Det finns höga gifthalter i Göteborgs vatten skriver journalister med anledning av en rapport om Göteborgs vattendrag. Deras skriverier visar på en omfattande okunnighet och de verkar inte ha läst rapporten utan bara pressmeddelandet om rapporten. Resultatet är överdrifter och felrapportering.
Rapporten som egentligen är ett åtgärdsförslag som föreslår åtgärder mot höga halter av fosfor. Planen bygger på en undersökning som visar höga halter av fosfor i 10 av de 13 undersökta vattendragen och i dagvattnet i Göteborg som mynnar i dessa vattendrag. Fosfor är dock inget gift även om det kan kallas förorening. Det är ett ämne som orsakar övergödning.
Journalisterna som rapporterat skriver också att förhöjda halter konstaterats i samtliga undersökta vattendrag. Det är inte heller korrekt. I tre av de undersökta vattendragen, Göta älv, Säveån och Fattighusån/Hamnkanalen finns enligt undersökningen inga halter av fosfor som överstiger den målsättning Göteborgs stad har.
I alla vattendrag utom tre finns det också förhöjda värden av olika gifter. Värst är det i Kvillebäcken när det gäller olika giftiga ämnen.
När det gäller övergödande ämnen är det värst i Lärjeån, Stora Ån, Kvillebäcken och Mölndalsån som alla delvis avvattnar jordbrukslandskap och i de två sistnämnda även gamla industriområden medan Lärjeån också avvattnar stora skogsområden. Dessa 4 vattendrag berörs även av golfbanor där en stor mängd gödning (fosfor och kväve) sprids för att få fina gräsmattor. Även metaller som järn, mangan, koppar, zink tillförs golfbanor som gödning.
Det tycks mig som om golfbanor kan vara en väsentlig orsak till de höga halterna av fosfor och kväve i dessa fyra vattendrag som ligger långt över eller över alla andra vattendrag där det inte finns några golfbanor.
Även Delsjöbäcken som berörs av en golfbana och i övrigt avvattnar skogsområden samt Haga å som avvattnar jordbruksområden och skogsområden ligger ganska högt när det gäller fosfornivåer.
I Vitsippsbäcken finns även en mängd giftiga metaller som huvudsakligen kommer från stadens tak (koppar, zink) och biltrafik.
Samtidig så bygger uppgifterna av giftbelastning och gödningsbelastning främst på beräkningar och gissningar. Inte på mätningar. De är med andra ord mycket osäkra.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.