Flera bomber i Göteborgsområdet är sammankopplade

Sprängningar och bomber är ovanligt i Göteborg i jämförelse med andra delar av Sverige. Men de förekommer och är kopplade till högerextremister eller gängkriminella. Några av bomberna det senast halvåret har också kopplingar till varandra och dessutom till brott i andra delar av landet, närmare bestämt Lund. Detta enligt vad som uppges i tidningen GP.

I centrum för händelseförloppet som framkommit i två olika förundersökningar står en 40-årig man, ursprungligen från Bergsjön och med en koppling till Original Gangsters (OG) men som numera är bosatt i Skåne. Den ena förundersökningen handlar om bomben i Landvetter och den andra om vapenbrott och ett planerat mord i Lund. Den som skulle mördas var den nämnde 40-åringen.

Enligt polisen startade den aktuella konflikten genom en affär med ett vattenpipekafé. På grund av ändrad lagstiftning som infördes efter att köpte genomfördes gick det inte längre att tjäna lika mycket pengar på verksamheten som tidigare. Köparen ska ha varit missnöjd med detta förhållande. 40 åringen misstänks ha varit inblandad i affären på något sätt även om han inte tycks vara säljare eller köparen men verkar kunna kopplas till säljarna.

Den 9 september 2019 riktades ett grovt rån mot en bilfirma på Hisingen för ett grovt rån. Företaget tillhör en närstående till en av dem som var med och sålde kaféet. Den 22 september exploderade en sprängladdning vid entrén till en flerfamiljsfastighet i Rannebergen. Adressen Fjällsippan 1 kan kopplas till en person på köparsidan.

Den 1 november exploderade det igen. En kraftig sprängladdning exploderade i Landvetter. Denna bomb var riktad mot en vän till de som köpte vattenpipskaféet. Tre män, varav två är bosatta i Skåne, är misstänkta för inblandning i detta bombdåd, en av dem är ägaren till den rånade bilfirman. 40-åringen var en kort tid anhållen som misstänkt för inblandning i dådet.

Den 20 november 2019 greps tre män i centrala Lund. På golvet under framsätet i bilen hittade polisen en laddad pistol. Polisens misstanke är ett det tre var i Lund för att mörda 40-åringen. De tre gripna kan kopplas till kriminell aktivitet i Lövgärdet och andra delar av Angered. En vecka efter gripandena hotades den 40-årige mannens fru och barn.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!