Bokutgivningsföretag som kallar sig förlag

Bokutgivningsföretag är företag som ger ut böcker genom att ta betalt i förväg av författarna. Dvs författarna betalar företagen för att de ska hjälpa dem att ge ut böcker. Det är främst tre företag som brukar nämnas, Ekström & Garay, Lava Förlag och Hoi förlag. Men det finns fler. Dessa företag kallas också hybridförlag och har kritiserats på olika håll i media. Exempelvis i ETC och av författarförbundet:

Kritiska röster, exempelvis Författarförbundet, ser snarare hybridförlagen som marknadsstyrda företag som skor sig på människors författardrömmar. Förbundet har länge varnat för avtal där författaren själv finansierar sin utgivning, framför allt eftersom man riskerar att drabbas av en stor ekonomisk förlust om boken inte säljer (vilket de flesta böcker inte gör).

Men också för att hybridförlag, till skillnad från traditionella bokförlag, gör merparten av sin vinst på författarens betalning istället för på bokens försäljning. Det här leder, enligt författarförbundet, till att hybridförlagen ofta pressar kostnaderna för bokproduktionen vilket i sin tur kan påverka kvaliteten på allt från formgivning till redaktörshjälp.

Jag tycker kritiken är rimlig och dessutom är den förmodligen helt korrekt. Men samtidigt är det redan från början införstått att författaren får betala fö de tjänster företagen erbjuder. Därvidlag är det inget märkligt med arrangemanget. Men förlagsverksamhet handlar det inte om som jag ser det.

Förlagsverksamhet och bokutgivning

Förlagsverksamhet innebär att ett företag ger ut böcker som de anser håller en sådan kvalitet att de kan tjäna pengar på att sälja boken. Bokutgivning som hybridförlagen i huvudsak ägnar sig åt handlar om att erbjuda tjänster till människor som vill ge ut en bok. Pengarna tjänas på dessa tjänster. Inte på själva bokutgivningen.

Det är klart att den verksamhet som de så kallade hybridförlagen bedriver kan kritiseras utifrån att det inte handlar om förlagsverksamhet. Men en sådan kritik är förfelad.

De ska kritiseras för att ta för mycket betalt för de tjänster de erbjuder och kanske för att de ger de som ger ut böcker med hjälp av dessa bokutgivningsföretag inte är ärliga vad det gäller möjligheterna att få en bok att sälja. De är inte heller ärliga när de väljer att hjälpa människor att ge ut undermåliga böcker.

’På grund av att de tjänar pengar på att ta betalt av författare att ge ut böcker är det uppenbart att de kan ge ut vilken skit som helst. De tar inget eller behöver i alla falla inte ta ansvar för produktens kvalitet på det sätt som ett traditionellt förlag gör.

Hybridförlag eller bokutgivningsföretag

Vilka är det då som står bakom dessa företag? Och vilka är företagen? Tre företag burkar alltid nämnas när hybridförlag diskuteras. Det är Lava förlag, Ekström & Garay AB och Hoi förlag.

Lava förlag

Bookea Vulkan Förlag AB heter företaget bakom bokutgivningsverksamheten Lava förlag. Detta företag som från början hette Vulkanisterna AB omsatte 40,7 miljoner SEK det senast redovisade verksamhetsåret som slutade den siste april 2022. De har också bokutgivningsverksamheterna Vulkan och Nomen-BoD samt verksamheten Skrivcafe liksom bokutgivningsverksamhet i Norge, Finland och Danmark under varumärken som Calidris och Bookea.

Huvudägare av företaget är Peter Norrman via Gerilla Kapital AB. Han äger också Camabo Media Production AB. De andra ägarna i Bookea Vulkan Förlag AB är bland annat Michael Storåkers via Michael Storåkers AB och Jonas Svensson. De som grundade företaget år 2007 var Sigge Eklund, Linda Skugge, Peter Norrman och Michael Storåkers.

Styrelsen i Bookea Vulkan Group AB består av Peter Norrman (VD), Michael Storåkers och Jonas Svensson (ordf).

Ekström & Garay

Ekström & Garay AB omsatte 18,5 miljoner SEK år 2021 som är det senaste året bolaget lämnat in bokslut för. Moderbolag till Ekström & Garay AB är CQA AB som ägs av Melker Garay och Tomas Ekström. Tidigare ägde CQA även Opulens Förlag AB (Tidskriften Opulens och Magasinet Konkret). Styrelsen i Ekström & Garay AB består av Melker Garay (VD) och Tomas Ekström med Mia-Maria Ekström som suppleant.

Hoi förlag

Hoi Publishing AB omsatte 9,7 miljoner SEK år 2021. Varumärken eller så kallade imprints är Hoi förlag, Tallbergs Förlag, Lusthuset Förlag och Lilla Hoi. Bolaget är börsnoterat på NGM Nordic SME och huvudägare är Lars Rambe som också var en av grundarna. Styrelsen består av Lars Rambe (VD), Jesper Hörnberg (ordf), Niclas Folkesson, Alexander Koistinen, Kristina Ahlinder, Rikki Tholstrup Jørgensen och Anette Mattson.

Visto förlag

Visto Förlag är ett annat bokutgivningsföretag som bolaget Idus Förlag AB ligger bakom. Idus Förlag AB omsatte 20,6 miljoner kronor under 2020. Idus Förlag AB ägs av Simon Grunditz och VD är hans fru Elisabeth Grunditz. I styrelsen är hon ordinarie ledamot och han suppleant. Företaget bedriver även traditionell förlagsverksamhet.

Traditionella förlag

Som en jämförelse så omsatte traditionella förlag som exempelvis Bonnierförlagen AB 1 165 miljoner SEK år 2022, Norstedts Förlagsgrupp 446 miljoner, Bokförlaget Lind & Co AB 154 miljoner, Piratförlaget AB 46,8 och Bookmark Förlag AB 59,8 miljoner. I det stora hela är de så kallade hybridförlagen ganska små företag.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.