Undre världen liknar mest byggbranschen – inte gigföretagen

En kriminolog som heter Sven Granath beskrev nyligen i radion att de kriminella gängen allt mer liknar gigföretagen, dvs företag som exempelvis Foodora och Uber. Men ärligt sagt så stämmer det inte alls. Undre världen liknar mest byggbranschen.

De gäng där polisen och andra myndigheter inom rättsväsendet kommit över ekonomiska handlingar visar istället att de väl fungerande gängen fungerar som helt vanliga företag. De har anställda, fasta ersättningar, bonusar, sjuklöner, semester med mera.

Ur vissa aspekter fungerar de kriminella gängen till och med bättre än vanliga företag då de tar han om familjen till döma gängmedlemmar. De ser till att familjen har pengar så de klarar sig medan pappan eller brodern avtjänar sitt straff. Detta gäller för gängmedlemmar och de som är centrala i de kriminella nätverken. De som sköter basverksamheten i den kriminella organisationen.

Undre världen liknar mest byggbranschen

Men utöver det så gör de också upphandlingar precis som vanliga företag gör. Dessa upphandlingar görs ofta i flera led precis som på byggen. i slutändan används ofta personer som står i skuld, unga personer som kan offras och inte ingår i nätverket eller gänget. De förväntas åka fast och har med andra ord mycket dåliga anställningsförhållanden.

Detta liknar inte gigföretagen för där finns inga anställda som hanterar den vanliga verksamheten, basverksamheten. Men i de kriminella gängen finns personer som hanterar basverksamheten, dvs bedrägeriverksamhet, stölder, rån, narkotikahandel och vapenhandel etc. För udda verksamheter som mord, hot, transporter, lagertjänster, förpackningstjänster med mera används inhyrd personal. För mer specialiserade tjänster används växlingskontor samt korrumperade tjänstemän, advokater, jurister, tullare och poliser. Precis som det fungerar i det vanliga näringslivet. Det handlar om personer som kan offras utan att gängets verksamhet hotas.

Jag är helt säker på att Granath har i huvudsak fel. Den undre världen liknar snarast byggbranschen. Inte gigföretagen. Och många kriminella nätverk är också verksamma i just byggbranschen.

Fel har förstås också Jacob Lundberg på Aftonbladets ledarsida då han baserar en ledarartikel på Granaths utsagor och dessutom kryddar det hela med egen okunskap, missuppfattningar och förutfattade meningar.

Jacob Lundbergs felaktigheter

Rumbanätverket (Ismail Abdos nätverk) har exempelvis inte 150 förpackningscentraler i Sverige som Lundberg påstår. Polisen tror att det finns 150 packcentraler för narkotika i Sverige och att Rumbanätverket är den största aktören.

Vidare har vi ingen aning om huruvida Sluta skjut varit en framgång eller inte. Skjutningarna i Malmö började minska innan projektet sattes igång. I Göteborg började skjutningarna minska tre år tidigare än i Malmö. Det berodde på förändrade arbetsmetoder hos polisen. Metoder de först inte ville använda i Malmö men när polisledningen i Syd byttes ut mot poliser från Västsverige så började de också arbeta på samma sätt som polisen i Västsverige och Göteborgsområdet. Det är mer troligt att det var den åtgärden som fick resultat. Men vi kan förstås se Sluta skjut som en del av det förändrade arbetssättet.

Polisens nya arbetssätt har dock av allt att döma en baksida. Det gynnar de bättre organiserade gängen. De gäng som har fasta löner, bonusar, trygghet för familjerna och de anställda, semester med mera. De gäng som är sämre organiserade och utan formella strukturer och hierarkier är de gäng som polisen kommer åt. Det är också de gäng som står för större delen av gängvåldet.

Läs mer:

8 svar på “Undre världen liknar mest byggbranschen – inte gigföretagen”

  1. En kriminolog som heter Sven Granath beskrev nyligen i radion att de kriminella
    gängen allt mer liknar gigföretagen, dvs företag som exempelvis Foodora och
    Uber. Men ärligt sagt så stämmer det inte alls. Undre världen liknar mest
    byggbranschen.

  2. Men visst finns det väl ändå en likhet med gigföretagen? Precis som du beskriver lägger ”gängen” ut uppdrag avseende sådant man av olika orsaker inte vill befatta sig med (allt från ”våta jobb” till att ”låna ut” bankkonton för bedrägerier). Ersättningen är enbart relaterad till den beställa specifika uppgiften.

    I en något tillspetsad och möjligen inte helt träffsäker jämförelse kan vi jämföra ”gänget” med restaurangen (som driver kärnverksamheten och är måna om att kockarna är hyfsat nöjda så att de tillreder mat som någon vill äta) och den som utför det kriminella uppdraget med den som kör ut maten. Förvisso finns i gig-fallet ett förmedlingsföretag emellan men för utföraren spelar det mindre roll. Utföraren står helt på egna ben i båda fallen och den som driver kärnverksamheten befriar sig från ansvaret för utföraren.

    1. Gigföretagen är organiserade enheter som i sig liknar byggföretag genom att de anlitar mindre företag för att utföra uppdragen. De har inga egna anställda. Men gängen har egna anställda. Men okej, det finns likheter där också.

  3. Jo, men byggföretagen har ändå någon form av kärna som besitter viss domänkunskap om byggnation. Att svara på ett anbud kräver ändå någon sorts teknisk grundkunskap och en förtrogenhet med byggbranchens ”fikonspråk”.

    Både du och jag skulle förmodligen kunna starta gigföretag i morgon dag om vi varit ”hågade”, men ett byggföretag skulle i alla fall inte jag våga mig på att starta då min erfarenhet av hammare och spik är begränsad till att spika upp tavelkrokar på väggen och möjligen någon reparation av allra enklaste slag.

    Gigföretagen är enbart förmedlare där det egentligen inte finns något djupare behov av kunskap om den bransch man betjänar. Som gigföretagare kan jag vara helt okunnig om hur en pizza bakas men ändå, om lata människor inte själva gitter att förpassa sig till pizzerian, utan större problem kunna fullgöra mina giguppdrag.

  4. …och båda nyttjar företeelsen ”gigföretag” … även om det i fallet gäng vanligen inte handlar om företag i Bolagsverkets mening men företeelsen är det samma, att lägga ut uppgifter utan att ta ansvar.

    1. Ja, men det jag skrev var att gängmiljöerna (som inte är gigföretag) mest liknar byggbranschen och inte gigföretagen. Jag skrev inte att de inte använder sig av gigföretag. Men gängen liknar inte gigföretag. Vilket jag skrev och som du sen ifrågasatte. Men vi är alltså helt överenes.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.