Vidare äventyr i Fediversum

Vidare äventyr i Fediversum. Jag fortsätter med att testa olika program och dess funktioner i Fediversum. Idag har jag skaffat ett konto på en Hubzilla-instans. Jag tittade först på en lite mindre instans, libera.site, då de erbjöd inloggning med konton (kallas kanaler på både Friendica och Hubzilla, mycket förvirrande) på Friendicainstanser.

Jag skaffade ju ett Friendicakonto igår och tänkte att det kanske skulle räcka med att använda det för att logga in. Det funkade inte varvid jag istället skaffade ett konto på instansen zotum.net (svensson@zotum.net). Ett problem med den instansen är att den är blockerad på en del Mastodoninstanser. Men jag kan följa kontot från Mastodon och då dök mitt Mastodonkonto (Anders_S@mastodon.nu) också upp på mitt Hubzillakonto. Likadant fick jag göra med mitt Friendicakonto.

Hubzilla

I jämförelse med Friendica är Hubzilla lätt att använda. Dessutom består det av olika delar som en kan installera som en vill. Jag installerade ett tillägg för ActivityPub men det finns också ett tillägg för att kunna posta på WordPress, ett för att göra kontot till en blogg (webbsajt), ett annat för att posta till Twitter, ett för att hantera foton och mycket mer. exempelvis ett tillägg för att kommunicera med Diasporaprotokollet. Olika instanser kan ha olika tillägg installerade från start. Dessutom går det att lägga till chattfunktioner, funktioner för att skriva dokument, filhantering, bildhantering och wikifunktioner med mera.

ActivityPub-tillägget fick jag installera för att kunna följa konton på Mastodon, Friendica och andra tjänster i Fediversum. Diasporatillägget gör att det går att kommunicera med Diaspora och Friendica. Till en början gick det bara att kommunicera med Zot-protokollet. Dvs med enbart med Hubzilla, Osada, Zap, Redmatrix och Streams-instanser.

Jag testade dessutom några ytterligare saker med mitt Friendicakonto. Det går exempelvis också att följa RSS-flöden med Friendicakontot.

Hubzilla är smidigare och enklare att förstå sig på än Friendica. Men jag har inte begripit hur en kan skapa en kontakt med ett konto på Mastodon eller Friendica från en Hubzillainstans ännu. Däremot har det inte varit några problem med att skapa kontakt från ett Mastodonkonto eller ett Friendicakonto.

Den som vill ha ett alternativ till Facebook eller erbjuda ett alternativ till Facebook kan dock med fördel använda Hubzilla. Friendica är för krångligt att anvönda för att fungera som det.

Läs mer:

5 svar på “Vidare äventyr i Fediversum”

  1. En relevant sak är hur pass globala medierna är. Jag använder sociala medier främst för nyhetsflödet. Om det blir svårare att hitta internationella aktörer att följa försvinner användbarheten.

    Vad finns det för alternativ där?

    1. Spontan kan jag säga att Mastodon domineras av utländska konton. Fediversum rent generellt domineras kraftigt av utländska konton och medier. Antalet svenskar och svenska medier som använder det eller nåt annat program i Fediversum är litet. Tyskar och tyska medier har större betydelse i Fediversum än va de har på X eller Facebook. Så mindre US-amerikanskt, mer tyskt, italienskt och franskt. Det är min spntana bedömning. Men jag kan undersöka det framöver. Det är dock bara Mastodon som har riktigt många användare.

      1. Jag provade det tidigare, men det verkade inte särskilt användarvänligt då. Får titta igen.

  2. @admin Ett av de blogginlägg där jag kommenterar min tester av olika programvaror som har stöd för ActivityPub och hur de fungerar ihop med varandra. Det kom till mitt Friendicakonto direkt fån bloggen.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.