Fediversum och användbarheten. Användbarhet kan vara ett problem i Fediversum. Men ibland är det bara ett upplevt problem på grund av att programmen inte ser ut eller fungerar exakt som Facebook eller X. I det fallet är det ofta så att programmen faktiskt fungerar väldigt bra. Det som användarna ser av ett program är användargränssnittet.
När det gäller de kommersiella programvarorna ser det ungefär likadant ut om de använder webben eller en app. Detta då ett och samma företag gör och driver samtliga nivåer på sajterna. Företagen gör det som är webbsajten och som går i bakgrunden, de gör användargränssnittet på webben och appen som kan användas för att logga in på sajten för den som inte vill använda en webbläsare.
Fediversum
Nar det gäller öppna, fria och alternativa programvaror för det sociala nätverket Fediversum är det annorlunda. Ett företag utvecklar det som utgör programmet centrala funktioner samt i allmänhet användargränssnittet när sajten besöks i en webbläsare. En del programvaror har dock inget användargränssnitt för webben överhuvudtaget.
För det mesta det också flera appar (inklusive webbappar) som ser helt olika ut och har lite olika funktionalitet. Appar finns även till de programvaror som har ett eget webbgränssnitt liksom till de som inget har. Det finns dessutom också webbgränssnitt som går att byta ut så olika instanser (servrar, sajter) som kör samma program kan vara lite olika och se olika ut. Användare kan däröfr ha väldigt olika erfarenhet av användarvänligheten, Men de flesta instanser som kör programvaran Mastodon har i stort sett samma användargränssnitt. Så det är det för de flesta programvaror i Fediversum.
En del programvaro i Fediversum har användargränssnitt som är lika lättanvända och förståeliga som de kommersiella social medierna. Det gäller exempelvis Mastodon och Pixelfed som är de två största programvarorna i Fediversum. Även sajter gjorda i WordPress och sajter med Lemmy, Piefed, Peertube, Sharkey, Akkoma med flera programvaror har förståeliga och lättanvända användargränssnitt.
Alternativ til Facebook
Det finns dock vissa andra programvaror som är problematiska. Det gäller faktiskt specifikt de programvaror som kan fungera som alternativ till Facebook, dvs Hubzilla och Friendica. De tycks utvecklad av datanördar för datanördar. Det är olyckligt då de är några av de få programvaror som har funktioner för nomadisk och enhetlig identitet oavsett server, fjärrinloggning, grupper, cirklar, sidor, kalendrar med mera.
Dessa programvaror är krångliga att använda och därför svåra att rekommendera för personer med dåliga datakunskaper eller ointresse för datakunskaper. Detta hindrar en expansion av Fediversum med personer som vill flytta från Facebook. Nya program med liknande funktioner som Bonfire skulle kunna lösa problemet men det återstår en del tills det är möjligt. Det finsn exempelvis i princip inga instanser/servrar som kör Bonfire ännu.
För att Fediversum ska kunna bli ett alternativ till Facebook krävs att programmen blir enklare att använda och att användarmiljön blir lättförståelig. Det är den inte idag. Någon borde kopiera hur det ser ut i Facebook och skapa en sådan användarmiljö i Friendica eller Hubzilla. Liksom för Bonfire.
De många valmöjligheterna i Fediversum kan också upplevas problematiska av många användare. Det ska jag skriva om i ett annat inlägg.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.