Största vänstersajterna på nätet i december

På Nyhetskartan har jag precis publicerat den senaste genomgången av de största vänstersajterna på nätet. I toppen såväl som i botten har det skett lite förändringar jämfört med förra månaden. Jag har för det första inkluderat kampanjsajterna Skiftet och Mittskifte i genomgången. Båda två återfinns bland de tio största vänstersajterna på nätet.

I övrigt så har Flamman har ökat antalet besök kraftigt och är nu näst störst efter ETC.se. Men ligger förstås lång efter. ETC har dessutom också ökat antalet besök. Denna sajt har fått minskat antal besök vilket beror på att de kriminella nästan helt slutat skjuta på varandra.

Bland de rena nättidningarna dominerar denna sajt fortfarande men nu med Magasinet Konkret på andra plats. Konkret har därvidlag gått om Parabol. Tidningen Brand har fått ett kraftig ökat antal besök. Antalet besök till Tobias Hübinette har minskat rejält och det beror på att den uppmärksamhet han fick efter trakasserierna från högerextremister har klingat av.

I botten har fler sajter ramlat ur sen novembers genomgång. Andra som Röda Rummet och Efolket har tillkommit. 4 av sajterna på listan har en koppling till Socialistiska Politik inklusive denna sajt . Det är förutom denna sajt även Internationalen, Röda Rummet och Efolket. Socialistisk Politik är i sin tur en förening som står nära Vänsterpartiet vilket också tidningen Flamman gör.

Efolket drivs av personer med koppling till socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialistisk Politik. Skiftet, Mittskifte, Dagens Arena och Aktuellt i Politiken har kopplingar till socialdemokraterna. Magasinet Konkret och Opulens ägs av samma företag och har anarkistiska/syndikalistiska/autonoma kopplingar. Det har också Arbetaren och Tidningen Brand.

De största alternativa (vänster)-sajterna i december, tusentals besök
  1. ETC, 871,1
  2. Flamman, 101,2
  3. Dagens Arena, 100,3
  4. Skiftet, 83,5
  5. Svenssons Nyheter, 70,5
  6. Mitt Skifte, 64,3
  7. Arbetaren, 63,9
  8. Magasinet Konkret, 52,8
  9. Parabol, 34,8
  10. Aktuellt i Politiken, 30,2
  11. Tidningen Brand, 22,3
  12. Aktuellt Fokus, 18,3
  13. Tobias Hübinette, 17,2
  14. Opulens, 16,9
  15. Internationalen, 15,4
  16. Mediakollen, 13,3
  17. E-folket, 11,7
  18. Röda Rummet, 11,4
  19. Offensiv, 5,9

Data kommer från Similarweb vilket gör att de troligen inte alltid stämmer med statistik från Google Analytics eller Jetpack (WordPress egen). Det absoluta antalet besök dras alltså med ganska stora osäkerheter. Däremot återspeglas utvecklingen väl genom att jag konsekvent använder samma datakälla.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!