Polisen varnar potentiella utförare av överbelastningsattacker

Polisen varnar potentiella utförare av överbelastningsattacker. 1 400 personer som registrerat sig för användande av tjänster som möjliggör överbelastningsattacker fått ett varningsmejl från polisen under den senaste tiden.

Mottagare för mejlutskicket var personer som registrerat sig för användande av så kallade stresser-tjänster. Det är tjänster som möjliggör överbelastningsattacker (DDOS-attacker).

– Mejlet har ett brottsförebyggande syfte där vi vill uppmärksamma personerna på att de kan göra sig skyldiga till dataintrång om de använder tjänsterna, säger Jan Olsson i ett pressmeddelande. Han är Noas it-brottscentrum.

Mejladresserna har polisen kommit åt i samband med tillslag mot organisationer som tillhandahåller sådana tjänster. De som visat intresse för eller har köpt tjänsterna är unga personer. Många gånger känner de inte till att det kan vara brottsligt att genomföra överbelastningsattacker mot till exempel en webbplats, en server eller ett nätverk.

35 andra länder  som ingår i internationella polissamarbetet InterCOP (International Cyber Offender Prevention Network) har eller kommer att gå ut med motsvarande varningsmej. De skickas till personer som visat intresse för stresser-tjänster i respektive land.

– Vi har redan fått flertal reaktioner från personer som har fått de här mejlen från oss, de handlar exempelvis om att man inte känt till att det är olagligt att använda sådana tjänster, men det uttrycks även en förvåning över att polisen patrullerar nätet, säger Jan Olsson.

Syftet med utskicket är att öka kunskapen bland unga om vad som är brottsligt. Men också att uppmärksamma allmänheten på att poliser även patrullerar i den digitala världen.

– Vi hoppas att det här kan avskräcka utförare som kanske tror att det är riskfritt att utsätta företag, organisationer och allmänhet för cyberbrott, säger Jan Olsson.

Det är not ganska oklart om sådana här åtgärder faktiskt fungerar.

Överbelastningattacker

I en överbelastningsattack försöker en angripare störa en webbplats, en server eller ett nätverk genom att skicka väldigt mycket internettrafik dit. Det leder till att sajten bli så långsam att den inte fungerar som tänkt, eller att den helt stängs ner. Det här kallas DDoS-attack (Distributed Denial of Service).

DDoS-attacker är straffbara enligt lag i Sverige. Däremot är det okej att stresstesta sin egen webbplats och server eller det egna nätverket. Ett företag exempelvis, kan behöva stresstesta sin webb för att se vilken kapacitet den behöver ha.

Du kanske inte tänker på det, men överbelastningsattacker kan få allvarliga följder för de du attackerar. DDoS-attacker förstör för människor, företag och myndigheter och kostar både pengar och lidande. Viktiga samhällsfunktioner kan sluta fungera på grund av en DDoS-attack.

DDoS och liknande attacker är ett brott som kallas dataintrång. Det kan ge böter eller fängelse i högst två år. Grovt dataintrång ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.