Flera svenska tonåringar gripna i Köpenhamn för mordförsök

Flera svenska tonåringar gripna i Köpenhamn. Det senaste fallet rör en skjutning på Falkoner Allé i Frederiksberg i Köpenhamn vid nummer 19 i måndags strax innan klockan sex på kvällen. På adressen finns smyckesaffären Calisto men det är oklar om skjutningen skedde utanför eller inuti affären eller om den har nåt med skjutningen att göra. 

En 18-årig yngling träffades av skotten, Han fördes till sjukhus med allvarliga skador. Senare meddelades det dock att det inte var någon fara för hans liv. Totalt ska det ha avlossats sex skott men bar ett skott ska ha träffat det tilltänkta mordoffret. Enligt uppgifter i dansk media ska 18-åringen vara kopplad till Rumbanätverket som leds av Ismail Abdo (Jordgubben).

Fler gripna svenskar

En 17-årig svensk pojke greps av den danska polisen som misstänkt för skottlossningen på Den svenska tonåringen har häktats och ska åtalas för mordförsök.

Det var den tredje gången inom loppet av en vecka som en svensk tonåring greps för mordförsök i Köpenhamn. Onsdag förra veckan greps en 16-årig svensk pojke för en skjutning på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn, Den gången tycks ingen ha träffats av skotten och vem som var tilltänkt offer och måltavla är inte känt.

Samma dag greps en annan svensk tonåring i Kolding. Den 17-årige pojken greps för inblandning i en skottlossning i den sydjylländska staden där en person skadades i benet. 17-åringen är för närvarande häktad.

Häromdagen inträffade också en bombexplosion vid Sol Kiosk på Hans Knudsens Plads på Østerbro i Köpenhamn. Misstankarna kom snabbt att riktas mot två svenskar som nu också anhållits i Sverige.

I mitten av juni blev dessutom två andra svenska tonårspojkar häktade för mordförsök i Köpenhamn

Export av mördare

Hittills i år har fler än 10 svenskar gripits i Danmark för vapenbrott eller mordförsök. Hälften av dem är minderåriga. De rekryteras av danska kriminella för att mörda personer i Danmark:

Politiinspektør Torben Svarrer fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) kommenterede i sidste uge den uhyggelige udvikling, hvor svenske unge mod betaling på 200.000 kroner og opefter bliver hyret af danske kriminelle til at krydse Øresund og begå alvorlig kriminalitet i Danmark.

– De får simpelthen en større sum penge for at udføre personfarlig kriminalitet og herunder drab. Det, vi har set nu, er drabsforsøg. Men i Sverige har man set drab, og det er nogle af de samme kanaler, der bruges, lød det fra Torben Svarrer.

Dansk polis menar att det finns ett samarbete mellan svenska och danska gängkriminella. Däremot har de inte sett några tecken på att svenska gäng etablerat sig i Danmark.

Så Sverige exporterar just nu mördare till Danmark. Tidigare har Sverige exporterat rånare.

Läs mer:

Kommentarer är stängda.