19 gripna för narkotikasmuggling

Svensk och spansk polis, tillsammans med Europol, har avslöjat ett kriminellt nätverk som smugglat stora mängder narkotika mellan Spanien och Sverige. Sammanlagt har 19 personer gripits.

Låda för att smuggla narkotika. Bild: Polisen

– Svensk polis har en mycket god och nära samverkan med spansk polis och Europol, vilket leder till operativa framgångar både i Sverige och Spanien. Internationell samverkan är avgörande för att på allvar förhindra den organiserade brottslighetens utbredning i Sverige, säger Sofie Holmqvist i ett pressmeddelande. Hon är biträdande enhetschef på nationella operativa avdelningens utredningsenhet.

Haschsmuggling

Sedan sommaren 2022 har svensk polis i region Väst kartlagt ett kriminellt nätverk i Sverige som smugglat in och hanterat stora mängder narkotika till Sverige. Narkotikan har smugglats i lastbilar och har gömts i specialbyggda lådor i den lagliga lasten. Tre transporter från Spanien har stoppats. Totalt har 550 kilo hasch tagits i beslag i Sverige och 162 kilo marijuana i Frankrike. En av haschtransporterna med 200 kilo var på väg till Göteborg. En annan med 300 kilo var på väg till Stockholm.

– Vår teori är att detta har pågått under lång tid, kanske under flera år, säger Mats Johansson, biträdande gruppchef vid spaningssektionens utredningsgrupp i region Väst.

Ärendet började 2019 när misstankar om att ett flertal individer ingick i ett nätverk som smugglade narkotika från Spanien till Sverige uppstod inom ramen för en förundersökning kring grov penningtvätt.

Flera av förundersökningarna som lett till beslag av narkotika i Sverige har bedrivits av polisen i region Stockholm. De har då skett inom ramen för den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

– Samverkan inom svensk polis, men även med andra myndigheter och internationella partners, har hittills varit framgångsfaktorer för utgången av ärendet, säger Kristin Andrae, chef för aktionsgruppsektionen på regionala utredningsenheten i Stockholm.

Spansk utredning

Spansk polis startade även en egen utredning, parallellt med den svenska. I Spanien identifierades ett litauiskt nätverk som användes för logistik kring – och transport av narkotikan till Sverige och andra länder. I Spanien gömde det litauiska nätverket narkotika bland laglig last. De huvudmisstänkta för smugglingen greps i Spanien och Sverige i februari i år. 1 person greps i Spanien och de övriga sex i Sverige.

Efter det har spansk polis ingripit mot ytterligare individer som misstänktes ingå i det litauiska nätverket. Vid ett ingripande anträffades 44 kilo marijuana i en laglig last på en lastbil. Vid efterföljande husrannsakningar anträffades en inomhusodling med marijuana i Alicante-området i Spanien. Sammanlagt har 19 personer gripits både i Sverige och Spanien. 14 av dem har gripits under 2022–2023. 7 i Spanien och 7 i Sverige. 5 personer greps tidigare.

Läs mer om Spanien

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!