De två ledande vänstertidningarna i Sverige har helt tappat det

De två ledande vänstertidningarna i Sverige har helt tappat det. Leonidas Aretakis som är ledarskribent i Flamman och Andreas Gustavsson som är ledarskribent i ETC har helt tappat det vad det gäller Vänsterpartiet och solidariteten med det palestinska folket.

Båda två kräver att Nooshi Dadgostar ska ta i med hårdhandskarna mot Kristofer Lundberg då han enligt dem inte vill kalla terror för terror. Detta kräver de utan att ens vara medlemmar i Vänsterpartiet. Det finns ingen anledning att ta dem på allvar. De vill inte ha ett radikalt parti utan de vill ha ett vänsterparti som lägger sig platt för de borgare och högertokar som anser att det är antisemitism att kritisera Israel. Det är nästan så att en tror att de de också delar den befängda uppfattningen att kritik av Israel är antisemitism.

Krig och krigsbrott

Aretakis och Gustavsson vill i alla fall inte acceptera det faktum att palestinierna har all rätt i världen att försvara sitt land. Den rätten gäller även reaktionärer och fascister som Hamas. Liksom vänsterorganisationer som PFLP och borgerliga grupperingar som Al-Fatah. Däremot har ockupationsmakten Israel ingen som helst rätt att försvara sig själva. Än mindre har de rätt att bomba andra länder såsom Palestina och Libanon. De har ingen som helt rätt att massmörda palestinier eller ödelägga södra Libanon. Men det verkar Aretakis och Gustavsson anse. Det är nästa så en kalla de både ledarskribenterna för massmordsapologeter.

Och de vidriga händelserna den 7 oktober var inget terrorbrott. Det var inte terrorism. Därför akn jag förstå att Kristofer Lundberg inte vill kalla det terror. Vilkej jag dock gör: Det var helt vanssinigt agerande och en terror mot viila besökare på en musikfestival. Det vara ett krigsbrott. Precis som Israels krigföring i Gaza och Libanon är ett ständigt pågående krigsbrott. Och det senare är det uppenbart större brottet i sammanhanget.

PFLP

När det gäller PFLP så är det ingen organisation som jag kan tänka mig att ge stöd till. Men jag anser att det är inom ramen för vad en vänsterpartist kan tycka. Dessutom är det ganska själklart att en vänsterpartist kan ställa sig bakom kravet på att PFLP borde tas bort från EU:s terrorlista även om det inte är vänsterpartiets officiella ståndpunkt.

När det gäller att PFLP-medlemmar deltagit på Palestinademonstrationer och öppna Vänsteropartimöten kan jag bara konstatera att det inte är något som någon kan göra nåt åt. Det går inte att slänga ut PFLP-anhängare, inet ens Hamas-anhängare, från demonstrationstågen. Det är helt enkelt inte möjligt att ha en sådna kontroll över demonstrationerna. Inte heller är det möjligt att utestänga dem från öppna möten ordnade av V.

Aretakis och Gustavssom vill att V sk avara rumsren. Med det tyks de man att V absolut inet får ge stöd till väpnad kamp, absolut inte får försvara palestiniernas rätt att försvara sig. De menar att V enbart måste kräva fred nu. Men i frågan om Ukraina kan de inte tänka sig en sån linje. Det kan inte heller jag. Men jag är konsekvent och tycker inte att en sån linje är bra i Palestinafrågan heller.

Inkonsekvens

Aretakis och Gustavsson är inkonsekventa och håller sig med dubbla måttstockar. De kan tänka sig att g estlde till en högerextren regringens kamp mot Ryslland men kan inet tänka sigg att ge stöd till kampen mot en olaglig ockupation av Palestina. Jag kan tänka mig att ge stöd både till Ukrainas kamp och till palestiniernas kamp. Även om jag inet kan ge stör till de regeringar, partier och grupper som utkämpar striden.

Och när det gäller valet i Sverige om två år  har socialdemokraterna deklarerat att de tänker förs samma politik som Tidöregeringen. Vänsterpartiet kan inte sitta i en sådan regering. Men att V skulle sitta i en sådan regering är en mycket viktigt sak för Aretakis och Gustavsson.

Regeringsfrågan och kommande val

Och de anser att V därför måste lägga sig platt för högern i Palestinafrågan. Annars är partiet inte rumsrent och regeringsfähigt tycker de. Men varför behöver V vara det då det inte finns någon som helt möjlighet att få tillstånd en regeringen med annan politik än den nuvarande regeringens politik. Argumentationen från Aretakis och Gustavsson är faktiskt helt verklighetsfrämmande på denna punkt.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.