Europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet

Europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet. Flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 Euro och 57 gripna personer. Det är några resultat av en svenskledd europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.

Insatsen är en del av två europeiska operationer mot organiserad brottslighet. Dels EMPACT Trident som inriktas mot organiserade stöldbrott och EMPACT Observer som inriktas mot syntetiska droger. Inom ramen för insatsen, som genomfördes i tio länder, har 26 000 personer samt 15 000 fordon kontrollerats.

– Vårt fokus har varit att fånga upp personer med kriminella avsikter vid in- och utresa för att kunna upptäcka brottslighet, särskilt organiserad gränsöverskridande brottslighet, avbryta kriminella planer och att avvisa personer som inte har rätt att vistas i landet. Informationsutbytet mellan våra länder och förmågan att ingripa har varit stor, säger Mikael Eliasson vid Polismyndigheten i ett pressmeddelande. Han är insatsledare för EMPACT Trident.

Samverkan mellan myndigheter

I den svenskledda insatsen har personer gripits i Sverige, Finland, Danmark, Norge, och Tyskland och omfattande beslag har gjorts:

  • I Sverige har det på flera platser beslagtagits husbilar till stora värden efter att de har stulits.
  • I Stockholmstrakten greps en ett antal personer som försökte föra ut stulna båtmotorer.
  • I både Sverige och Danmark har personer gripits i nära anslutning till att de stulit GPS-utrustning till jordbruksmaskiner.
  • Flera kilo narkotika har beslagtagits vilket lett till flera gripanden. Även personer som misstänks för penningtvätt har gripits.
  • Flera premiumbilar har utmätts av Kronofogdemyndigheten. Även husbilar, jordbruksmaskiner, båtmotorer, mobiltelefoner och GPS-utrustning till värden i mångmiljonklassen har beslagtagits.
  • 10 fordon med miljöfarligt avfall har stoppats vid gränsen efter misstankar om otillåten avfallstransport.

– Informationsflödet och de konkreta resultaten visar att många reser till Sverige för att begå brott eller smuggla införselförbjudna varor. Insatsen av den här typen belyser omfattningen av den kriminella verksamheten. Det här utökar också samverkan mellan myndigheter och deltagande länder och underlättar arbetet mellan brottsbekämpande länder i norra Europa, säger Stefan Thorsell från Tullverket, insatsledare för EMPACT Observer.

Läs mer:
Fakta om insatsen och EMPACT
  • 57 personer har gripits för brott, varav 23 i Sverige.
  • Beslag gjorda i flertalet länder till ett värde av 450 000 euro och utmätt gods till ett värde av 350 000 euro.
  • Ett 100-tal brottsanmälningar har upprättats för bland annat grova stölder, stölder, häleri, miljöbrott, penningtvätt, grova narkotikabrott och narkotikabrott. 200 böter har utfärdats för olika mindre brott.
  • Ett 60-tal personer har avvisats eller nekats inresa enligt utlänningslagstiftningen

Utöver Sverige deltog följande länder i insatsen EMPACT Observer/Trident denna gång: Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island.

Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna samt Europol har deltagit med personal på plats i Sverige. De svenska myndigheter som deltog var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden och Kustbevakningen. Insatsen leddes och organiserades via ett operationscenter i Umeå.

EMPACT Trident

Operation EMPACT Trident ligger inom ramen för prioriteringen organiserade stöldbrott (OPC) i EMPACT 2022+. Denna antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste kriminella hoten mot EU. Insatsen syftar till att förebygga organiserad brottslighet, smuggling och annan gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.

EMPACT Observer

Operation EMPACT Observer ligger inom ramen för prioriteringen syntetiska droger (Synthetic Drugs/New Psychoactive Substances, SYD/NPS) och ska förbättra det operativa samarbetet i Östersjöregionen i kampen mot grov organiserad brottslighet med inriktning på den illegala handeln med syntetiska droger.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.