Dags att lämna US-amerikanska sociala medier – bojkotta USA

Dags att lämna US-amerikanska sociala medier. Elon Musk är en en del av den US-amerikanska regeringen utan att på något sätt vara folkvald eller representera något eller någon som är valt eller utsett av folket. Han äger den sociala medieplattformen X. Det är alltså dags att lämna X. Och välj då inte ett annat US-amerikanskt företag som Bluesky utan välj fria och/eller europeiska alternativ som Mastodon, Akkoma eller Sharkey.

Meta-alternativ

En annan person som stöder Trumpadministrationen är Mark Zuckerberg. Han är huvudägare i företaget Meta. Meta äger Facebook, Instagram, Threads och WhatsApp. Använd Signal eller Matrix/Element istället för WhatsApp, använd inte Threads utan skapa istället konton på Mastodon, Sharkey och Akkoma. Istället för Instagram bör vi använda Pixelfed, Vernissage eller Frequency. För Facebook finns det ett också alternativ, Friendica, Hubzilla och Streams. Det är dags att planera för att använda dessa programvaror istället för Facebook.

Amazonalternativ

Jeff Bezos är en annnan person som stöder Trump. Han äger Amazon, Goodreads och Twitch. Istället för dessa sociala medier är det bättre att köpa böcker fån Bokus eller Adlibris, att använda Bookwyrm (ägs av US-amerikansk urpsrungsbefolkning) istället för Goodreads oeh Peertube istället för Twitch.

Googlealternativ

Alphabet Inc är att annat stort US-amerikanskt medeiföretag. De äger Google,Youtube, Gmail, Blogger och webbbläsaren Chrome med mera. Istället för att söka via Google använd DuckDuckGo, Ecosia, Swisscows eller SearXNG. Istället för Chrome så kan ni använda Firefox, Mullvad, Vivaldi eller nån annan webbläsare som inte stöder Trump eller som inte är US-amerikansk. Som ersättning för Youtube bör Peertube användas och det finns mängder med alternativ till Gmail. Och blogga med WordPress eller Ghost istället för Blogger (blogspot).

Strömningsjättar och andra US-amerikanska företag

Och det är förstås dags att försöka lämna de US-amerikanska strömningsjättarna Max, Disney, Amazon Prime (viktigast då ägaren är Bezos) och Netflix till förmån för andra alternativ.

Microsoft och Apple är två andra stora US-amerikanska IT-företag. De är inte Trumpsupportrar på samma sätt som de andra företagen jag nämnt. Och i alla fall Apple har till viss del tagit ställning för bättre saker vad det gäller integritet och kryptering på nätet än vad de tidigare nämnda företagen, X, Meta, Amazon och Google gjort.

Socialt medium, programvara att byta till

Här finns en massa fler alternativ:

Många av alternativen är programvaror som kan kommunicera med varandra och ingår i det stora sociala medienätverk som kallas Fediversum.

Läs mer:

PS. Köp också Palestinacola istället för Coca Cola eller Pepsi. Eller köp julmust och påskmust. Och köp förstås ingen Tesla. Köp Volkswagen, Skoda, Toyota, SEAT, Audi, BMW, Mercedes, Mini, MG, Fiat, Dacia, Renault, Peugeot och Citroen. Polestar, BYD med flera är kinesiska. Det är onödigt att köpa dem. Volvo tillverkas i Europa men ägs av ett kinesiskt företag.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Dags att lämna US-amerikanska sociala medier – bojkotta USA”

  1. Det handlar om mer än sociala medier. Också Tesla måste bojkottas på varje upptänkligt sätt. Tesla är enklare att bojkotta än sociala medier då de sistnämnda innehåller en massa korsberoenden.

    1. Ja, självklart. Men mitt inlägg handlade om sociala medier. Detta då det är något som jag regelbundet skriver om. Och det är mycket lätt att lämna vissa social medier. Instagram och X exempelvis då det finns fullgoda alternativ. Gmaoiö är också lätt att lämna, Goodreads likaså. Det som är riktigt svårt är Facebook.

  2. Att byta mailadress är något som jag, ”vis av skadan” från förra gången jag gjorde det, drar mig för. Länge hade jag en Telia-adress då Telia leverade min nätanslutning. Sedan blev det fiber med en annan leverantör varför jag fick avsluta mitt nyttjande av Telia och därmed den gamla mailadressen. Jag insåg härvid att det inte var ”så smart” att knyta mailadressen till en leverantör utan då blev gmail mitt val.

    … men det blev ändå ett ”elände” då en massa interaktion och kommunikation jag haft via Telia-adressen inte längre fungerade. Förvisso försökte jag så gott jag kunde meddela mitt byte av adress men detta blev absolut inte heltäckande, det är ju i denna värld inte alls lika enkelt som att anmäla en traditionell adressändring för ”snigelposten”.

    Mitt byte skedde för ett antal år sedan och när jag funderar över det hela inses att jag nu är än mer beroende av min mailadress. Ett antal av de Appar jag använder (parkeringsappar, kollektivtrafikappar, laddningsappar o.s.v. o.s.v.) i mitt dagliga liv är registrerade under min mailadress. Till detta kommer all annan kommunikation för även om jag skaffat en elektronisk brevlåda (Kivra) för myndighetspost och fakturor från ett antal företag är detta på inget sätt heltäckande.

    Tveklöst har jag alltså satt mig i beroende av en viss mailadress och jag menar att detta inte enbart gäller just mail. Även när vi etablerar oss på andra sociala plattformar sätter vi oss i ett antal korsberoenden utan att riktigt inse det. Att byta blir därför i praktiken inte alls så lätt som man vid första tanken inbillar sig.

    Bakom detta finns högst sannolikt en genomarbetad strategi från leverantörerna att just skapa inlåsning och beroende. Man vet att de allra flesta inte kommer att ”orka” byta.

    Detta är tveklöst ett dilemma som inte är alldeles enkelt.

    1. Det är inte lätt. Jag använder numera protonmail för den del kommunikation men funderar på om jag inte bör använda den egna domänen för företagets kommunikation.

Kommentarer är stängda.