Nordisk grön vänster: Solidaritet med Ukraina

Nordisk grön vänster är en samarbetsplattform för nordiska vänsterpartier, bland andra Vänsterpartiet. Nätverket samlades den 9 juni i Malmö och antog detta uttalande till stöd för Ukraina.

Vi, undertecknade representanter för Nordisk grön vänster, deklarerar vår solidaritet med det ukrainska folkets rättvisa motstånd och understryker det odelade ansvar som vilar på en ryska regimen för att ha inlett denna olagliga invasion, som eskalerat till en punkt där man riskerar ett kärnvapenkrig, och som provocerat fram en global upprustning.

Vi fördömer djupt brott mot internationell lag och illegala ockupationer, oavsett vems imperialistiska ambitioner de tjänar.

För att avsluta kriget kräver vi ett fullständigt och omedelbart tillbakadragande av de ryska väpnade styrkorna från allt ukrainskt territorium. Vi välkomnar antikrigsmotstånd och demokratisk opposition i Ryssland och Belarus som nödvändiga element i kampen för fred i regionen.

Vi erkänner att vapenstöd är nödvändigt för att ge Ukraina möjligheten att försvara sig. Eftersom krig inte slutar på slagfältet är diplomatiska ansträngningar lika viktiga. Vi anser att en varaktig och rättvis fred måste baseras på respekt för internationell lag, mänskliga rättigheter och suveränitet inom internationellt erkända gränser. Dessutom förklarar vi att det är folket i Ukraina som måste bestämma när det är dags att utropa eldupphör och när en vapenvila kan accepteras, samt under vilka villkor.

Vi uttrycker vår oro över de ihållande attackerna på arbetsrätten och fackföreningarna från den ukrainska regeringen, vilket uppenbart strider mot ILO-konventionerna och associationsavtalet med EU. Vi är också uppmärksamma på farorna med att införa nyliberal åtstramningspolitik och privatiseringar i det västliga och inhemska kapitalets intresse under återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.

Därför förbinder vi oss att stödja den ukrainska arbetarrörelsen, Sotsialnyi Ruch och andra progressiva krafter som kämpar för en rättvis framtid och en stark välfärdsstat.

Vi uppmanar till avskrivning av Ukrainas utrikesskuld och till förenade internationella strävanden för återuppbyggnad baserade på öppenhet, tillförlitlighet, inkluderande beslutsfattande och goda förhållanden för socialt partnerskap.

Vi uppmanar till ett stärkande av arbetet för en mer demokratisk världsordning och vädjar till den globala vänstern att ansluta sig till oss idag kring dessa principer, sida vid sida med de förtryckta, så som vänstern alltid gjort tidigare.

Enhedslisten (Red-Green Alliance), Danmark
Vänsterpartiet (Left Party), Sverige
Sosialistisk venstreparti (Socialist Left Party), Norge
Vasemmistoliitto (Left Alliance, Vänsterförbundet), Finland
Rødt (Red Party, Raudt), Norge

Uppdaterad: 21 juni 2023
https://www.vansterpartiet.se/nyheter/nordisk-gron-vanster-solidaritet-med-ukraina/
[Inofficiell översättning från engelska originaltexten: Jan Czajkowski]

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!