Hagahusockupationen

Med anledning av Peter Birros nya TV-serie, Upp till kamp, publicerar jag några inlägg jag ursprungligen skrev på debattsajten socialism.nu. Detta är om Hagahusockupationen 1972 och bygger på den dokumentation som ockupanterna själva lät publicera år 1972 samt tidningsartiklar från det aktuella händelseförloppet.

Hagahuset och ockupationer 1972

Hagahuset var ett så kallat allaktivitetshus. Detta motsvarar ungefär vad det var tänkt att Ungdomshuset skulle vara. Fast Hagahuset var riktat till flera generationer, inte bara ungdomar men det var mest ungdomar som använde det. Polisen anklagade huset för att vara ett knarknäste och krävde att det skulle stängas. Denna diskussion ledde till ett byte av chef och stängning. Många menade att det var politiska skäl som ledde till stängningen. En kort och summarisk redogörelse för händelseförloppet kring stängningen och efterföljande ockupationer är de jag tänker redovisa här.

Mars -72. En person ur personalen hotas med sparken för att han varit narkoman. Denna person är identisk med den äldre man som iklädd kostym och hatt slogs ner av polisen under Göteborgshändelserna 2001. Resten av personalen hotade med strejk för att hindra en uppsägning.

Augusti -72. Hagahusets byter chef. Den gamle chefen Folke Edwards får i praktiken sparken. Personalen vill ha honom kvar. Som ny chef tillsätts Vivi Nilsson. Hagahuset är stängt över sommaren 1972 och öppning planeras med den nye chefen till den 4 oktober.

4 oktober -72. Hagahuset öppnas igen. Personalen kritisk mot nya chefen.

14 oktober -72. Hagahuset stängs och personalen sägs upp.

15 oktober -72. Stormöte/debattmöte om Hagahuset i Folkets Hus. Krav på att Hagahuset öppnas igen, att den nya chefen får sparken samt att personalen återanställs med fasta anställningar istället för de tidigare tillfälliga. Beslutades också att ockupera huset under ett dygn.

18 oktober -72. Personalen meddelar att man tänker initiera strejk- och bojkottaktioner på fritidsgårdar runtomkring i stan.

26 oktober -72. Stormöte om Hagahuset mitt på golvet inne i Östra Nordstan som då var precis nybyggt. Totalt deltar 400 personer i stormötet/ockupationen. Mötet bestämde att Nordstan i fortsättningen skulle fungera som ett provisoriskt Hagahus och man tänkte återkomma om två dagar. En diskussion om Nordstans funktion bröt ut i tidningarna.

1 november -72. Demo utanför börsen för att Hagahuset skulle öppnas igen.

4 november -72. klockan 18.15. Hagahuset ockuperas. Samtidig flygbladsutdelning runtomkring i stan.

6 november -72. Fler ockupanter släpps in. Polisen hålls utanför och de omringar därefter huset och hindrar fler från att komma in. Kravallstaket sätts upp runtomkring.

7 november -72. Sympatisörer med ockupanterna samlas utanför polisavspärrningarna. Sammanstötningar utbryter snart. Hundar och batonger mot sten och flaskor. Ockupanterna avbryter ockupationen och tar sig ut. Detta gör de för att undvika att våldet eskalerar.

8 november -72. Demonstration för att kräva en öppning av Hagahuset. Diskussion med KFML(r) som planerat en egen demo samtidigt. De två slås ihop. Demon saknar tillstånd och har inget angivet mål för marschen. Hagahuset bevakat av många poliser.

17 november -72 klockan 15.00. Hagahusaktivister ockuperar kommunkontoret. Korridorer och kommunalrådens kontor ockuperas med krav på Hagahusets öppnande. Klockan 17.00 avbryts ockupationen i ordnad form. Orsaken är att man redan i förväg beslutat att avsluta vid kontorsarbetstidens slut. Polisen stod snopna och tittade på.

23 november -72 klockan 19.40. Hagahuset ockuperas igen.

25 november -72 Kommunen stänger av el och vatten. Senare sätter aktivisterna på elen igen. Huset omringas av polis. Senare på natten försöker raggare angripa Hagahuset och hamnar då i konfrontation med polisen. Svåra sammanstötningar äger rum mellan raggare och polis. Inga raggare döms för brott i samband med detta. Förmodligen var det en fascistorganisation vid namn DA (Demokratisk Allians) som organiserade anfallet. I DA ingick personer som senare blev kända moderater, andra hamnade i BSS och Sverigedemokraterna, åter andra startade tidskriften Contra. I tidningarna uppstod en diskussion om att polisen kanske skulle använda tårgas och vattenkanoner.

27 november -72 klockan 14.45. Polisen stormar Hagahuset och släpar ut ockupanterna som endast använder passivt motstånd. En timme tar polisinsatsen. Spontan solidaritetsdemonstration uppstår utanför. Polisen pressar bort demonstranterna. Bland kraven som hör i talkörsform märks främst två:
”Öppna Hagahuset” och ”Kamp mot kapitalets våldsapparat”

29 november -72. Demonstration med ovanstående krav som går till Hagahuset.

Stridigheterna fortsätter in på nästa år tills aktivisterna från Hagahuset erbjuds nya lokaler. Dessa lokaler får de år 1974 och de startar nu allaktivitetshuset Sprängkullen i föreningsform. Under hela sin existens kommer Sprängkullen inte att ta emot ett öre i kommunalt bidrag. Föreningen hade flera år i rad omkring 5000 medlemmar och var därmed Göteborgs största ideella förening, fackföreningar oräknade. Hagahuset förvandlas under Vivi Nilssons ledning till Allégården som finns än idag. Sprängkullen heter formellt Föreningen Ett Hus i Centrum och finns än idag. Enda verksamheten är att dela ut räntor på de pengar som finns på banken. År 2001 gav vi pengar till demonstrationsanordnarna och till solidaritetsgruppen. Därefter har vi (jag är kassör i föreningen) gett pengar till ISM och olika kulturföreningar.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN, GP
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements