Vilken fred i Ukraina?

En del människor i Sverige kräver omedelbart eldupphör i Ukraina och fredsförhandlingar mellan västmakterna och Ryssland. Förutom att det är ett helt verklighetsfrämmande kvar innebär det också et krav på Ukrainas självbestämmande ska ta bort.

Ett sådant krav är allt annat än socialistiskt. Inte heller tar det någon som helst hänsyn till alla nationers rätt tillsjälvständighet och självbestämmande. Det är ett krav som i praktiken innebär att angriparen belönas. För Ryssland kommer sannolikt inte att dra sig tillbaka från ockuperat territorium och inte heller kommer de att kunna ställas till svars för alla krigsbrott de begått.

Det blir en fred på Rysslands villkor. Knappast något som är radikalt eller ens humant.

Vietnam

Tänk om vi skulle krävt omedelbar fred i Vietnam. Det hade blivit en fred på USA:s villkor. Den enda fred som kan komma på fråga när det gäller Ukraina är en fred på ukrainarnas villkor. För att det sak kunna ske krävs det att Ukraina besegrar Ryssland. För att det ska kunna ske krävs det att Ukraina får vapen. Det fick Vietnam. Då var det Sovjet som stod för vapenleveranserna till det kämpande Vietnam. Idag är det EU, Storbritannien och USA som står för vapenleveranserna till Ukraina.

Spanien

Under det spanska inbördeskriget behövde regeringen i Spanien stöd med bland annat vapen, Västvärlden vägrade levererar såna vapen och regeringen förlorade kriget. Vänstern krävde att västländerna skulle leverera vapen men regeringarna i väst vägrade. Följen blev att regeringen i Spanien förlorade och det blev en fred på fascismens villkor. För att inte den fascistiska diktaturen Ryssland ska kunna segra krävs att ingen gör som i fallet med Spanien.

Andra världskriget

Under andra världskriget deltog vänstern i alla länder i motståndet mot Hitler. För det krävdes vapen. De kom i allmänhet från Storbritannien och USA. Men också från Sovjet. Det var en nödvändig del av kampen mot Hitlertyskland. Utan vapenleveranser från USA, Storbritannien och Sovjet och direkt deltagande i kriget från samma länder skulle inte nazi-Tyskland ha kunnat besegras. Det hade lett till en fred på Tyskland och nazisternas villkor. För vänstern i Sverige var det självklart att vara för stöd till både motståndsrörelser och krigförande nationer i kampen mot Hitlers Tyskland.

På samma sätt som i andra världskriget krävs gemensam kamp mot den aggressiva och fascistiska imperialistmakten Ryssland. Det är enda sättet att uppnå en fred på det ukrainska folkets villkor.

Inte vilken fred som helst

Fred är bra men inte vilken fred som helst. Krig är alltid dåligt men ibland krävs det krig för att nå en riktigt och verklig fred. För att uppnå det krävs det vapen. Så gärna fred i Ukraina men inte vilken fred som helst.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!