Spelkungen var vad en kriminell företagare i Göteborg kallades. Han arbetade med spelautomater som sattes ut på restauranger, i kiosker och på många andra ställen. Det var en lukrativ bransch där många ville vara med och tjäna pengar. Mannen som kallades spelkungen hette Rade Kotur och han grundade ett företag som hette RK Company. En bekant till mig som var programmerare arbetade för honom när det begav sig på 2000-talet. Min bekant var också en av de som dömdes i rättegången.
Johanna Bäckström Lerneby har skrivit en bok om honom. Den heter kort och gott Spelkungen. Boken är bra och intressant men samtidigt är det också bara en tjockare variant av en bok som Per Nygren skrev redan 2010 med titeln Spelkungens uppgång och fall. Därmed är det också sagt att det inte finns så jättemycket nytt i Bäckström Lernebys bok när det gäller själva brottsligheten och spelautomaternas. Dessutom har hon pratat med Rade Kotur och skrivit en hel del information om hans liv i Jugoslavien.
Illegala spelklubbar
Bäckström Lernebys bok innehåller dessutom betydligt mer information om den jugoslaviska exilmiljön och alla deras illegala spelklubbar som fanns på 1980-talet. Klubbar där många av min arbetskamrater på både Saab och Pååls tillbringade en massa tid. Och där de spelade bort en massa av sina pengar. I ett fall spelade en av dem till och med bort sitt hus. En annan av min arbetskamrater hade som ung arbetat som dörrvakt på sådana spelklubbar. Dessutom var han dörrvakt på en sunkig pub i Haga på 1970-talet vid namn Sven Dufva där jag brukade hänga ibland.
Eftersom boken är betydligt längre än Nygrens bok finns det också en hel del text som gör berättelsen mer dramatisk. Det är därför samtidigt en bättre bok än Nygrens. Men för dem som bara vill ha fakta om Rade Kotur och spelautomaterna duger det med att läsa Nygrens betydligt kortare bok (42 sidor). Bäckström Lernebys bok är mer än 10 gånger så lång (462 sidor).
Boken för mig tillbaks till en tid när jag umgicks mycket med juggar. för att de vara mina arbetskamrater Det vara också n tid när vänner till mig drev svartklubbar av en annan typ, dvs musikställen. De kunde ofta ligga i samma kåkar som juggarnas spelklubbar men i övrigt fanns mycket lite gemensamt förutom att båda sorternas ställen serverade alkohol utan tillstånd.
Gängkonflikter
Rade Kotur tillbringade en massa tid på dessa jugoslaviska spelklubbar. Det kom att forma honom och spela en roll för hans satsning på illegala och manipulerade spelautomater. För hans utveckling till en tidig svensk gangsterkung och de konflikter detta ledde till med andra kriminella som exempelvis Ratko Djokic och slutligen till att staten och polisen knäcket hans illegala imperium. Det handlar om gangstermord, skjutningar och hot.
Jag tyckte Bäckström Lerneby bok vara läsvärd. Speciellt är den intressant för att den ger en inblick i den organiserade brottsligheten i Sverige på 1980-talet, 1990-talet och 2000-talet. Fast jag begriper inte varför hon kallar krogen Broder Tuck i Stockholm för Brother Tuck. Den har visserligen bytt namn till Brother Tuck idag men då hette den inte det.
Läs mer:
- Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten
- Underligheter i rättegången mot Rade Kotur
- Rade Kotur har skrämt skiten ur vittnen
- Spelkungen – Rade Kotur
- Spelkungen Rade Kotur svårt misshandlad
- Gangsterskjutning på Vasagatan
- Ratko Djokic
- Fifflarna Björn Monteine, Net Capital, Peter Löhr och Ratko Djokic
- Adonbolagen och olagliga spelmaskiner
- Misstänks ha undanhållit 100 miljoner i Adonbolagen
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.