Mer mjölkprodukter skall exporteras – om att avskaffa beteslagen

Som framgår av en artikel i Land lantbruk planerar Arla att mer mjölkprodukter skall exporteras från Sverige.

Det kan ju verka förvånande när vi får höra att svensk mjölkproduktion minskar och att den inte kan konkurrera på världsmarknaden. Men lustigt nog så kan Arla göra goda affärer på att exportera stora delar av den svenska mjölkproduktionen som mjölkpulver. Arla är också en storimportör av mejeriprodukter, främst ost, till Sverige. Jag diskuterar detta i mer detalj i den här artikeln.

I den offentliga debatten runt beteskravet tas denna import av ost upp som ett uttryck av att svensk mjölkproduktion inte kan konkurrera (och att konsumenterna inte bryr sig) och att nio av tio mjölkbönder har lagt av de senaste årtiondena.

Om man kan konkurrera på världsmarknaden med en bulkprodukt som mjölkpulver är det knappast mjölkproduktionens bristande konkurrenskraft som är problemet. Och att Arla väljer att lägga en del av ostproduktionen för den svenska marknaden i Danmark är knappast något som de svenska konsumenterna kan lastas för. 

Beteslagen

Den uppblossande debatten om mjölkkornas rätt att beta framställs ofta som en konflikt mellan djurskydd och lantbruket, men det handlar egentligen om huruvida fortsatt industrialisering och globaliserade marknader skall styra jordbruket eller som Ann-Helen Meyer von Bremen uttrycker det, Vem är det egentligen som vill ha mjölkfabriker? Jag resonerade om detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet häromdagen.

I själva verket kommer en slopad beteslag att driva på minskningen av antalet bönder eftersom de som trycker på om att kravet skall slopas är de som vill bygga ut gårdarna till att bli ännu större. Det är väldigt svårt att få bete att fungera med stallar på 1 000 kor eller mer, vilket är det nya idealet. Beteslagen bromsar därmed den fortsatta strukturomvandlingen i svenskt jordbruk.

Tyvärr är kårandan så stark inom lantbruket att man föredrar att peka finger åt konsumenterna och politiken istället för att ifrågasätta den industriella och kapitalistiska logik som trots allt är orsaken till att större delen av mjölkgårdarna har lagts ned. Och som deras egna mejerier är stora spelare i.

Det är också trist att media inte förmår att göra sitt jobb genom att gräva under det som sägs offentligt och visa de verkliga drivkrafterna som styr.

Gunnar Rundgren

Ursprungligen publicerat på Trädgården Jorden.

Läs mer om jordbruk

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.