Länderna som tjänar pengar på domäner

Länderna som tjänar pengar på domäner är i huvudsak små länder. Några som länge tjänat pengar på att ha attraktiva nationella domäner är Tonga, Tuvalu och Niue som har domänerna .to, .tv och .nu. Dessa domäner är så kallade toppdomäner.

Tongas och Tuvalus domäner är intressanta i hela världen medan Niues domän främst är intressant i Norden, Belgien och Nederländerna på grund av att det är ett ord med betydelse på våra språk. Även Tokelau (.tk), Guernsey (.gg), Anguilla (.ai), Cocos Islands (.cc) och Chagos Island (.io)  och många andra länder tjänar pengar på sina domännamn.

Niue

I fallet Niue finns det vissa problem och konflikter kring nu-domänen då de sålde domänen till en US-amerikansk stiftelse, The IUSN Foundation, som tog delar av intäkterna. Niue vill dock ha tillbaka sin domän och det pågår såväl diskussioner som rättsprocesser. Idag sköts nu-domänen rent tekniskt av svenska Internetstiftelsen som nyligen vann ett mål om fördelningen av pengar från domänen gentemot Niue. Nästan 70 % av nu-domänerna finns i Sverige.

Tokelau

Tokelau har haft ett annat system än många andra länder och även om en domän kan registreras gratis betalar den som gör det en avgift för domänen, en hyra så att säga. De hela sköttes va et företag som heter Freenom. Konsekvensen är att tk-domäner aldrig försvinner vilket gör att det är världens vanligaste domänändelse. Hela 25 miljoner. Många av dem förknippas med olagliga aktiviteter, phishing, bedrägerier, spam etc.

Tokelau som i praktiken är en koloni till Nya Zeeland har världens minsta ekonomi och förmodligen står domäner för en stor andel av deras inkomster, cirka 1/6 enligt en del uppgifter, men kanske inte så stor som antalet registrerade domäner skulle kunna tyda på. Sen 2023 lämnas domänerna inte längre ut gratis. De handhas numera av ett lokalt telefonbolag, Teletok, som dock lags ut den tekniska skötseln på InternetNZ som också sköter nz-domänen.

Guernsey

Guernsey och deras gg-domän har blivit speciellt populär bland spelbolag och e-sportföretag då förkortningen kan tolkas som ”good game”. Inkomsterna från domänen kompletterar öns inkomster från riskkapitalbolag, skattesmitare och fifflare. Domänen sköts av Island Networks.

Chagosöarna

När det gäller Chagos Island så är hela ögruppens ursprungsbefolkning sen länge förvisad till Mauritius och de enda som bor på öarna är personal på den stora militärbasen som Storbritannien och USA har på ön Diego Garcia.

Mellan 1997 och 2017 kontrollerades domänen av Paule Kane genom Internet Computer Bureau. Bolaget innehade också domänerna .tm, .ac och .sh. År 2017 såldes företaget till Afilias som sen sålde verksamheten till Donuts Inc år 2020. bara några månader senare köptes både de nämnda företagen av Ethos Capital och slogs ihop till Identity Digital. Domänen .io används främst av olika teknikföretag i databranschen och bolag som sysslar med kryptovaluta. Ursprungsbefolkninegn på öarna har begärt att de ska få rätten till domänen.

Det finns en risk att ö-gruppen kan förlora sin domän då FN krävt att de ska lämna basen. Om de överger basen är ögruppen inte längre nåt eget land eller territorium eftersom det inte har nån befolkning om inte ättlingarna till de som förvisats återvänder.

Anguilla

Anguillas ai-domän har blivit mycket populär under senare år på grund av den snabba utvecklingen av Artificiell intelligens (AI) och idag är det tillsammans med turism öns viktigaste inkomstkälla. Domänen .ai sköts av Offshore Information Services som ägs av Vince Kate.

Tuvalu

Tuvalus tv-domän sköts av det US-amerikanska bolaget GoDaddy Registry. Domänen står för en tolftedel av det lilla landets inkomster. En stor del av inkomsterna kommer från TV- och filmbolag i västvärlden. Den största tv-domänen, Twitch.tv, ägs av Amazon men även andra storbolag so Netflix och Hulu äger tv-domäner.

Cocos Islands

Verisign Inc sköter Cocos Islands cc-domän. Ö.gruppen är en australisk koloni. Framförallt är det kyrkor av olika slag som använder domänen. Andra som har cc-domäner är cyjelklubbar och cricketklubbar (förkortas cc på engelska). Men cc-domäner är också förknippade med spam, phishing och bedrägerier.

Laos

Laos la-domän är populär i Los Angeles och Louisiana. Även en del latinamerikanska sajter använder domänen. Sköts av företaget LA Names Corporation på Guernsey.

Toppdomäner som länder tjänar pengar på, land, antal domäner, domän
 1. Tokelau, 24 698 672, tk
 2. Gabon, 4 224 595, ga
 3. Centralafrika, 3 918 041, cf
 4. Mali, 3 508 693, ml
 5. Ekvatorialguinea, 3 088 625, gq
 6. Montenegro, 974 995, me
 7. Cocos Island, 719 519, cc
 8. Tuvalu, 495 793, tv
 9. Palau, 402 665, pw
 10. Niue, 264 205, nu
 11. Laos, 175 549, la
 12. Samoa, 165 463, ws
 13. Anguilla, 83 242, ai
 14. Reunion, 32 041, re
 15. Isle of Man, 28 089, im
 16. Tonga, 23 149, to
 17. Guernsey, 23 050, gg
 18. Mikronesien, 16 982, fm
 19. Amerikanska Samoa, 14 497, as
 20. St. Helena, 14 335, sh
 21. Sao Tome and Principe, 13 924, st
 22. Christmas Island, 9 837, cx
 23. Asuncion, 8 290, ac
 24. Sydgeorgien, 8 057, gs (saknar fast befolkning)

Källa: Nominet (listan innehåller bara nationella domäner med latinsk skrift)

Siffrorna från Nominet stämmer dock inte med siffrorna från DNIB som verkar mäta aktiva domäner.

Freenom

De 5 länderna i topp förekommer inte bland de länder som har flest aktiva domäner. Siffrorna är dessutom från 2023 innan Freenom slutade med att dela ut gratis domännamn för domäner som tk, ml, cf, gq, ga och pw. De som fick dem betalde sen en hyra för dem men ägde dem inte. Sen dess har antalet registrerade sådana domäner minskat kraftigt och idag går 99% av dem inte att nå. De flesta av dem fanns hos Cloudflare vars internettrafik minskat med 22% på grund av det. De ska förmodligen bort från listan.

Mali, Centralafrika, Gabon och Ekvatorialguinea gav ut gratis domäner mellan 2013 och 2023 genom Freenom på samma sätt som Tokelau. Som tidigare nämnts ledde till at sådan domäner ofta användes av brottslingar för brottslighet. Förutom Freenoms domäner har även Verisigns cc-doäner och com-domäner i stor utsträckning använts av kriminella.

Stora privata företag och domäner

Företaget Verisign sköter idag främst domänerna .com, .name och .net. De har dessutom tekniskt ansvar för .edu och .jobs.

Identity Digital kontrollerar 264 toppdomäner, några av dem är .social, .industries, .digital, .network, .education, .school, .live, .rocks, .bet, .wtf, .care, .news, .media. pub, .network och .plus.

Go Daddy äger domäner som .co , .tv, .wiki, .tattoo, .ink, .gay, .health, .au, .study och .courses