Klassklyftornas Göteborg. GP har publicerat en artikel om det seggerade Göteborg. Intressant att läsa men samtidigt märkligt intetsägande. Det finns tre områden med riktigt fattiga stadsdelar i Göteborg, Biskopsgården och Länsmansgården, Angered med stadsdelar som bland annat Rannebergen, Lövgärdet, Gårdsten, Angered C, Hammarkullen, Hjällbo och Eriksbo samt Bergsjön och Kortedala. I dessa stadsdelar är socialdemokraterna i allmänhet det största partiet.
Sen finns det några rika områden som hela Askim med bland annat Brottkärr, Hovås och Billdal. Vidare västra Göteborg med Näset, FIskebäck, Hagen, Långedrag med flera stadsdelar, södra skärgården, Torslanda samt norra älvstranden med bl.a. Eriksberg, Lindholme och Lundbyvass. Dessutom centrala Göteborg med Heden, Lorensberg, Vasastaden, Nordstan, Inom vallgraven, Masthugget, Stigberget, Olivedal, Kommendantsängen, Annedal och Änggården. Slutligen Örgryte med bl.a. Bö, Skår, Överås och Kärralund. I flera av de perifera rika områden i Askim, västra Götbeorg och Torsland ahar det byggts en hel del nya dyra villor under de senaste årtiondena. Dessa stadsdelar röstar höger.
Det allra fattigaste området inkomstmässigt är studentområdet Olofshöjd i Krokslätt (inte i Johanneberg som GP påstår) men på andra sätt är det inget fattigt område. Däregfter kommer cerntrala Hammarkullen (Bredfjällsgatan och Hammarkulletorget). Det allra rikaste området inkomstmässigt är Långedrag i västra Göteborg som också inkluderar Saltholmen och Hinsholmen. Därefter kommer Bö inklusive Överås i Örgryte.
De blandade stadsdelarna
Till slut har vi stadsdelarna som ligger mittemellan såsom Frölunda inklusive Järnbrott och Tynnered (Kanneböck, Grevegården, Skattegården med mera) inklusive Åkered och Önnered. Vidare Högsbo inklusive Flatås och Kaverös, Högsbohöjd, Sandarna, Kungsladugård och Majorna. Dessutom Kallebäck, Krokslätt (Burås, Mossen, Fredriksdal, Getebergsäng, Almedal, Elisedal), Johanneberg och Guldheden i södra Göteborg och Stampen, Olskroken, Bagaregården, Strömmensberg, Munkebäck, Vidkärr, Torpa, Fräntrop och Björkekärr i östra Göteborg liksom Gamlestaden, Kviberg och Utby. På Hisingen har vi centrala Hisningen med bland annat Kvillestaden, Brämaregården, Rambergstaden, Kyrkbyn, Sannegården, Bräcke, Tolered, Slätta damm och Jättesten liksom östra delen av Hisingen med Tuve, Lillhagen, Kärra, Backa, Brunnsbo, Backaplan, Aröd, Kvillängen med mera.
Det är både arbetarklassområden och medelklassområden. Ofta med blandad bebyggelse och med både verskamheter och bostäder som exempelvis Frölunda, Högsbo, Guldheden, Krokslätt, Johanneberg, Backa, Tuve, Lillhagen, Gamlestaden, Björkekärr och Kallebäck. Det är främst i dessa stadsdelar som det förtätats under de senaste decennierna.
I dessa områden har Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitt största stöd. Men socialdemokraterna är oftast större i miljoporgramområden som ingår i gruppen.
Minska bostadssegregationen
Vill vi minska bostadssegregationen är det lämpligt att öka andelen villor, radhus och bostadsrätter i Angered, Bergsjön och Biskopgården. Liksom att öka andelen hyresrätter i västra Göteborg, Torslanda och Askim. De sistnämnda måste dessutom byggas med subventioner så det inte blir så enormt dyra. Det kan ske genom förtätning och genom att spårvägen byggs ut. En spårvganslinje till Askim ihop med subventionerade byggen av hyreslägenheter längs linjen skulle kunna fungera. På samma sätt borde det gå att öka antalet hyresrätter i Älvsborg (Långedrag, Hagen med mera) genom förtätning.
En pendeltågsstation i Agnesberg och en förlängning va spårvägen med en sväng genom Lövgärdet och Gårdsten till Agnesberg skulle fungera samtidigt som det kan byggas fler radhus och villor i många av de tomma områdena mellan de olika stadsdelarna I Angered och de olika delarna av Bergsjön. Dessutom kunde det byggas mer bostäder i Alelyckan och mer byggnader för verksamheter i Kviberg. En pendeltågsstation i Sävenäs kanske inte heller skulle vara fel.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Är det över huvud taget rimligt med villor i en storstad? Är det rimligt att slösa med en knapp resurs (nämligen mark och därmed avstånd) om folk måste pendla för att komma till sina jobb?
För all del, det finns ju ett mellanting av det slag som ofta finns i kontinentala småstäder och som på franska heter maisons de ville och på engelska heter townhouses. Dvs enfamiljshus som står på tomter som knappast är större än huset självt. Dvs bara rymmer en liten uteplats på 10 kvm om man vill ha detta. Det kan ju vara en kopromiss, även om den inte är så bra den heller.
Men den sortens villor som brukar byggas, dvs nån sorts mini-Versailles med ett hus i mitten av en stor tomt, är stadsförstörare av rang. De gör alla avstånd längre, och därmed sänker de stadens synergier och gör alla verksamheter svårare att bedriva.
Jag bor i centrala Göteborg. I en del av Krokslätt som vi kallar Burås. När området en gång byggdes var det utanför staden Det var arbetare på industrierna vid Mölndalsvägen som byggde ¨t sig sjlva och åt andra. all ahus var flerfamiljsvillor och många är det än idag. Så ett blandat område med villor, parhus, radhus, flerfamiljsvillor, små hyreshus, små bsotadsrättsföreningar och ägerlägenheter om givet av hyreslägenheter, bostadsrätter, boenden av olika slag, studentbostäder, kontor, Chalmers med mera. Det har byggts flera nya hus (villor, studentlägenheter, kontorshus, bostadsräter och hyreshus) i området under de senaste 10-15 åren och några större hyreshus är kanske på gång (tre mindre kommer då att rivas).
De flesta svenskar bor i villor och kommer säkert att vilja det även i fortsättningen.
Stadsdelar som Krokslätt är som jag ser det idealiska. Och det har byggts tusentals bostäder i stadsdelen de sista tio åren. Det finns lika stor dagbefolkning (arbetsplatser) som nattbefolkning. Många jobbar i närområdet. Finns allt från direktörer till läkare, hamnarbetare och undersköterskor. Genomsnittliga inkomster. Fler sådana områden skulle var bra. Majorna-Kungsladugård har liknande struktur liksom Kålltorp och flera områden däromkring och Gamlestaden med omnejd. Även centrala Hisingen har den strukturen. Kroskslätt är en av Göteborgs mest tätbefolkade stadsdelar trots två villaområden. Mycket bra kollektivtrafik.
Det berörde kanske inte direkt min kommentar. Jag skulle vilja säga att vi står inför en typisk *social fälla*, ungefär som bilism, korruption etc. Dvs vad som den enskilde kan synas vara bra för den själv är till nackdel för alla om det blir spritt. I princip funkar det bara om det är ett privilegium för ett fåtal. Och det vill vi ju inte heller.
Det är väl ok att fylla upp eventuella hål i staden med en del enfamiljshus – om tomterna är små. På https://fr.wikipedia.org/wiki/Maison_de_ville#/media/Fichier:Toronto_Row_Houses.jpg kan man se hur det kan göras. I princip radhus, även om alla hus inte måste se likadana ut.
Men det finns lika liten anledning att låta en del lägga beslag på mycket mark i en stad som att låta en del lägga beslag på mycket mark i ett jordbrukssamhälle. Det drabbar alla andra. Detta gäller *i synnerhet* om många gör så. För då blir avstånden desto längre.
Och trafiken desto värre.