Ledande säkerhetsexperter: Stoppa Sveriges krypteringslag. En ny lag om datalagring kan tvinga bort både Signal och Whatsapp från Sverige. Försvarsmakten har i remissvar varnat för vad det kan innebära – och får nu stöd av akademiker i Sverige och några av världens tyngsta säkerhetsexperter.
I flera omgångar har jag skrivit om hur ett förslag till ny svensk lag vill skapa bakdörrar i chattappar, så att polisen kan komma åt innehållet. Även i samtal som är krypterade. Förslaget är nu ute på remiss, men ligger i linje med de förslag som redan fått stöd av Sveriges riksdag, som det kontroversiella Chat control, som diskuteras på EU-nivå. I mars kunde jag också avslöja att Whatsapp kan lämna Sverige, ifall lagen blir verklighet, eftersom lagen skulle omöjliggöra de krypterade samtal som företag lagt miljoner på att utveckla.
Världsledande säkerhetsexperter varnar
I veckan kom nästa vändning när ISOC – grundad av pionjärerna bakom internets tekniska infrastruktur – samlade 236 organisationer och internationella experter bakom ett öppet brev som gick ut till samtliga riksdagsledamöter. Aldrig tidigare har så tunga aktörer riktat ett gemensamt upprop mot Sverige. I brevet betonas också hur unikt lagförslaget är – även internationellt. Brevet pekar på att lagförslaget i praktiken omöjliggör totalsträckskryptering – där endast avsändare och mottagare kan läsa innehållet – och att det gör hela samhället mindre säkert.
Samtidigt har 85 svenska cybersäkerhetsforskare från 19 lärosäten samlats i ett gemensamt upprop. I Svenska dagbladet sammanfattar tre av forskarna att regeringens idé om bakdörrar är verkningslös – eftersom kriminella enkelt byter teknik. Istället är det vanliga svenskar som drabbas.
Utspelen har inte mötts av någon omedelbar reaktion från varken regering eller opposition. Inte heller från några andra organisationer.
Lagförslaget ligger fortfarande som utkast till lagrådsremiss. När det skickats och behandlats av lagrådet ska regeringen sedan ta ställning till om det blir en proposition till riksdagen. I det nuvarande utkastet föreslås en lag träda i kraft om ett år, i mars 2026.
Emanuel Karlsten
Ursprungligen publicerat på emanuelkarlsten.se. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY 2.5.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.