Att byta till fria sociala medier – saker att tänka på

Att byta till fria sociala medier. Med fria sociala medier menar jag de programvaror som är en del av det sociala nätverk som kallas Fediversum. För att lämna storföretagens sociala medier med deras reklam och algoritmer krävs ett förändrat sätt att tänka på när det gäller att använda sociala medier.

Fria och oberoende sociala medier kräver ett mer aktivt förhållningssätt än algoritmstyrda sociala medier. Den som använder fria, öppna och oberoende sociala medier behöver vara aktiv på olika sätt för att skapa kontakter och ett intressant flöde att följa. Det räcker inte med att skapa ett konto för att få ett flöde att följa utan en användare måste skapa ett flöde själv.

Jag kommer i inlägget att använda de tre vanligaste fria och öppna programvarorna som exempel. Mastodon som är en ersättare för X, Pixelfed som är en ersättare för Instagram och Lemmy som är en ersättare för Reddit.

Skapa konto

Det första en person måste göra för att skapa ett konto på exempelvis Mastodon, Pixelfed eller Lemmy är att välja en instans (server, sajt). För det finns mängder med sajter eller instanser som kör dessa programvaror. Samtidigt är de en del av samma nätverk och från en sajt kan en användare följa konton eller grupper på alla andra sajter.

För att underlätta valet finns en del hjälpmedel. Exempelvis den svenska sajten Fedi-Nyheter som tipsar om lämplig val. I korthet rekommenderas att välja en instans som använder det språk som är tänkt att användas. För en svensk betyder det en svensk instans. Dessutom bör de allra största instanserna undvikas. De har sämre moderering och risken för otrevligheter är större där. Det går också att kolla på programmens egna hemsidor som också har tips om instanser att välja.

Svenska Mastodoninstanser
Svenska Pixelfedinstanser
Svenska Lemmyinstanser
Vänner, följare och kontaker

Efter att ett konto skapats gäller det att välja personer att följa. Kolla igenom användarna genom att kolla på den lokala tidslinjen på den lokala instansen som valts för registreringen. De personer som verkar intressanta är lämpliga att följa. Och kolla sen igenom vilka personer och konton den personen följer. Detta funkar på både Pixelfed och Mastodon. Det går också få hjälp genom att kolla in några så kallade startpaket. Det sistnämnda fungerar dock bara för Mastodon.

För att få egna följare måste en person i Fediversum också posta inlägg. Först när en person postat en viss mängd inlägg kommer den att börja få egna följare. Att vara passiv på Mastodon och Pixelfed funkar inte. En måste vara aktiv. När en person får egna följare så följ dem tillbaks. Så byggs en social närvaro på fria och öppna soclala medier upp.

När det gäller Lemmy är det en annan sak. Diskussioner och trådar går att läsa utna att ha ett konto. Men för att skriva nåt måste en ha ett konto. För att kunna delta i diskussioner på instanser där en inte har ett konto måste en först också följa dessa diskussioner genom att följa den gemenskap (grupp, ämnesområde) där diskussionen förekommer. Alla gemenskaper (grupper) på en Lemmyinstans går också att följa från en Mastodoninstans.

Inga algoritmer och ingen reklam

Det finns inga algoritmer och ingen reklam i Fediversum. Det gör att en person som vill ah ett utbyte av ett konto på ett fritt och öppet socialt medium inte får något gratis. Utan det krävs aktivitet. Det fungerar likadant som hela Internet fungerade i början. Det är fritt och öppet samt inbjuder till samarbete istället för konsumtion.

Fediversum

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Att byta till fria sociala medier – saker att tänka på”

Kommentarer är stängda.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)