Filmer och TV-serier om USA:s ursprungsbefolkning

Charlotte Wiberg dömer i en recension  i Magasinet Konkret ut den nya 4:e säsongen av True Detective som heter Night Country som trots och tråkig. Detta för att den uppenbart är inspirerad av nordic noir med en sur och vresig polis. Wiberg tycker temat är uttjatat och det har hon inte helt fel i.

Jag har också sett det först avsnittet men tycker inte alls serien verkar tråkig. Trots den sura och tvära polisen som spelas av Jodie Foster. Däremot är jag int impenerad av de övernaturliga inslagen med folk som talar om döda andra och sånt. Det är i mitt tycke grymt tråkigt.

Nog för att det kan vara intressant och suggestivt med antydningar och referenser till sådant som i första säsongen av True Detective. Men sen förklaras ju allt med naturliga företeelser, korruption, övergrepp och psykisk sjukdom. Inget övernaturligt alls. Men i Night Country verkar det som om det övernaturliga är förklaringar till händelser. Sånt är enbart löjligt. Men kanske blir det naturliga och verkliga förklaringar så småningom.

Att det förekommer referenser till ursprungsbefolkningens tro i filmer där de är med eller filmer som handlar om den tycker jag är naturligt. Men samtidigt kan det inte vara förklaringar till mord. våld och oliak händelser i filmerna och serierna. Och det är det inte i allmänhet heller.

USA:s ursprungsbefolkning

Wiberg ser en trend i att det under under de senaste åren kom två filmer om USA:s ursprungsbefolkning, Killers of the Flower Moon (2023) om osagefolket och oljefyndigheter och War Pony (2022). Båda har fått mycket bra kritik men då jag inet sett dem har jag ännu ingen uppfattning om dem. Dessutom nämner hon TV-serien Reservation Dogs (2021-23) som också fått mycket bra kritik.

Hon uppfattar det som ett plötsligt uppdykande av filmer och TV-serier om ursprungsbefolkningen i USA. Det tyder på att hon inte riktigt har koll. Det är nämligen inte sant utan det har kommit serier och filmer som handlar om ursprungsbefolkningen i USA i stort sett varje år under de senaste åren.

Yellowstone

2022 kom exempelvis filmen The Unknown Country i vilken Lily Gladstone spelar huvudrollen. Hon spelar även en huvudroll i Killers of the Flower Moon. Den moderna västernserien Yellowstone med bland annat Kevin Costner, Martin Sensmeier, Kelsey Abille Chow och Gil Birmingham började producueras 2018. Den sistnämnde är också med i miniserien Under the Banner of Heaven som kom 2022,Te Ata från 2016 som är producerad av och handlar om chickasaw-folket och Wind River från 2017. En uppföljning till den senare filmen, Wind River: The Next Chapter, är planerad.

Wind River

Wind River är en film som de fattigaste fattiga i USA, delar av ursprungsbefolkningen. I det är fallet ett indianreservat, Wind River, där de två folken shoshone och arapaho lever. Filmen handlar om folk som arbetar i reservatet som jägare, poliser, om oljeindustrins profitbegär, våldsamma män och om de som inte klarar sig, de utslagna, missbrukarna och de småkriminella. Rent konkret handlar den om utredningen av ett brutalt mord på en ung kvinna. Förutom Gil Birmingham spelar också Kelsey Abille Chow, Jeremy Brenner, Elisabet Olsen, Graham Greene och Apesanahkwat i filmen.

Longmire

Graham Greene har också en central roll i den moderna västernserien Longmire (2014-17), miniserien1883 från 2021 som är en prequel till Yellowstone, redan nämnda Reservation Dogs. Han hade också en huvudroll i Dansar med vargar (1990) och har varit med i en mängd filmer om ursprungsbefolkning genom åren. Apesanahkwat förekommer också i ett avsnitt av Longmire. I 1883 har även Martin Sensmeier en roll.

Longmire bygger på en deckarserie i bokform, Walt Longmire Series, av författaren Craig Johnson. Personernas relationer i bokserien är i flera fall inte desamma som i TV-serien. TV-serien är dessutom mycket våldsammare än böckerna. I serien heter den centrala staden Durant, inspirationen för den staden i verkligheten är Buffalo i Wyoming. Bokserien påminner mig om Tony Hillermans eminenta böcker om Navajopolisen.

Frozen River

En annan film som delvis handlar om USA:s ursprungsbefolkning men också påminner om filmen Winter’s Bone är Frozen River (2008) som handlar om fattiga på och kring ett mohawkreservat som ligger på gränsen mellan USA och Canada. Där många livnär sig på att smuggla knark och flyktingar mellan Kanada och USA.

En film om kvinnor och med nästan bara kvinnor i bild. Männen är frånvarande, sitter i fängelse, arbetar på annan ort, har rymt med annan kvinna, är ute och super. De män som förekommer är ofta hotfulla och obehagliga. Huvudrollen spelas av Melissa Leo. Det finns också en sevärd dokumentär om mohawkreservatet Ahkwesasne, som på svenska heter Skyskrapornas indianer.

The Red Road

The Red Road som gjordes 2014 och 2015 är en annan TV-serie om ursprungsbefolkningen i USA. Tyvärr avslutades den efter två säsonger. En mycket sevärd och bra TV-serie med Jason Momoa i en av huvudrollerna. Den handlar om norra delen av New Jersey och angränsande delar av staten New York och till stor del om Ramapough Luunape Nation (också skrivet Ramapo Lenape).

TV-serien berör kampen för att erkännas och dessutom den miljöskandal som orsakats av att Ford Motor Company dumpat uppemot 60 000 ton giftigt avfall från deras fabrik i Mahwah i gamla gruvor i de områden där Ramapough Lunaape Nation lever. Deras problem med kriminalitet och fattigdom samt sjukdomar som det giftiga avfallet orsakat tas också upp.

Aloha

I filmen Aloha (2015) spelar också ursprungsbefolkningen en stor roll. Både vad det gäller tro med mera och delvis också för handlingen. Nationalistledaren Bumpy Kanahele spelar sig själv i filmen vilket han också gör i ett avsnitt av TV-serien Hawaii Five-0 (2010-2020).

Avslutning

Måhända har Charlotte Wiberg rätt om den nya säsongen av True Detective är tråkig. Det återstår. Men hon har fel om trenden med filmer om och av ursprungsbefolkningen. Och det finns säkerligen fler filmer och TV-serier  från senare år som jag inte nämnt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!