Sverige är ett transitland för narkotika

Att Sverige precis som Nederländerna och Belgien är ett viktigt transitland för narkotika är den stora förklaringen till det ökande skjutvapenvåldet i Sverige. Det är framförallt för kokain och cannabis som Sverige är ett transitland men även för heroin och förmodligen också för metamfetamin.

Det finns en marknad för kokain i alla nordiska länder och för heroin och metamfetamin i Norge och Finland medan amfetamin främst säljs på den svenska och dansk marknaden

Våldet började öka 2005 och då främst i Göteborg som är en av de två stora transithamnarna för narkotika. Ganska säkert den överlägset största. Det var ungefär vid denna tid som Sverige blev ett transitland för narkotika.

Kring 2013-2015 började våldet minska i Göteborg. Delvis för att polisen arbetar på ett bättre sätt än i andra svenska städer, delvis för att gängen hittade ett sätt att lösa sina konflikter än att skjuta på varandra. Minskningen sammanföll också med att banantrafiken flyttade från Göteborg till Helsingborg. Gängen har numera regelbundna möten där problem och eventuella konflikter diskuteras och löses på sätt som gör alla nöjda.

Samtidigt började våldet öka i andra delar av Sverige. Flytten av kokainhanteringen till Helsingborg gjorde att nya gäng försökte komma in och att gängen i Göteborg förlorade en del makt och inflytande. Sådant leder till konflikter.

Situationen i Sverige är inte heller unik. Nederländerna och Storbritannien har haft en liknande utveckling med plötsligt ökande gängvåld. I Storbritannien har de dock oftast inga skjutvapen så där sker morden med kniv.

Kokain

Kokain transporteras i huvudsak i banantransporter då kokain och bananer produceras i samma område. Näst vanligast är att kokain transporteras i kaffelaster som går till tre svensk hamnar, Göteborg, Helsingborg och Gävle.

Det förekommer också att kokain lastas om i Antwerpen, Rotterdam eller Nederländerna för vidare transport till Norden. Då förs det i allmänhet in via Göteborg eller med lastbil via Trelleborg eller Malmö direkt till destinationen i mellersta och norra Sverige eller Norge.

Från Göteborg och Helsingborg transporteras det vidare med lastbil till Danmark, Norge, andra delar av Sverige och Finland. Ibland går det också med fartyg till Gävle och Stockholmsområdet samt Finland. Kokain transporteras också från Sverige med fartyg till Polen och Baltikum.

Kokain är den drog som numera omsätter näst mest och den betingar det högsta priset av alla droger för den mängd som behövs för att bli påtänd. Det betyder att kokainpartier oftast är värda mycket mer än cannabispartier. Kunderna är få och rika. Det finns ett fåtal hamnar där det förs in och där det förs ut.

Leverantörerna i Colombia, Venezuela, Centralmerika, Mexicos, Ecuador och Brasilien är få och kontrollera trafiken. De samarbetar med ett fåtal gäng i Europa inklusive i Sverige. Allt detta gör att det oftare och lättare uppstår konflikter kring kokainhanteringen.

Cannabis

Cannabis (hasch och marijuana) kommer i olika typer av laster direkt från Marocko som står för huvuddelen av världens produktion. Sannolikt i många frukttransporter men även i andra transporter. En del tas i land och lastas om i Spanien och transporteras sen med lastbil till Sverige.

Annat lastas om i Belgien och Nederländerna (Antwerpen och Rotterdam) och ibland i Tyskland för vidare transport med fartyg till Göteborg eller med lastbil via Malmö eller Trelleborg. Cannabis transporteras vidare på samma sätt som kokain till övriga nordiska länder. Danmark har en särskilt stor marknad för cannabis.

Det finns dessutom en inhemsk odling av marijuana och ett mindre flöde av cannabis från Libanon och Afganistan via Turkiet och Balkan. Även på Balkan odlas det en del cannabis.

Cannabismarknaden har en mängd olika aktörer och de flesta har en ganska liten andel. Det handlar om allt från kompisgäng, datanördar och studenter till kriminella mc-gäng, gatugäng, släktnätverk, maffiaorganisationer och enskilda personer som har sina olika införselsätt, marknader och kunder.

Amfetamin, ecstasy och meth

Amfetamin och ecstasy (MDMA) tillverkas i huvudsak i Nederländerna och Belgien. De transporteras sen med lastbil eller fartyg till Sverige där den stora delen av den nordiska marknaden finns. Amfetaminmarknaden orsakar inga konflikter. Inte heller ecstasymarknaden där det precis som för cannabis finns en mängd olika aktörer i alla storlekar.

Det finns också ett alternativt inflöde av amfetamin från Polen och Tjeckien och kanske också från Baltikum. I allmänhet sker denna smuggling med lastbilar via Nynäshamn, Karlskrona,Ystad och Trelleborg. Gäng från de aktuella länderna och grupperingar från Sverige, däribland kriminella mc-gän, sysslar med denna smuggling.

Genom att det finns en mängd tillverkare och importörer minskar risken för konflikter. Ingen kan kontrollera marknaden på samma sätt som när det gäller kokain.

De kriminella mc-gängen anses dock dominera amfetaminmarknaden. De är också en faktor som minskar risken för konflikter. Konflikter undviks och de har sen länge ett utbrett och stabilt kontaktnät i Norden och Europa. Eventuella problem löses främst genom möten och förhandlingar. De bryr sig allmänhet inte heller om att enstaka andra gäng ibland också tar in amfetamin.

Samma förhållanden som gäller amfetamin gäller också metamfetamin (meth) som dock i huvudsak tillverkas i Slovakien, Tjeckien och Polen. Till Norden kommer det samma vägar och i huvudsak via Sverige även om Sverige inte har nån marknad för meth.

Heroin

Opium odlas främst i Afghanistan och Turkiet. I Turkiet odlas som råvara för legal produktion av opioider inklusive morfin. Dessa tillverkas också i bland annat Turkiet men också på annat håll i Mellanöstern och på Balkan. Det finns en omfattande illegal användning av opioider och de smugglas i stor skala via Balkanrutten upp till Norden i lastbilar. Även heroin som i huvudsak tillverkas i Afghanistan smugglas den vägen men det förekommer också smuggling av både opioider och heroin i fartyg från Turkiet upp till framförallt Göteborgs hamn.

Opioider smugglas också i brev och paket efter att ha köpts via skumma internetsajter, Dessutom finns det en vidareförsäljning av legalt förskrivna opioider. Det ger många små aktörer på marknaden.

Marknaden för heroin är liten i Sverige och det heroin som kommer till Sverige smugglas vidare till Norge och Finland där marknaderna är större. Det är dock små mängder och förmodligen har nätverk från Albanien och det forna Jugoslavien en viss kontroller över heroinhandeln. Konflikterna är får då detta handlar om mogna kriminella organisationer med stabila och sen länge uppbyggda kontakter i Norden.

När det gäller opioider så är situationen mer lik den för cannabis. En mängd aktörer med små andelar vilket också leder till att konfliktnivån blir låg.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!