En narkotikaliga som använde stulna körkort och falska identiteter

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Det handlar om en narkotikaliga som använde stulna körkort eller förfalskade id-handlingar för att hämta ut paketen. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

sönderklippt stulet körkort

Ett sönderklippt stulet körkort hittades i en läskburk. Foto: Tullverket

  • Mina medarbetare har under utredningens gång reagerat på det faktum att ett företag som ska behandla och ge stöd till missbrukare, i själva verket har varit ett nav för omfattande smuggling och distribution av narkotiska preparat, säger Miriam Monsell i ett pressmeddelande. Hon är utredningsgruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Nord.
Omfattande spaning

I februari 2024 följde Tullverkets spanare efter en bil vars förare har hämtat ut ett stort paket från ett postombud i Söderhamn. Under sin färd söderut stannade föraren och slängde paketets adresslapp. Efter att ha irrat runt i Gävletrakten parkerade han vid en parkeringsficka på E4 norr om Älvkarleby med varningsblinkers på.

En polispatrull tillkallades och pratade med föraren. En 35-årig man som betedde sig underligt och talade osammanhängande. I bilen hittades en necessär med 240 200 danska kronor samt kanyler. I bagageluckan fanns paketet som hämtades ut i Söderhamn. Det innehöll 40 000 narkotiska tabletter. I bilen fanns också en läskburk med ett sönderklippt stulet körkort.

Leverans till stödboenden

Det blev slutfasen på ett omfattande spaningsarbete som började i december 2023 när Tullverket upptäckte två försändelser från Polen med 22 500 narkotiska tabletter vardera. Paketen var ställda till falska mottagare på två olika stödboenden i Sundsvall.

– Vi inleder då ett närmare samarbete med postombuden som slår larm när misstänkta försändelser anländer så vi kan spana på de som hämtar ut paketen. Då får vi se att en av dessa är ägare till företaget som driver stödboenden i Sundsvall, säger Miriam Monsell.

Stulna körkort

Tullverkets spaning ledde till att tre personer kunde kopplas till 13 försändelser. Sammanlagt handlar det om 455 149 narkotikaklassade tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Förutom den 35-årige ägaren av stödboenden (Advena AB), som heter J#mmy H0lmr0os, är det en 36-årig man, André F0rmgrn S0lh*im, som jobbar på ett ungdomshem och en 34-årig man från Falkenberg som greps den 8 februari i centrala Sundsvall. I hans bil hittades paket med totalt 186 489 narkotiska tabletter. Han hade även ett förfalskat körkort på sig.

– Stulna och förfalskade körkort är något som återkommer i vår utredning. Vi har upptäckt sex fall där helt oskyldiga människor har fått sina identiteter stulna av den här ligan, säger Miriam Monsell.

Många leveranser

Totalt har Tullverket via posthistorik lyckats koppla 72 försändelser under 2023 från Polen och Tjeckien till olika adresser och mottagare. Avsändare har i de flest fall varit densamma som skickat de beslagtagna försändelserna som innehöll narkotikaklassade tabletter. 38 av dessa 72 försändelser var ställda till adresser där den åtalade 35-åringens företag har haft stödlägenheter.

På torsdagen åtalades de tre männen för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Samtliga tre misstänkta förnekar brott och vägrar berätta vilka de andra personerna är som har deltagit i chattkonversationer där leveranser av och betalning för narkotika har gjorts upp.

Läs mer om Sundsvall


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.