Det går att åtgärda gängvåld här och nu

I det senaste numret av Internationalen har de publicerat två bra artiklar om brottslighet. En ledare och dessutom en krönika av Gay Glans. Den grundläggande tonen och kraven i ledaren är bra men den bygger på en del grundläggande missuppfattningar och presenterar en syn som innebär att brottsligheten inte skulle kunna åtgärdas så som samhället idag ser ut.

Det är rätt att hårda tag, långa fängelstraff, repression och övervakning inte kan lösa problemet med brottslighet. Att det måste till förebyggande arbete, förtroendeskapande åtgärder och sociala åtgärder. Det behövs återreglering av byggmarknaden, vården och skolan. Det behövs avprivatisering av vård och skola med mera. Men det går också att göra saker här och nu. Det verkar tyvärr som om ledaren tar avstånd från sådana åtgärder.

Då polisen är de som utlöser många våldshändelser i form av upplopp och kravaller samt skapar ett misstroende mot sin verksamhet genom ständiga kontroller, rasprofilering och annat kan förändringar av polisens sätt att arbeta leda till att våldet i kriminella miljöer minskas. Det har Göteborg och Malmö visat tydligt.

Minskat våld

Sen 2015 har det gängrelaterade våldet i Göteborg minskat för att numera ligga på de nivåer som det hade under 1970-, 1980- och 1990-talen. Det är en kraftig förbättring som ägt rum. I huvudsak på grund av polisens förändrade arbetssätt. Gängvåldet i Malmö har minskat sen 2018. Också det på grund av ett förändrat arbetssätt och allt tyder på att gängvåldet också i Malmö tycks vara nere på samma nivåer som de hade under decennierna i slutet av 1900-talet.

I Stockholm finns ingen liknande förändring. Idag står Stockholmsområdet för 50-60% av det gängrelaterade våldet med en befolkning som bara utgör cirka 25% av hela Sveriges befolkning. I Malmö och Göteborg är våldet andelsmässigt lägre än städernas befolkningsandel.

Det kan alltså bli bättre även om de mest effektiva åtgärderna på lång sikt inte genomförs. Att förneka det är att överlämna hanteringen av brottsligheten till högern.

I Gay Glans krönika som förtjänstfullt pekar ut att brottsligheten inte på något sätt är Sveriges största problem finns det ett annat misstag eller missförstånd. Glans verkar inte ha förstått att våldsbrotten i Sverige minskat kraftigt i förhållande till befolkningen. Även om varje fall av misshandel och våld mot kvinnor är allvarligt så är sanningen att också det har minskat sett över en längre tid. Sannolikt även våldtäkterna även om anmälningarna har ökat väldeliga i antal (det beror på öka anmälningsbenägenhet och ändrad lagstiftning). Även den person som skrivit ledaren kan ha missat det faktum att brottsligheten inklusive våldsbrottsligheten minskat under lång tid.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!