Tre svenskar gripna för mord på gängledare i Irak

En svensk gängledare mördades i stadsdelen Ameria i Bagdad, Irak, häromdagen. En person grep som misstänkt ganska omedelbart och nu har ytterligare tre personer gripits. En av dem uppges vara från Gävleborgs län. Det handlar om en ung man som fick permanent uppehållstillstånd i mitten av 10-talet efter att hela familjen flytt från en blodsfejd i Albanien.

Gängledaren

Den mördade gängledaren är Mustafa Aljiburi (Benzema). Han sköts i sin bil vid en gatukorsning av en man på motorcykel. Under den interna konflikten i Foxtrotnätverket mellan en gruppering kring Rawa Majid och en gruppering kring Ismail Abdo tog Aljiburi ställning för Rawa Majid. Under senare tid har han dock tagit avstånd från Rawa Majid och deklarerat att han bildat en egen kriminella gruppering som kallas La Liga.

Abdo-grupperingen har redan tidigare försökt mörda Aljiburi men då misslyckades. Torpederna som skickades till Irak bytte sida och gjorde upp med Aljiburi. De uppgav att han hade dödats men en tid efter detta så dök han upp i sociala medier med hån mot Ismail Abdo. Även nyligen har han postat ett antal hot och hån mot personer i Ismail Abdos gruppering. Det är därför också troligt att Abdo-grupperingen även står bakom mordet. Mördarna är i så fall inhyrda av dem för att mörda Mustafa Aljiburi.

Aljiburi har inte vari i Sverige sen 2018 då han inte inställde sig för ett kort fängelsestraff. Han verkar ha levt i Irak sen den dess och har förmodligen begränsat med kontakter och allierade i Sverige. Han ska inte heller ha nån större släkt i Sverige. Han svaga kontaktnät i Sverige kan eventuellt innebära att mordet på honom inte leder till några hämndaktioner eller i alla fall ingen våg av hämnd.

De misstänkta

De tre misstänkta är en person från Hälsingland, en 25-åring från norra Sverige och en 23-åring från Stockholmsområdet.  En av dem har tidigare varit häktad i Sverige för krigsförbrytelser, men friats. En annan har varit inblandad i en utredning om människorov. Den tredje har figurerat i mordutredning.

Den gripne från Gävleborgs län, närmare bestämt Hälsingland, heter enligt uppgifter Gjuli@n Preng@. Han har dömts för brott flera gånger tidigare. Bland annat för grovt vapenbrott och narkotikabrott. 2022 dömdes han till tio månaders sluten ungdomsvård. Det för att ha burit vapen på en gymnasieskola och dessutom skjutit med det i en skogsdunge. Han tycks inte tillhöra något kriminellt nätverk men har under fler år varit narkotikamissbrukare. Han riskerar nu dödsstraff vilket är det normala straffet i Irak för en planerad skjutning av det slaget som ägde rum i Bagdad.

Läs mer:

Ett svar på “Tre svenskar gripna för mord på gängledare i Irak”

  1. Irak är ett land som tillämpar dödsstraff och i detta fall, där det frågan om ett planerat mord, är det väl inte alldeles osannolikt att de som döms får vandra ”de tretton” trappstegen upp till galgen, få en snara placerad om halsen med ”öglan” bakom det vänstra örat för att sedan, när falluckan öppnas, utsättas för ett fritt fall med ett abrupt stopp, varav, enligt ”metoden”, skall följa att ryggraden bryts mellan andra och tredje nackkotan varav döden så småningom inträder (hjärtat fortsätter att slå under ett antal minuter).

    De som begått ifrågavarande mord vet om att dödsstraff är en realitet i Irak men uppenbart har det inte varit avskräckande nog. I en tid då det i vårt land, över nästan hela det politiska spektrat, pläderas för allt strängare straff (dock ännu inte för dödsstraff) kan det finnas anledning att något reflektera över ett strängt straffs avskräckande verkan …

Kommentarer är stängda.