Antalet insekter minskar inte

Vi har alla läst dem. Domedagsartiklarna om att antalet insekter minskar. Det visar sig att det inte stämmer. Inte i Sverige i alla fall. För antalet insekter minskar inte i Sverige. Det visar en genomgång som SLU gjort. De har tittat på data från fyra olika platser i Sverige där det finns material från sugfällor sen 35 år tillbaka.

Resultatet är tydligt. Det finns lika mycket insekter idag som för 35 år sen:

Genom att räkna den totala biomassan av, och antalet insekter som samlats in i fällorna kan forskarna från SLU konstatera att antalet insekter i Sverige är mer eller mindre lika många nu som för 35 år sedan.

– Efter de många larmrapporterna kom vi på att det finns prover från de fyra sugfällorna sparade så vi gick tillbaka och analyserade dessa. Det rör sig om tidsserier från mitten av 1980-talet fram till i dag, från Alnarp i Skåne, här i Ultuna i Uppland, Lanna i Västergötland och Sunderbyn i Norrland, säger Mattias Jonsson.

I Alnarp är det dessutom så att antalet insekter ökat stadigt under hela den undersökta perioden.

En sak som de svenska forskarna visar är att vi måste vara mer skeptiska till olika rapporter om en snar utrotning av olika djurarter. I många fall handlar resultaten om tillfälligheter, i andra fall handlar det om att en del forskare driver en politisk agenda. Eller rent av att journalister och politiker ljuger om läget som när det gäller sillen (strömmingen) i Östersjön och Bottenhavet. I åter andra fall finns det ofta rapporter som motbevisar och nyanserar skräckrapporterna.

Samtidigt kan det vara så att det mer intensiva jordbruker i andra länder ihop med en större användningen av miljögifter kan vara orsaken till de minskningar av antalet insekter som rapporterats i andra länder. Detta samtidigt som klimatförändringarna kan ha gynnat många insekter i Sverige.

Läs mer: