Kommunen och gangstergängen

Göteborgs kommun har enligt tidningen Metro (artikeln ännu inte på nätet) med all sannolikhet köpt tjänster av stadens gangstergäng. Det är en rapport från stadskansliet som påstår detta. Det handlar framförallt om tjänster inom städ- och byggsektorn där man vet att flera olika gäng bedriver verksamhet. Det kan handla om mångmiljonbelopp som går från kommunen till den organiserade brottslighetens fickor.

För en egen del håller jag det inte heller för otroligt att en del av de ungdomar som arbetar i projektet Lugna Gatan tillhör olika gangstergäng. Metoderna de använder för att hålla lugnt är ju vigilante-metoder. Deras verksamhet liknar alltså i mångt och mycket rena medborgargarden och bygger i mångt och mycket på samma principer som de kriminella gängen. Därför drar verksamheten till sig samma folk som gangstergängen.

Vi har tidigare sett hur Fryshuset med sin verksamhet hjälpt till att bygga upp den nazistiska rörelsen i Sverige genom att tillhandahålla lokaler etc för högerextremister. Nu kanske vi ser samma naiva människor tillhandahålla pengar för verksamhet som egentligen kontrolleras av maffiagäng. Vad jag förstår finns det många saker som tyder på att så kan vara fallet.

Bland annat har ungdomar som arbetat med Lugna Gatan i Biskopsgården varit inblandade i rån och våldsdåd. Jag är rädd att det hela är ytterligare ett sätt på vilket allmänna medel och kommunala pengar i olika form når de kriminella nätverken i Göteborg och på andra platser.

Det är till och med så att många av avtalen som olika kommuner har med Lugna Gatan tillkommit på olagligt vis. Om det skulle vara så att Lugna Gatan delvis står under inflytande från de kriminella gängen vore det ju inte heller underligt om avtalen slöts snabbt och utan konkurrens. Gängen har ju sina egna metoder att tvinga igenom affärer.

Med all sannolikhet är det också så att den X-team-medlem som greps i Brunnsbo av polisen är en av de skyldiga för bränderna i Lövgärdet tidigare i år. Vilket visar hur medlemmar i de olika gängen kan vara inblandade i skiftande aktiviteter. Hur de begår varierande typer av brott. Både på eget uppdrag och för organisationen. Lövgärdet är också en av de stadsdelar där Lugna gatan har verksamhet.

Intressant?
Borgarmedia: Metro1, Metro2, Metro3, GP1, SR1, SR2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Kommunen och gangstergängen”

Kommentarer är stängda.