Advokat utesluten ur advokatsamfundet

Advokat utesluten ur advokatsamfundet. Mycket omfattande kontakter med en klient och med dennes hustru, som innebar att advokaten inte upprätthöll sitt oberoende, har tillsammans med andra överträdelser av god advokatsed utgjort grund för uteslutning ur Advokatsamfundet.

Advokatsamfundets disciplinnämnd beslutade att en advokat skulle uteslutas ur samfundet. Advokaten hade haft kontakter med en klient som vida översteg vad som kunde anses följa av de uppdrag advokaten hade. Dessutom hade advokaten haft omfattande kontakter med klientens hustru.

Nämnden ansåg att advokaten därmed inte hade upprätthållit den fria och oberoende ställning som krävs. Därutöver fann nämnden att advokaten hade åtagit sig uppdrag för klientens hustru trots intressekonflikt. Vidare att advokaten brustit i tillsyn av en biträdande jurist. Dessutom ska advokaten ha medverkat till manipulation vid telefonsamtal med en annan frihetsberövad klient.

Högsta domstolen har kommit fram till att omständigheterna i målet visar att advokaten inte har kunnat upprätthålla de gränser som måste gälla i förhållande till klienter och deras anhöriga. De andra överträdelser som har förekommit måste ses som en del av att advokaten inte har upprätthållit sitt oberoende. Domstolen delar disciplinnämndens bedömning att advokaten inte har intagit den fria och oberoende ställning som krävs av en advokat.

I likhet med disciplinnämnden har Högsta domstolen ansett att omständigheterna är synnerligen försvårande. Domstolen har särskilt framhållit att överträdelserna avser helt centrala förpliktelser för en advokat. De är enligt HD av ett slag som innebär stora risker för rättsväsendet och förtroendet för rättskipningen samt att brister av det slaget riskerar att underminera advokaters viktiga roll i en rättsstat.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.