Smugglade kokain i schampoflaskor

Smugglade kokain i schampoflaskor. Ett tips från US-amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid.

När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain. Dessutom en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu har den kvinnliga mottagaren av paketet åtalats för grovt narkotikabrott. En man som förvarat och förpackat stora mängder kokain har för sin del åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott med mera.

Smugglade kokain i schampoflaskor

Drygt ett kilo kokain smugglades i ett paket med hårvårdsprodukter från Colombia. Foto: Tullverket

I juli 2024 fick Tullverket ett tips från US-amerikanska myndigheter om ett misstänkt paket från Colombia. Paketet innehöll olika hårvårdsprodukter. När paketet anlände till Sverige beslagtogs försändelsen och innehållet analyserades. Laboratorietester visade att flaskorna innehöll drygt 63 procent kokainklorid. Tullverket beslutade att genomföra en så kallad kontrollerad leverans. Dvs att låta försändelsen med kokainet under övervakning gå vidare till adressaten (mottagaren). Det var en 29-årig kvinna i Göteborg.

– Vi såg att kvinnan tog emot försändelsen med kokainet. Några timmar senare gick hon ut från sin bostad och överlämnade paketet till en 33-årig man. Vi följde efter honom och när han anlände till sin lägenhet slog vi till och grep honom, säger Richard Johansson i ett pressmeddelande. Han är gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning i Göteborg.

Narkotikacentral

I 33-åringens lägenhet hittade tulltjänstemännen, förutom försändelsen, ytterligare nästan 640 gram kokain fördelade i flera större och mindre påsar som förvarades på olika platser i mannens lägenhet. Dessutom beslagtogs en mobiltelefon som skulle visa sig innehålla mängder av bevismaterial mot mannen. Där fanns bilder och videoklipp som tydligt visade hur han förvarat, bearbetat och förpackat kokain och annan narkotika i olika varianter.

När Tullverkets kriminaltekniker hade analyserat bildmaterialet kunde de binda mannen till sju olika tillfällen mellan den 29 augusti 2023 och den 11 juli 2024 då han hade hanterat sammanlagt nio kilo kokain.

Stark bevisning

– Bevisläget är starkt mot mannen. Bildmaterialet i hans mobiltelefon och de chattkonversationer vi ser att han haft med andra, gör att vi känner oss tämligen säkra på en fällande dom. 33-åringen har dessutom i förhör erkänt brott men han vägrar berätta varifrån han har fått narkotikan och vilka som sedan har fått den distribuerat till sig, säger Richard Johansson.

Den 29-åriga kvinnan förnekar brott. Hon medger att hon tagit emot paketet från Colombia för att reglera en skuld men att hon inte visste att det innehöll narkotika.

Åtalas för grova narkotikabrott

Den 33-årige mannen har nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott för de sju tillfällen då han hanterat sammanlagt nio kilo kokain. Han är också åtalad för två fall av grovt narkotikabrott. Dels för försändelsen som innehöll kokain och dels för det kokain som hittades i hans lägenhet.

Den 29-åriga kvinnan är åtalad för grovt narkotikabrott kopplat till paketet från Colombia som innehöll 1 078 gram kokain.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.