Gängland Sverige – Köpenhamnskopplingar

Under det senaste året verkar det allt fler gängkriminella svenskar sökt sig till Köpenhamn. I alla fall har det uppmärksammat mer, framförallt i samband med dubbelmordet på två medlemmar i Shottaz och domen mot flera medlemmar i Dödspatrullen. Men kopplingen är inte ny.

Svenskar har länge varit inblandade i dansk brottslighet, exempelvis i många värdetransportrån i Danmark. Däribland rånet mot Loomis i Glostrup 2008 och Bröndbyrånet 2008. Det senare rånet har en rad kopplingar till kriminella miljöer i Malmö och dessutom till flera mord både i Malmö och London.

Långt senare var det dags för ett rån igen. Denna gång med gängkriminella från Tynnered i Göteborg som de inblandade. De kryddade dessutom det hela med en kidnappning, åkte fast och dömdes.

Beställningsmord

Under det senaste året menar den danska polisen också att Dödspatrullen (DP) etablerat sig i Köpenhamn där de ska ha allierat sig med gänget Loyal to Familia (LTF). LTF är formellt förbjudna men det betyder ju egentligen noll och inget, DP ska ha etablerat sig i samma syfte som gett dem deras namn, de erbjuder sina tjänster för att utföra beställningsmord (kontraktsmord).

Bland annat misstänks DP för ett mord på en 22-årig man i Christiania i somras:

Her kunne politiet fortælle nyt i sagen om drabet på en 22-årig mand på fristaden Christiania i København i sommer.

[…]

Flere kilder fortæller nu til DR, at der er tale om én eller flere mænd fra det svenske kriminelle netværk Dødspatruljen, der er berygtet for meget alvorlig kriminalitet i Sverige.

Ifølge DR’s oplysninger arbejder politiet ud fra den hypotese, at den svenske bande har begået drabet på Christiania mod betaling. Dermed har bandemiljøet taget et nyt træk i brug i kampen mod deres rivaler og mod at blive fanget af politiet.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere DR’s oplysninger, men Bjarke Dalsgaard bekræfter, at efterforskningen retter sig mod bandemiljøet:

– Det er rigtigt, at vi efterforsker i retning af bandemiljøet. Det gør vi på grund af den måde, som drabet er begået på, siger drabschefen.

22-åringen hade ingen koppling till kriminella gäng eller brottslighet och sköts sannolikt av misstag. De egentliga måltavlan var en gängkriminell man som strax innan skjutningen hade lämnats platsen. Enligt Danmarks Radio är beställningsmord ovanligt i Danmark men för 15 år sen var det et fal med 5 mord som beställts av gänget BlågårdsPlads-gruppen från polska kriminella.

Dödsskjutningar

Slutligen har vi några just inträffade mord. En svensk 21-åring från Göteborg sköts ihjäl på Nørrebro och en 17-åring som mördades i Rødovre, närmare bestämt på Islev Torg. Frisörsalongen där han mördades ägs av en svensk.

Läs mer:
Brøndbyrånet och mord – Malmögäng
Kidnappning och rån – G-falangen  Tynnered
Dödspatrullen och Shottaz