Klantigt av Vänsterpartiet om Chat control

VänsterpartietKlantigt av Vänsterpartiet och Miljöpartiet om Chat control. Justitieutskottet hade möte. Ett förslag om förhandingsmandat för regeringen kring förslaget om avlyssning av alla medborgares kommunikationer (chat control) togs upp. Klart är att det i justitieutskottet fanns en majoritet för att ge regeringen mandat för att acceptera det förslag som Belgien lagt vad det gäller avlyssning av alla medborgare. Ingen omröstning skedde dock under mötet.

Två partier anmälde avvikande åsikt. Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet (Gudrun Nordborg) och Miljöpartiet (Rasmus Ling) gjorde det inte trots att de säger att de är emot chat control. Det är utan tvekan ett klantigt agerande som undergräver förtroendet för de två partierna.

Flera vänsterpartister har därefter gått ut med att de inte har ändrat åsikt även om de i praktiken ställde sig bakom beslutet i justitieutskottet. Men observera att de varken röstade ja eller nej. Några av de som sitter i EU-nämnden i Sveriges riksdag (Ilona Szatmári Waldau samt Håkan Svenneling, Daniel Riazat och Lorena Vargas Delgado som är suppleanter) har varit mest aktiva i frågan. Lorena Vargas Delgado är också suppleant i justitieutskottet och det är också Lotta Johnsson Fornarve. Dessutom är Nooshi Dadgostar, Karin Rågsjö, Andrea Andersson Tay och Andreas Lennkvist Manriquez.

De som jag sett uttalanden från hävdar att de kommer att rösta mot förslaget om avlyssning när det kommer upp i EU-nämnden. Och det stämmer säkert men det förändrar ju inget vad det gäller det klantiga agerandet i justitieutskottet.

En annan märklig sak är att det dröjde väldigt länge innan någon från V svarade på frågor kring det inträffade. Innan Miljöpartiet svarade dröjde det ännu längre.

EU-beslut

Betydelsen av klantigheten i utskottet är dock mycket liten. Att ha deklarerat en avvikande åsikt eller en nejröst i en eventuell omröstning hade inte ändrat utskottets beslut. Däremot hade det sett bättre ut. Att vänsterpartiet kommer att gå emot förslaget i EU-nämnden kommer inte heller att förändra nåt. Sverige kommer att säga ja i EU:s ministerråd och V har i praktiken inte kunnat påverka det.

Ett annat problem är det för närvarande inte finns några strukturer i EU på grund av valet. Därför kan beslutet tas redan idag i en tjänstemannagrupp.  Om beslutet tas i denna grupp idag kan Sveriges hållning inte förankras i EU-nämnden och det hela är klappat och klart utan att de ledamöter från V som uttalat sig om det hela kunnat påverka ett skit.

Men det räcker inte med ett positivt beslut i ministerrådet för att förslaget ska bli verklighet. Det krävs också ett beslut i EU-parlamentet. Och där går förslaget att stoppa om jag förstått saken rätt.

Läs mer: