311 kilo hasch smugglades in i Sverige

Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo hasch smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

311 kilo hasch smugglades via Öresundsbron

311 kilo hasch smugglades via Öresundsbron och gömdes i ett skogsparti vid Dalarövägen söder om Stockholm. Foto: Tullverket.

  • Vi har ett medvetet fokus att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen: Det här är ett exempel på hur vi stoppat 311 kilo cannabisharts från att komma ut i samhället, säger Sofia Wall i ett pressmeddelande. Hon är biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning Syd.

Den 9 mars kom en belarusisk chaufför med en litauisk registrerad lastbil till Öresundsbron. Ekipaget togs ut för tullkontroll. Med hjälp av en portabel röntgen såg tulltjänstemännen avvikelser i lastbilens ena bränsletank. Där påträffades 311 kilo hasch. Tullverket följde efter lastbilen. Den 12 mars lossades den legala lasten som bestod av kakor i Uppsala. Därefter följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm.

Tillslag i ett skogsparti vid Dalarövägen

Lastbilen parkerades i en parkeringsficka vid Dalarövägen. Tidigt på morgonen den 15 mars observerade Tullverkets spanare olika metalliska ljud med efterföljande prassel vid lastbilen. De såg också att chauffören vid flera tillfällen gick in i skogen med kassar. Chauffören lämnade sedan platsen.

Tullpersonalen gjorde ett tillslag och påträffade gömman med narkotika i skogen. Narkotikan låg gömd under presenningar i ett femtontal ICA-kassar och svarta sopsäckar och doldes med mossa och grankvistar. I gömman påträffades även en spade.

Två litauiska män som resande med flyg från Litauen till Arlanda den 13 mars misstänks för att ha skaffat in presenningar, kassar, sopsäckar och spadar.

  • De två litauiska männen som är misstänkta i ärendet har hjälpt till med att införskaffa kassar, spadar och presenningar. Brottsmisstanken som föreligger för dem är synnerligen grovt narkotikabrott, säger Sofia Wall.

Lastbilschauffören greps senare i höjd med Nyköping. De två medhjälpande männen greps i Farsta. Alla tre misstänkta nekar till brott. Om männen döms riskerar de fleråriga fängelsestraff. Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 38,9 miljoner kronor i missbrukarled.

Ett svar på “311 kilo hasch smugglades in i Sverige”

Kommentarer är stängda.