Rødt stöder Ukrainas kamp för frihet

Rødt fördömer starkt Rysslands aggressiva, folkrättsstridiga angrepp mot Ukraina. Detta är imperialism som strider mot allt som Rødt står för. Vi stöder Ukrainas självständighets- och försvarskamp.

Rødt stöder de som nu försvarar sig mot Putins soldater och kämpar för sin frihet, för sitt lands suveränitet och för demokrati. Ansvaret för anfallskriget och bombningarna ligger enbart på Putinregimen. De måste omedelbart stoppa kriget och dra sig tillbaka från hela Ukraina. Det finns inga argument, inga säkerhetsintressen, intressesfärer eller andra förevändningar, som kan försvara ett anfallskrig i strid med internationell rätt och det enorma mänskliga lidande som kriget innebär. Det är framför allt befolkningen i Ukraina som drabbas, men krigets efterverkningar förvärrar också social nöd och skillnader i hela världen och drabbar särskilt arbetarklassen. Norge måste öka sitt humanitära bistånd till både Ukraina och andra krigs- och krisoffer i världen.

Rødts antiimperialistiska principer är tydliga. I principprogrammet skriver vi att ”Norge inte ska ställa sig på någon sida i kampen mellan imperialistiska stormakter”, att vi ”stödjer människor och nationer som kämpar mot ockupation och förtryck” och ”kommer att försvara folkrätten och nationernas rätt till självbestämmande”. Vi måste stå upp för dessa principer i praktiken när en stormakt attackerar ett mindre land.

Utan vapenstöd hade Ukraina blivit överkört och underställts en chauvinistisk, högernationa- listisk rysk regim med uttalade imperialistiska ambitioner. Det är därför rätt att ge vapenstöd till Ukraina i kampen för självständighet och fred, när ukrainarna har bett om det. Dessa vapen får inte användas utanför ukrainskt territorium. Rødt förutsätter att regeringen kräver enslutanvändardeklaration från Ukrainas regering som säkerställer att norska vapen endast används av de reguljära ukrainska styrkorna inom Ukrainas territorium.

Rødt vill förhindra en eskalering som sprider kriget till andra länder och kan leda till ett tredje världskrig. Huvudansvaret för upptrappningen av kriget ligger på den ryska sidan. I dag görs vapendonationerna direkt av Norge eller i samarbete med andra länder, inte av NATO. Det måste fortsätta så, för att stödja ukrainarnas försvarskamp utan att ytterligare öka risken för stormaktskrig.

Det är viktigt med noggranna utvärderingar inför norska donationer. Inget land har gett Ukraina allt de bett om. Regeringen måste i förväg informera och samråda med Stortinget om militära bidrag. Rødt stöder inte att skicka norska stridsflygplan, stridsvagnar eller soldater till Ukraina. Internationella konventioner och lagar mot användning av klustervapen och fosforbomber måste följas.

Det är en förutsättning för en fredsuppgörelse att Ukraina överlever som en självständig stat. Ockupation är inte fred. Ockupation är förtryck, massgripanden, dödsdomar och terror.

Norge måste använda allt internationellt inflytande och all diplomatisk kapacitet för att bidra till att få ett slut på kriget genom förhandlingar som syftar till en fredlig lösning, baserad på internationell rätt. Det finns ingen motsättning mellan stödet till motståndskampen och fredsarbetet.

Ett framtida förhandlingsresultat beror också på situationen på plats. Om angriparen får diktera fredsvillkoren belönas imperialistisk aggression. Tills en diplomatisk lösning är möjlig, och grunden för en rättvis fred är lagd, behöver Ukraina därför vapen för att försvara sig och stå emot invasionen.

Rødt kommer att arbeta aktivt för att regeringen stärker Norges arbete för humanitärt bistånd, långsiktiga utvecklingsinsatser och varaktig fred. Rødt kommer vidare att arbeta för att Norge ska främja en politik i FN som gör organisationen till ett effektivt verktyg för att skapa och säkra fred, och för att stoppa all vapenexport, direkt och indirekt, till länder som startar anfallskrig och bryter mot folkrätten.

Rødt stöder fredsrörelsen i både Ukraina och Ryssland. Norge måste arbeta för att fredsförhandlingarna genomförs i linje med FN-stadgan. Dessa måste ske på ukrainarnas villkor.

Norge måste stå upp för oliktänkande och förföljda. Rødt var tidigt ute med att kräva kollektivt skydd för alla ukrainska flyktingar, vilket snabbt genomfördes. Rødt har uppmanat regeringen att anmoda ryska soldater att desertera och garantera dem skydd i Norge.

Rødt har gått i spetsen för hårda straffåtgärder mot den ryska regimen och deras anhängare. Vi vill ha sanktioner som drabbar den politiska eliten, militären, oligarkerna och finanseliten i Ryssland. Målet med sanktionerna måste vara att försvaga regimen och inte försvaga fredsrörelsen i Ryssland.

Rødt arbetar för att lagföra anfallskrig i strid med folkrätten. Rødt föreslår att Norge ska stödja Ukrainas initiativ att inrätta en särskild domstol för aggressionsbrottet mot Ukraina, där Putinregimen kan utredas och åtalas för anfallskriget mot Ukraina i strid med internationell rätt.

Rødt har föreslagit att Norge ska ratificera Kampala-tillägget till Romstadgan som ger Internationella brottmålsdomstolen (ICC) jurisdiktion att åtala statschefer för anfallskrig som strider mot internationell rätt. Dessutom måste Norge arbeta för att ta bort den särskilda jurisdiktionsbegränsningen för brottet aggression, vilket gör att ICC för närvarande inte kan utreda Putin för beslutet att attackera Ukraina. Vi anser att det är nödvändigt att stärka Norges rättsliga skydd mot anfallskrig; för att bidra till att förebygga framtida krig i linje med intentionen bakom Nürnberguppgörelsen och för att Norge ska ha trovärdighet i det internationella arbetet för att få till stånd ett åtal för Rysslands angreppsbrott mot Ukraina.

Rødt anser att Norge bör införa egna sanktioner som täpper till kryphål som utnyttjas av Putin och hans allierade. Vi bad därför tidigt om oberoende norska sanktioner för att täppa till kryphålen i EU:s åtgärder, som har möjliggjort lossning av metall och betalning av ersättningar till oligarker för oljeprospektering.

Rødt kommer att fortsätta arbeta för omfattande ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina så länge kriget pågår och för återuppbyggnad. Rødt har föreslagit avskrivning av Ukrainas statsskuld, och anser att detta måste genomföras. Vi har stött all hjälp, humanitär som materiell, som hjälmar, skottsäkra västar etc. till den ukrainska militären. Rødt menar att det ekonomiska och humanitära stödet måste intensifieras.

Det har kommit flera rapporter om att ukrainare i Norge utnyttjats för olika typer av brott. Solidariteten med Ukraina måste också innebära att ukrainare i Norge inte utnyttjas som billig arbetskraft eller för brott. Rødt kräver att regeringen i samarbete med fackföreningsrörelsen, arbetsgivarsidan och frivilligorganisationer inför konkreta åtgärder för att förhindra att cyniska arbetsgivare och kriminella i arbetslivet profiterar på kriget i Ukraina.

Vi kräver:

  • Information på ukrainska om rättigheter i arbetslivet och norskt arbetsliv
  • Erbjudande om språkträning i norska
  • Aviseringskanaler på ukrainska för att varna för brott och arbets-kriminalitet
  • Åtgärder för integrering av ukrainare i det vanliga arbetslivet som kan kvalificera för fasta
    tjänster i arbetslivet

Rødts landsmöte

Översättning från norska: B. Svensson

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!