Att skriva om Fediversum kräver en del tester

FediversumJag skriver allt mer om det vilda och demokratiska internet. Av den enkla anledningen att jag vill att den fler personer i Sverige ska söka sig till Fediversum som detta internet heter. Det är nämligen ett sätt att frigöra sig från storföretagens grepp över livet på nätet. Genom att byta till användarstyrda och demokratiska sociala medier bidrar vi till en bättre kultur på nätet såväl som att minska storbolagens makt. Vi minskar också extremhögerns genomslag på sociala medier. Men att skriva om Fediversum kräver också en del tester.

Om en ska skriva om hur Fediversum fungerar på internet och om de olika programvaror som finns eller hur de fungerar är det ibland nödvändigt att prova saker. Det betyder att jag har flera konton i Fediversum.

Svenssonbloggen

Denna blogg är en egen instans i Fediversum och min egen adress är @admin@blog.zaramis.se. Det går att följa allt jag skriver på denna blogg genom att följa den adressen. För den som bara vill ha det jag skriver om sociala medier går det satt följa @socialmedia som är ett kurerat och utvalt flöde med nyheter om sociala medier.

Newsmast

Det aktuella flödet är utvalt och kurerat av de som står bakom bakom sajten Newsmast. Ett mycket intressant projekt där det finns en mängd kurerade flöden om olika saker som går att följa direkt från ett Fediversum-konto eller så går det att följa via ett konto på sajten Newsmast som då i sig blir ett nytt konto i Fediversum då sajten är en egen instans. Mitt konto på Newsmast är kopplat till Mastodon-kontot Svenssons Nyheter på Mastodon.nu (@Anders_S)

Mastodon

Jag har utöver min blogg också tre Mastodonkonton, ett personligt konto på Spejset (@Anders_S), bloggens eget konto, Svenssons Nyheter på Mastodon.nu (@Anders_S) där jag postar länkar till inlägg på bloggen såväl som till andra bloggar jag driver. Det kontot använder jag också för att följa politiken på vänsterkanten. Dessutom har jag ett konto på Vivaldi Social (@AnderstS) där jag följer en massa tidningar och tidskrifter om sociala medier, AI och datateknik. Liknande gemenskaper följer på Newsmast.

Den främst anledningen till att jag gjort på detta vis är att mitt flöde annars skulle innehåll alldeles för mycket och jag skulle då med stor sannolikhet missa många intressanta saker. På mitt personliga konto är det konton om SF och böcker jag främst följer. Men även del om politik och personer som är nätvänner.

För att det ska vara så enkelt som möjligt använder jag Elk för att logga in på alla konton och jag kan då läsa dem på samma flik i webbläsaren. Det funkar bra. Jag kan mycket eneklt växla mellan de olika kontona och på det sättet ha full koll.

Andra Fediversumkonton

Jag har också ett konto på Bookwyrm (Anders_S@bookwyrm.social). Planen är att jag där ska lägga in poster om alla de cirka 5 000 böcker jag har i min ägo. Än så länge omfattar kontot cirka 700 böcker men allt stämmer inte riktigt. Jaag behöver gå igenom alla för att justera inläggen. Jag importerade inläggen från Goodreads och det blev en del fel då jag hade varit slarvig när jag lade in dem på Goodreads.

Men ytterligare en anledning är att jag behöver testa olika saker för att veta hur det funkar. Jag har därför också två Lemmykonton. Ett personligt som återfinns på Aggregatet (@Anders_S) och ett för bloggen Svenssons Nyheter på Feddit.nu (@Svensson).

Jag har med med mina konton bland annat utforskat hur Mastodon kan användas för att kommentera på min blogg. Dessutom hur en kan kommentera på ett Lemmy-inlägg från ett Mastodonkonto och hur en kommunicerar mellan Lemmy och Mastodon. Vidare om hur en kan kommunicera mellan Bookwyrm och Mastodon, hur en kan följa Guppegrupper, gemenskaper på Newsmast och konton samt tidningar med mera på Flipboard.

Det går exempelvis inte att följa mina WordPressbloggar från Lemmy. Däremot kan jag göra ett inlägg på en blogg till en tråd på Lemmy. Men det går att följa gemenskaper (grupper, intressen) på Lemmy från Mastodon. Och kommentarerna flyter bägge vägarna.

Storbolagens fediversum

Det går inte att följa konton i Fediversum från ett Flipboardkonto eller att följa en vanlig användare på Flipboard från ett Fediversumkonto. Utan det är så att det går att följa publicister, grupper (gemenskaper, intressen) eller tidskrifter (magasin). Flipboards federering förefaller lika halv som Threads federering.

Många konton i Threads (men inte konton i EU-området) går att följa från andra konton i Fediversum men det går inte att följa Fediversumkonton i Threads. Både Flipboard och Threads säljer användarinformation och på Flipboard kan en logga in med sitt Google eller Applekonto. På Flipboard kan går det att förbjuda dem att sälja information om dig som användare. Det går inte på Threads som också är ihopkopplat med Instagram.

Slutligen har vi Bluesky. Konton i Bluesky går att följa från Fediversum via en brygga och konton i Fediversum går att följa från Bluesky via samma brygga. Bluesky har med stor sannolikhet planer på att sälja användarinformation i framtiden.

Andra bloggar

Dessutom fungerar ytterligare flera av mina bloggar som instanser i Fediversum. Exempelvis Fiskebloggen Njord, SF-bloggen Anarres och Nyhetskartan. Det betyder också att mina konton på de sajterna går att följa från vilket konto som helst i Fediversum. På Nyhetskartan finns ett begränsat aggregerat flöde som kan följas från ett Fediversumkontot eller via RSS. Dessutom en mängd RSS-flöden som kan följas i en RSS-läsare eller en webbläsare (ibland med hjälp av ett tillägg till webbläsaren).

Fler tester

Då jag nu skrivit om hur en kan skapa ett konto på Pixelfed med hjälp av ett Mastodonkonto måste jag förstås också testa det. Jag kan dessutom använda ett Pixelfedkonto för de bilder på fiskebåtar jag tar för min yrkesfiskeblogg Njord. Detta istället för att använda iCloud, Google Photos och Flickr. Eller kanske snarare använda Pixelfed som ett komplement. I alla fall är ett Pixelfedkonto användbart för mig.

Jag ska också testa Akkoma för att kolla om det stämmer att Akkoma och Pleroma klarar fler grejer än Mastodon. Slutligen är planen att jag ska testa Friendica och se om det verkligen kan vara en ersättare för Facebook. Sannolikt blir det mer. I framtiden kanske jag också testar hur det är att sätta upp egna instanser av olika slag.

Läs också:

2 svar på “Att skriva om Fediversum kräver en del tester”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.