Överklassgrabbarna åtalas

De våldsfixerade överklassiga högerextremistiska huligantyperna som sparkade ihjäl en kille på Kungsholmen åtalas nu för mord. Leif Silbersky, advokat för en av de åtalade tycker dock att åtalet är lite väl drastiskt och magstarkt. Men det ingår väl i hans roll, som försvarare av diverse människor som begått övergrep. Så jag har inget ont att säga om det.

Däremot undrar jag varför Silbersky så ofta försvarar riktigt läbbiga typer. Är det för att såna har mer pengar? Fast det kan inte riktigt stämma, en av poliserna som begick övergreppen på Schillerska i Göteborg år 2001 försvarades ju av Silbersky och poliser har inga extremt höga löner. Kanske väljer han efter politisk uppfattningar? Högerextrem – ja då ställer jag upp kanske Silbersky tänker. Ja, jag vet inte, men nog är det märkligt. Kanske är det bara kändisskapet som lockar mannen. Han tar bara rättegångar som garanterat ger stor publicitet till honom själv. Det verkar nästan vara den troligaste orsaken till att Silbersky så ofta verkar jobba åt läskiga typer.

Nog om Silbersky och tillbaks till själva Kungsholmsmordet. Det verkar nu ovanför allt tvivel att de åtalade är våldsfixerade och våldsamma ungdomar med kopplingar både till fotbollshuliganism och högerextremism. En kombination som är väldigt vanlig i samband med så kallade ungdomsbrott.

Trots det är jag ingen som tror att strängare straff hjälper. Jag tror snarare på att samhället ska satsa socialt. På mer personal i skolan och mer ordnade fritidsaktiviteter för ungdomar. Att anlita gangsteranknutna ungdomar som en del av de som jobbar med Lugna gatan förmodligen är, tycker jag dock inte är en god idé.

Social kontroll, rejäla satsningar på barn och ungdoamr redan när de är små. På skola och förskola. Det är åtgärder som kan vara effektiva för att få ner ungdomsvåld. Det ungdomsvåld som trots mångas uppfattning, faktiskt inte ökar. Inte heller ökar det högerextrema våldet om man tittar på BRÅ:s statistik. Men det som eventuellt och troligen ökar är högerextremisters andel av våldet. Högerextremism och våld hör ihop. Högerextremism och övergrepp hör ihop. De är två delar av samma utveckling. En utveckling som skapas av den nyliberala politiken.

Borgarmedia: DN1, SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2, DN2, Sydsvenskan, Dagen,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

28 Replies to “Överklassgrabbarna åtalas”

 1. Silbersky är väl offentlig försvarare för en av de åtalade, så han får nog inte ett öre mer av staten än om vilken annan advokat som helst hade tagit sig an försvaret.

 2. Prs: Du vet nog inte hur det fungerar. De offentliga försvararna begär pengar i rätten. Det varierar väldigt mellan olika advokater hur mycket de begär. De brukar i stort sett alltid få vad de begär.

 3. Hur som helst så är det egentligen oviktigt om de är överklasslynglar eller inte. Så här gör man inte.

  Jag tror att det behövs en standard nu och att samhället (rättsapparaten) sätter ner foten och säger att det är nog. Sen är det dags att sätta fokus på VARFÖR. Varför blir det så här. Tvärvetenskapligt, inte enskilda detaljer för allting samverkar. Såna här ungar kan vi inte ha i samhället. De måste lära sig hyfsat uppträdande, både för sinegen skull och omgivningens. (Inte beror detta på de borgerliga regeringen i alla fall)

 4. Det har betydelse att de är överklass. Om inte annat än för bevakningen. (Läs Ulrika By i DN) Det är också ovanligt med sådan här brott i överklassen.

  Deras agerande är naturligtvis inte acceptablet. Det alla vuxnas ansvar att det händer sånt här.

  Men ansvariga är också de ansvariga för nedskärningspolitiken (socialdemokratisk eller borgerlig) med större barngrupper och klasser. Med mindre resurser till exempelvis fritidsgårdar och förebyggande arbete.

  Media är också ansvariga med oansvarig rapportering kring våld. En rapportering som skrämmer upp även ungdomar. Rädda människor och ungdomar är farligare och våldsammare.

 5. Först om advokaten: jag tror att dina funderingar bygger på ett missförstånd, när du förutsätter att det är advokaten som väljer sina klienter. Så vitt jag känner till är det tvärtom. Formellt är det rätten som utser den offentlige försvararen. I alla krångliga mål är det säkert en fördel för alla om försvararen har erfarenhet av rättsfall inom samma kategori.
  Sedan om våldet: jag undrar om unga människor – berusade eller ej – förstår att sparkar mot huvudet är dödligt våld. Jag tror att det kan vara si och så med det. Förr, i min ungdom, så var det på något sätt en allmän norm Att inte slå på den som ligger. Det verkar som om det har blivit nån sorts trend att använda sparkar och att strunta i om den man sparkar på ligger ner, så att man träffar huvudet. Barn och unga borde få bättre kunskaper om konsekvenserna av det!
  Den politiska biten, att högerextremism och våld hör ihop… Tja. Kan man inte ta bort riktningsangivelsen där? Jag menar, det kanske är så att extremism och våld hör ihop! Oavsett politisk färg!

  1. Jo advokaten tar bara dom jobb som gir status, med den ursäkt, at han inte hindar med mera jobb, synd at man kan våra så naiv ock tro, at han inte bryr sig i vad han ska försvara, vakna!!!!!!!, jag tyckar ,at han är en rigtig skitstöval, han bryr sig bara publicitet, vilkat betydar klirr i kassan,
                                                      Leffe.

 6. Taxa per timme är alltid samma oavsett advokat, däremot kan timantalet variera. Jag tror inte att Silbersky brukar lägga på mer timmar än någon annan. Han har väl om någon rättens ögon på sig när det gäller kostnadsräkningen. Befängt att Silbersky skulle välja klienter på grund av deras politiska uppfattning. Han försvarade de åtalade i mordbrandsåtalet i Göteborg t.ex., vilka inte på någon sätt kan klassas som ”högerextremister”. En grundförutsättning i en rättstat är väl att även riktigt läbbiga typer har rätt till ett bra försvar.

 7. Anna: Nej, vänsterextremister är inte våldsamma. Det visar statistiken från BRÅ klart. Vänsterextremister sysslar med klotter och skadegörelse mot saker. Inte misshandel och mord.

  Klienten får ibland välja. Egentligen ska man alltid få välja, men så är det inte i verkligheten. Men valet kan inte alltid tillgodoses. Advokaterna kan säga nej till att ha en viss klient. Det betyder att advokaten också väljer.

  I övrigt håller jag med dig.

 8. lena: Visst. Och jag tror faktiskt Silbersky väljer klienter utifrån om det är en högprofilrättegång eller inte. Vilket jag också skrev.

 9. Anders_S: Haha är inte vänsterextremister våldsamma? Det var nog det dummaste jag läst idag. De årliga gatuloppen i Stockholm och diverse EU-toppmöten dyker genast upp i huvudet.

  Däremot håller jag med Anna om att det bästa är att ta bort riktningsangivelser för oavsett om de är höger, vänster, kristna eller muslimska extremister så brukar de vara lika samhällsfarliga allihop.

 10. Förresten så tar jag tillbaka det där med att ”Det var nog det dummaste jag läst idag”. Det var snarare dumt skrivet.

 11. Anders,

  Vad skulle de autonoma vänsterslynglarna med gatstenarna till i Göteborg. Skulle de leka med dem eller?
  Under årens lopp har vi sett många illdåd begångna av vänsterslynglar så jag förstår överhuvudtaget inte vad Du menar
  med att vänstern enbart ägnar sig åt klotter.
  Det finns ingen som helst anledning att lägga politiska värderingar på det hemska brottet på Kungsholmen.
  Om man överhuvudtaget skall finna någon förmildrande omständighet skulle det i så fall vara att förövarna blev trakasserade av offret.
  Nu vill jag inte att detta fasanfulla brott skall ha någon förmildrande omständighet det gör enbart att våldet escalerar .
  Det är flera familjer inblandade i detta hemska brott och låt oss för allt i världen inte politisera det.

  Bodil

 12. Fredrik: För guds skull läs statistiken. Högerextremister begår 5-10 mord varje år. Vänsterextremister har inte begått ett mord sen 1908.

  Antalet misshandelsfall med högerextrema förövare är 5-10 gånger så högt som för vänsterextrema.

  Det vanligaste vänsterbrottet är skadegörelse (och det är vad man brukar se i Stockholm vid diverse anarkistdemosar). Det vanligaste brottet som högerextrema utför är misshandel.

 13. Svinpälsar som dessa 16-åringar är inte överklass, och din analys där du kräver mera dittan och dattan i skolan och fritidsaktiviteter är felaktig.

  Det viktiga är ett gott hem där man lär sig medmänsklighet och repsekt för andra människor och deras liv, och därtill kamrater som bryr sig om.

  Sluta peka på samhället, skolan, överklassen osv osv, börja med att fråga dig själv vad du kan göra för andra.

 14. Antonia: Så killen som heter Bonnier är inte överklass? Du har nog en underlig definition på överklass i så fall.

  Och om du vill veta det så ägnar jag en stor del av min fritid åt att förebygga våld.

  Min uppfattning om åtgärder är varken felaktig eller riktig ur ett strikt neutralt perspektiv så länge som inga empiriska fakta kan bevisa att den är riktig. Det är min uppfattning. Jag tror att sådana åtgärder skulle vara bra. Du tror inte det. Jag anser att min uppfattning är riktig och därför skriver jag det. Du anser den är fel. OK.

 15. Du vet väl att en av de åtalade är neger. Det här måste vara första gången jag stöter på en högerextrem neger.

 16. Inget ovanligt med högerextrema svarta. Arklöv tror jag nog du hört talas om. I Göteborg har vi haft två svarta som varit högerextremister (vid olika tidpunkter). Kallade Neger-Pierre resp. Neger-Robban.

  Om den åtalade svarte killen är högerextremist vet jag inget om. Jag vill också sätta frågeteckan framför Bonnier som ju är från judisk familj. Det känns också osannolikt att han skulle vara högerextremist. Det enda jag vet är att killar i gruppen funnits med i huliganmiljöer och högerextrema miljöer. Det kan betyda att de påverkats av dessa miljöer, men själva inte är högerextremister. Eller att nån av dem är högerextremist. Osv.

 17. Anders_S! Vad är det för statistik som kopplar våldsbrott till politisk åskådning hos individen? Fler än jag som hört talas om att det är förbjudet att registrera politisk tillhörighet?
  Fablar du lite här (enligt går-det-så-går-det-principen…)??

 18. Visst finns det högerextrema färgade och svarta.
  Vad kallar man de flesta Afrikanska och Arabdiktarurer annat än – ”fascistoida”.

  Här på hemma plan har jag själv ”behandlat” flera svarta grabbar med klart uttalade nazistiska sympatier när jag arbetetade på behandligshem. Vid diskutioner har de sett sig som gängmedlemmar och inte som färgade av något slag.

  Att de skulle vara något slags gisslan, eller rasistisk ursäkt för ” gängkamrater ” har de naturligtvis aldrig reflekterat över.

  Liksom sina ” ariska ” kombatanter har samtliga varit totalt renons på historiska perspektiv, samt vare sig haft någon samhälsanalys eller någon genomtänkt moral annat än genemot sina polare. De har aldrig kunna grunda sin påstådda Nazism / Faschism eller motivera sitt våldsutövande på något som hellst sätt, mer än att det känts bra. Att själva väljer sina aktivteter är de omdvetna om eller förnekar.

  De har alltså inte på något sätt skillt sig från den vitaste genomskinligaste ungnazzist som hellst.

  Vad gäller dessa grabbars politiska hemvist är det egentligen helt på tok att benämna dem utifrån politiska idiologier. De vet ingentig om politik och de har inga utlade åsikter. De har helt enkel inga kunskaper om politik.

 19. anna: Statistiken finns på BRÅ:s hemsida. Brotten kallas hatbrott. Det finns då hatbrott med olika motiv (rasistiska, islamofoba, anti-semitiska, homofoba etc) och med olika mål.

  Förr gjorde Säpo denna statistik. Då var statistiken indelad i statistik över vilka miljöer (högerextrema, vänsterextrema etc) som stod för brotten. Den statistiken finns på deras hemsida.

  Numera finns inte vänsterns brott med i statistiken. Detta eftersom de är så få att man funnit det meningslöst.

 20. Anders_S! Tolkar dig så att du generaliserar utifrån det som gäller hatbrott till att gälla våldsbrott. Det är inte en helt saklig grund att påstå något om våld och politiska ideologier.

 21. Jaghar jämfört vänsterns brott med högerns brott i den statistik som finns tillgänglig. Högern begår betydligt fler brott.

  Utöver hatbrotten kan vem som helst som hänger med inse att det finns högerextremister bland fotbolshuliganer och föjaktligen finns högerextremismen med i de brotten också.

  Gangstergänagen innehåller också många högerextremister och altså finns högerextremism med i dessa brott också.

  Det finns också statistik som visar att brottsligheten är större på platser där Sverigedemkraterna är stora (exempel Rödeby, Landskrona). Även där ett samband mellan förekomsten av högerextrema åsikter och brottslighet alltså.

 22. Ja, men även om högerextremism finns hos hög andel av dem som döms för hatbrott så är det en lite väl långsökt slutsats att dra den slutsats du gjorde, nämligen att vänsterextremister inte är våldsamma.
  För att inte tala om hur du förklarar orsaken: ”en utveckling som skapas av den nyliberala politiken”. Kanske snarare är en utveckling till följd av: utanförskap, bristande styrning och stöd i skolan (allt fler har gått genom den socdem grundskolan utan att lära sig skriva, räkna och läsa), brister i omhändertagandet av flyktingar, högskattesamhällets krav på föräldrars jobbinsatser som tar bort tid från barnen när de är små m.m. Att söka förklaringar i politiken till att somliga tonåringar beter sig som de gör idag kräver koll av vad som hänt i samhället under den förra regeringen.

 23. ”De våldsfixerade överklassiga högerextremistiska huligantyperna som sparkade ihjäl en kille på Kungsholmen”

  Ledsen, men efter den ingressen är det svårt att tro att ngt som står därefter innehåller ngn form av objektivitet eller perspektiv överhuvudtaget. Därför skummar man bara texten och den initiala reaktionen verkar istället bekräftas av kommentarerna.

  Högerextrem, vänsterextrem, eller bara extrem – jag kan hålla med om att denna händelse möjligen har fått större uppmärksamhet än liknande (om man nu kan jämföra) händelser, men det beror nog snarare på sensationsjournalistik (inte politik). Men till skillnad från många andra (vad det verkar) tycker jag att all den publicitet detta får är positiv då det belyser ett problem och förhoppningsvis (i den bästa av världar) leder till aktioner som kan minska risken (elimineras kan den ju inte) att liknande händelser inträffar igen.

  Jag skulle aldrig börja diskutera en tragisk händelse som denna i relativa termer (den är tragisk rent, och då menar jag rent, objektivt) för att försöka samla politiska poänger/sympatier (”hade aldrig fått denna uppmärksamhet om…” – ja, jag vet inte ens hur ett vettigt argument fortsätter, en tonåring som blir ihjälsparkad av ett gäng jämnåriga skulle nog få uppmärksamhet oavsett vem det var eller var det hände även om jag antar att sensationsjournalistiken triggas ytterligare av att det finns mer eller mindre kända namn med i bilden (kommer inte ens att gå in på (icke)relevansen av definition av överklass, eller diverse släktskapsförhållande, i sammanhanget)).

 24. ”Utöver hatbrotten kan vem som helst som hänger med inse att det finns högerextremister bland fotbolshuliganer och föjaktligen finns högerextremismen med i de brotten också.

  Gangstergänagen innehåller också många högerextremister och altså finns högerextremism med i dessa brott också.

  Det finns också statistik som visar att brottsligheten är större på platser där Sverigedemkraterna är stora (exempel Rödeby, Landskrona). Även där ett samband mellan förekomsten av högerextrema åsikter och brottslighet alltså.”

  Det här resonemanget är så korkat och ogenomtänkt. Det är som att säga: ”Det finns högerextrema svenskar, alltså är brott begångna av svenskar högerextremistbrott…”

Kommentarer är stängda.