Fediversum och driftsäkerheten

Fediversum och driftsäkerheten. De flesta instanser i fediversum drivs ideellt. Det gäller helt klart alla svenska Fediversuminstanser. Några drivs av föreningar. Många av dem drivs av grupper av personer. Också det gäller de flesta instanser i Sverige. Det är i det långa loppet ett problem.

För att Fediversum ska kunna vara ett alternativ till kommersiella sociala medier måste instanserna skötas proffessionellt med så få driftstörningar som möjligt. Det är svårt att klara av med ideell arbetskraft. Samtidigt är det svårt att få in de pengar som behövs för att driva sajter med hjälp av anställda eller deltidsanställda. Det är helt förståeligt att sajter som drivs ideellt inte kan fixa problem lika snabbt som sajter som drivs av kommersiella företag med ekonomiska resurser för anställda och annat. Användare förstår också detta men det är ändå svårt att i det läget vara delvis beroende av Fediversum som socialt medium.

Ska Fediversum bli ett ordentligt alternativ krävs alltså att det i sin helhet fungerar lika bra som kommersiella sociala medier. Det duger inte med långa störningar som pågår i dagar. Det gör att användarna tröttnar och det gör att instanserna inte kan fungera som ett alternativ till de kommersiella stora medierna. Det spelar i det perspektivet ingen roll att det är lätt att ha förståelse för att en sajt som drivs av ideella krafter inte kan fixa problem lika snabbt som kommersiella sajter. Användarna kan dessutom bli irriterade och störda samt klaga. Och de ideella krafter som sköter sajterna (instanserna) kan lätt uppleva kritiken som otacksamhet och ta illa vid sig av irritation och kritik.

Det går sannolikt att driva små instanser (servrar) med ideella krafter och gott resultat men ju större de blir ju svårare är det. Det finns egentligen flera lösningar på detta problem.

Kommersiellt drivna instanser

Att driva en instans (server) rent kommersiellt kan vara en lösning. En sådan instans (server) skulle behöva ha reklam eller behöva ta betalt av användarna. Det är säkert möjligt för riktigt stora instanser men inte möjligt för de flesta. För små instanser som de svenska är det sannolikt inte möjligt. Men det kan var ett alternativ för de riktigt stora internationella instanserna och det förekommer också redan idag för i alla fall Misskey-instanser occh Peertubeinstanser. Kanske också för enstaka Mastodoninstanser.

En annan lösning för den enskilde användaren kanske är att ha ett system med flera konton där samma saker postas så att det ena kan ersätta det andra. Att ha flera konton är lätt, men att synka dem är inte lätt. Det skulle kräva en massa arbete och att en följare också är med på noterna då en person måste följas på båda kontona. Det blir dubbelarbete för alla och känns inte speciellt funktionellt. Det är nog i verkligheten ingen lösning. Men det kanske skulle kunna bli en lösning med hjälp av teknisk utveckling.

Nomadisk identitet och fjärrinloggning

Med nomadisk identitet och fjärrinloggning skulle problemet kunna lösas. Nomadisk identitet innebär att en användares identitet inte är knutet till en viss instans och ett visst konto. Identiteten är istället knutet till nånting större som idag kallas kanal på de instanser och i de programvaror där det finns. Till denna kanal kan flera konton på olika instanser knytas vilket möjliggör att ens kommunikation inte är beroende av en enda instans och dess funktion. Följare följer kanaler och inte konton. Kanalerna kan vara helt instansoberoende men måste ha en koppling till minst ett konto på en instans.

Med nomadisk identitet kan en kanal också användas som ett sätt att logga ine på en annan insatns är den där en har ett konto. För att det ska fungera behöver dock minst ett konto som kanalen är knuten till finnas på en instans som för tillfället är uppe. Om flera konton knyts till en kanal är det inte nåt problem för att det är ovanligt att flera instanser samtidigt har problem.

Förmodligen skulle detta också kunna lösa en del andra problem i Fediversum. Det pågår också en mängd arbete för att lösa sådant som idag upplevas vara problem. En sak som listas som ett problem i den aktuella länken finns dock redan. Startpaket.

Föreningsdrivna instanser

I det läget skulle driftsäkerheten på en enda instans spela mycket liten roll i det stora hela. Ett ideellt drivet Fediversum skulle utan problem kunna var ett välfungerande alternativ till de stora social medierna. Detta utan några som helst driftstörningar och avbrott. Det skulle också lösa problemet med att instanser helt plötsligt stänger vilket skett vid flera tillfällen. Data finns ju ändå kvar på den eller de instanser som finns kvar.

Förmodligen vore det också bra att driften av Fediversuminstanser i högre utsträckning övertogs av föreningar. Att de drivs av löst sammansatta kompisgäng är ingen bra situation på sikt. En sådan utveckling skulle öppna upp för instanser som var mindre beroende av några få enskilda personer som arbetar ihjäl sig på sin fritid. Detta förekommer också allt mer vad det gäller internationella instanser.

Allt fler internationella instanser drivs av föreningar och eller stiftelser. Det har förekommit att instanser som drivs av enskilda privatpersoner eller grupper av personer har slagit sig ihop för att bilda en stiftelse för driften av instanser. I andra fall är det föreningar och organiserade kollektiv (också det är föreningar) som driver instanser. Några exempel på sådana föreningar är:

Förening/stiftelse, antal instanser, instanser
  1. Fedihosting Foundation, 19 (mstdn.social, mastodon.world, lemmy.world, masto.ai, toot.community, pixey.org, gram.social, fotofed.nl, mastodon.coffee, calckey.world, musicworld.social, peertube.tv, bookwyrm.world, sharkey.world, friendica.world, photofed.world, tootspace.nl, play-my.video, funkwhale.world)
  2. Fediverse Foundation, 9 (wien.rocks, fedi.at, tyrol.social, social.fairphone.community, climatjustice.social, climatjustice.global, climatjustice.rocks, mtg.garden, feddit.org)
  3. Super Dimension Fortress (SDF), 6 (mastodon.sdf.org, social.sdfeu.org, pixelfed.sdf.org, sdfjp.org, lemmy.sdf.org, toobnix.org)
  4. Todon, 5, (todon.eu, todon.nl, events.todon.eu, acties.todon.nl, tube.todon.eu)
  5. Creation Innovation Motivation, 4 (c.im, r.nf, relay.c.im, c.wtf)
  6. Framasoft, 3, (framapiaf.org, framatube.org, mobilizon.fr)
  7. Kamratdataföreningen Konstellationen, 3 (social.spejset.org, aggregatet.org, organisera.org)
  8. Kolektiva, 2 (kolektiva.social, kolektiva.media)
  9. Disroot, 2, (fe.disroot.org, git.disroot.org)
  10. Cisti, 2, (gancio.cisti.org, mastodon.cisti.org)

Det finns även planer på att skapa en Mastodon-stiftelse som tar över ägandet av Mastodonvarumärkena samt driften av mastodon.social och mastodon.online från Eugen Rochkos bolag Mastodon gGmbh. Ännu vagare planer finns vad det gäller Pixelfed och Loops som idag utvecklas och ägs av Daniel Supernault personligen. Han driver dessutom instanserna pixelfed.social och loops.video. Även de kanske kan bli stiftelsedrivna i framtiden.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

22 svar på “Fediversum och driftsäkerheten”

  1. @martenbjorklund @admin tack för bra text!Ja, det är bra att vi funderar kring detta. Och uppmärksammar vikten av att t.ex. donera pengar och finansiera på olila sätt.Det är viktigt att kunna prata om problem men utan att kritisera ideellt engagerade för hårt. De/vi gör så gott vi kan. Men det är bra med t.ex. mastodon covenant som innebär bl.a. att minst 2 admins måste ha tillgång. (Gärna fler i en större instans.)Organisering och struktur löser många problem.

  2. @admin Det här håller jag inte alls med om. Varför behöver en microblogg ha hög upptid och alltid vara igång? Det är viktigt för samhällskritiska tjänste som apotek, eller myndigheter, men det får ju vara lite sans och balans när det kommer till annat. Om folk inte kan skriva av sig sina tankar för att en server ligger nere nån timme, eller till och men nån vecka, så går det bra att öppna en bok eller ta en promenad ist.Allting måste inte köras enligt google och metas taktpinne.

    1. @admin när jag var infra arkitekt på SU så frågade vi lärarna hur länge de kunde klara sig utan den digitala lärplattformen. Svaret var två veckor. Om det stämmer, borde folk kunna klara sig utan möjligheten att skriva 500 tecken på internet minst lika länge.

      1. @admin faktum är att jag skulle föredra en massa små fedi instanser som gick på solel och låg nere på natten och när det var mulet, framför stora elefanter som .social

        1. @micke @admin lite synd om nattugglorna bara, kan jag tycka. I stort håller jag dock med dig, Micke. Jag tycker att det är ett problem att det finns elefanter som .social, och att det vore mycket bättre med flera små instanser. Jag fick uppfattningen att det är lite det som var tanken från början. Likaså med Matrix, som för övrigt också dras med samma problem; matrix.org är en gigantisk instans, och sen finns det små andra servrar också.

    2. Allt behöver hög upptid för att vanligt folk ska tyck det vara värt att byta från Facebook,XThreads,Bluesky etc. Jag vill ha ett fediversum som blir dominerande vad det gäller sociala medier och det kräver lika bra funktion som de kommersiella. Jag skriver i politiskt syfte, jag vill nåt ut. Jag använder de sociala medier därjag kan nåt ut. Detta gäller all vänstermeda. För att det ska fungera i Fediversum kärver det så stor tillgänglighet som möjligt-

  3. @admin På 90-talet lyckades vi driva modempool, newsserver, mail och webbsidor för medlemmarna i ABC-klubben. Det stora problemet var inte upptid, det fungerade fint, utan att det fanns flera medlemmar som behandlade klubben som en kommersiell leverantör och krävde svar på supportfrågor med en ton som indikerade ”jag har ju betalat för det här” istället för att ha en trevlig ton och samarbeta.

    1. @admin Många valde säkert klubben för att det var det billigaste sättet att få tillgång till internet runt 95-96, och vi var ju glada att få nya medlemmar, men man kan ju tycka att folk ska förstå vad det betyder att gå med i en förening.

    2. Vi ska ju ha klart för oss att på den tiden fanns det inget vanligt folk som använde Internet. Vi var nördar allihop. Nu är det mormor, morfar, farfar, gamla tanten i lägenheten brdvid osv. De har ingen aning om hur saker fungerar, vill bara att det fungerar och funderar inte äver hur det drivs. När de ska prata med sitt barnbarn i ett annat land måste det bara fungera. Det är de personerna som vi måste utgå från när dessa frågor diskuteras.

      1. @admin Men det är fortfarande inte ett skäl till att ha en krävande ton. Det var vad jag vet ingen av oss systemadministratörer som klagade över att folk ställde supportfrågor. De flesta av medlemmarna kunde inte mycket om internet, så det var väntat.Däremot tyckte vi att frågorna dels skulle ställas så att inte bara vi kunde svara på dem (dvs i publika forum så att andra medlemmar kunde vara firstlinesupport), och dels att tonen skulle vara som till en annan medlem, inte en tjänare.

        1. Jag håller helt med dig. Vi användare på den tiden fick ha mycket tålamod. Men annars är det väl ett problem med anonymiteten. Den gör att det är lättare att agera på ett olämpligt sätt.

  4. Vanligt folk utan tekniska kunskaper och utan djupare intresse i hur saker och ting fungerar gör ingen skillnad på planerad nedtid och driftstörning. Det fungerar inte och fungerar det inte är det ingen bra grej. Så funkar det. Annars håller jag me dom att dte är olika saker.

    För mig som använder sociala medier för att få läsare till min blogg är det också viktigt att det fungerar hela tiden och då behövs det lösningar för att det ska gå att göra och vad det gäller enskidla ideellt drivna instanser kan de inte fungera på det sättet. Då behövs lösningar som löser det problemet och det menar jag att nomadisk identitet ect kan erbjuda.

    1. Jag är medveten om fakta vad det gäller Mastodon.nu men jag skrev inte om Mastodon.nu utan utifrån ett generellt perspektiv på driftsäkerhet. Även om den utslösande faktorn till att jag skrev var underhållsarbete på mastodon.nu. Men det är ju ytterst få av mina 3 000 dagliga besökare/läsare (varav 2 000 unika) som kännerr till det utan bar en liet del av mina följar på Mastodon. Jag har inte 10 000 per månad. Min pension är just nu 12 000 per månad (efter skatt) och om tre år så sjunker den till 10 000.

      1. Jag tror inte att Fediversum kommer att kunna klara sig med anbart ideella krafter utan det komer säkerligen att behövas rent kommersiella sajter också. Jag är därför exempelvis emot att Threads blockas. Jag vill att Fediversum ska dominera det sociala medielandskapet. Det kräver mer av Fediversum än vad vi med enbart ideella krafter klarar av.

      2. Jag betalar för andra servrar och är med och driver andra servrar i Fediversum. Men med 1 miljon användare skulle det förmodligen inte gå.

    2. Jag tror inte att Fediversum kommer att kunna klara sig med anbart ideella krafter utan det komer säkerligen att behövas rent kommersiella sajter också. Jag är därför exempelvis emot att Threads blockas. Jag vill att Fediversum ska dominera det sociala medielandskapet. Det kräver mer av Fediversum än vad vi med enbart ideella krafter klarar av.

  5. Intressant diskussion som väl ändå kokar ned till till klassiska dilemmat att ”äta upp kakan och fortfarande ha den kvar”.

    Att driva och vidareutveckla komplexa miljöer IT-plattformar med mycket hög driftsäkerhet kräver resurs. Resursens storlek skiljer inte beroende på om plattformen drivs kommersiellt eller ideellt. Servrar skall underhållas, uppgraderas och bytas ut vid ”end of life”, gigantiska minnesmängder ska hanteras och ”backupas” samtidigt som miljöerna ständigt måste vidareutvecklas för att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Därtill måste miljöerna hela tiden skyddas mot illasinnade intrång vilket bara det är en ständig och krävande kamp. Till detta kommer att minimal (=nästan obefintlig) nertid kräver redundans, något som bygger systemkomplexitet.

    I fallet kommersiella plattformar skapas den finansiella resursen i huvudsak genom olika former av reklam och annat synliggörande i marknadsföringssyfte. Även om det finns betalda tilläggstjänster är det mesta av funktionalitet, som den ”vanlige” användaren behöver i sin vardag, gratis. Priset, för allting har ett pris, är att användaren måste ”stå ut med” reklam, reklam som dessutom ibland är mycket subtil och inte alltid lätt att uppfatta.

    För ideella plattformar med ambitionen att ha samma höga driftsäkerhet som de kommersiella kommer det i längden vara omöjligt att ”trolla med knäna”. Det är svårt att se att något annat än avgifter skulle kunna lösa problemet då den nödvändiga resursen måste tas fram. Det finns säkert de som av ideella skäl och för att undvika subtil reklam skulle vara beredda att betala avgifter. Den stora frågan är om det skulle vara tillräckligt många som är beredda att betala om avgiften ska hållas på en ”dräglig” nivå.

    1. Jag tror att problemet i det sammanhang jag tar upp måste lösas på flera olika sätt. En del instanser (servrar) i Fediversum kan ta betalt. Andra kan leva på frivilliga bidrag, medlemsavgifter och insamlingar. Åter andra får finansieras med subventioner från organisationer och andra får finansieras med reklam. Alla dessa finansieringssätt finns redan, men reklamfinansierade instanser och betalsajter som är ovanliga kommer att bli vanligare. Även i Fediversum.

      Redundans kan fixas genom nomadisk identitet och fjärrinloggning. Det behöver därmed inte kosta något. Eller i alla fall mycket lite. Det kan också bidra till att upptiden för en enskild instans inte behöver vara nära 100% då det ämndå går att socialisera och samverka i Fediversum på grund av att identiteten inte är knuten till en viss server.

      1. Bara man är medveten om att det är stora summor och en effektiv och välorganiserad förvaltningsorganisation som krävs så är det absolut värt att pröva.

        Det är lätt att underskatta vad som krävs och en del kommentarer i tråden ovan visar väl inte riktigt på att medvetenheten om vad som utmaningen verkligen innebär finns. I slutändan handlar det om professionalism och ansvarstagande som inte beror av enskilda individer hur skickliga de än är.

        Själv har jag sett fler än ett opensource initiativ, av mycket mindre omfattning än heltäckande plattformar, som gått i graven på grund av underskattning och en bristande insikt om vad som verkligen krävs för att förvalta och vidareutveckla på ett sätt som möjliggör långsiktig överlevnad.

        1. Vi verkar vara helt överens om detta. Några av kommentarerna är gjorda på Mastodon och av folk som driver en Mastodonserver (instans) som haft problem under några veckor nu. Det blir en tydlig illustration av den problemställning som jag ville ta upp. De svårigheter vi varit inne på är en anledning att jag inet per defintion är mot att kommersiella företag också är aktiva i Fediversum. De kan ju inte kontrollera det och det är vad som är viktigt. Jag håller på med att annat inlägg som tar upp användbarheten hos alternativ programvaror och vikten av att det är lika bra som de kommersiella programvarornas användargränssnitt vilket vi ju tidigare hatr diskuterat.

Kommentarer är stängda.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)

Likes

Reposts