Det här med torsken

Del 4 av 8 i serien Svenskt fiske

Jag hyser inga tvivel om att forskarna har rätt när de varnar för utfiskning av torsk och att fiskarna har fel när de påstår att det finns gott om torsk för framtiden. Det är risk för att torsken försvinner för gott från svenska farvatten. Det är nämligen så att det finns ett historiskt exempel att lära av. Där torsken försvunnit och där yrkesfiskarna sa precis det samma som de svenska och europeiska fiskarna gör nu. Om detta kan man läsa i Mark Kurlanskys bok Torsk och det handlar om de stora bestånden torsk som fanns utanför Newfoundland i östra Kanada.

Precis innan torsken tog slut utanför Newfoundland gick till och med fångsterna upp. Det har aldrig funntis så mycket torsk sa fiskarna då. Det är ingen fara för utfiskning. Vi vet, det är vi som jobbar med detta sa fiskarna i USA och Kanada på den tiden. Orden känns igen från dagens svenska fiskare. Men torsken försvann utanför Newfoundland och har inte kommit tillbaks. Görs ingenting åt läget här hos oss kommer torsken att försvinna här också. Och precis som det nu är i våra farvatten var det utanför Newfoundland då. Mängderna skarpsill, sill och annan så kallad pelagisk fisk ökade rejält.

Intressant är också att de fiskare och fiskeflottor som fiskade mest utanför Newfoundland var spanska och portugisiska. Precis samma gäng som tillsammans med koreaner och japaner ligger bakom risken för utfiskning utanför Västafrika. De senare var också ansvariga för kollapsen av fiskbestånden utanför Peru på 1970-talet då de enorma fiskmängderna försvann därifrån med en ekologisk och ekonomisk katastrof för den peruanska kusten som resultat.

Överfiskning är alltså inget nytt utan något som människan ägnat sig åt i snart 40 år, kanske till och med längre.

Torskfisket innebär en del ytterligare problem eftersom det oftast innebär fiske med bottentrål i motsats till när pelagiska fiskar (sill, makrill, skarpsill, tobis, blåvitling med flera) trålas då det görs med flyttrål och ofta i form av så kallad partrålning då två båtar drar trålen. Bottentrål dras däremot oftast av en båt. Bottentrålar orsakar ofta en del miljöskador på de bottnar de dras över. Man kan dock fiska torsk med garn, snurrevad eller flyttrål också.

Intressant?
Bloggat: Klimatbloggen, Arbetarens klimatblogg,
Borgarmedia: AB1, AB2, AB3, EX, EK, SR1, SR2, YA, DN4, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Det västsahariska fisketYrkesfiskarnas tjuvfiske >>
Advertisements

9 Replies to “Det här med torsken”

  1. Det konstiga är enligt vad jag erfarit att det fins gott om småtorsk (10-15cm)vid västkusten.Har en bror som är fiskare han och jag brukar stämma av fångsten emellanåt,och enligt honomär det ingen brist på småtorsk,var tar den vägen?

  2. Hej Hej det är min båt på bilden lägnst ned och jag tycker faktiskt att var väldig bra och få jämnfört när jag började och så hade vi ju faktiskt en 20år gammal trål och fiskade med. Men jag måste säga att det var en väldigt fin bild, Jag skulle vilja se att folk som inte är ute och ser i havet vad som finns iaf kan höra med fiskeriverket som gör proverna hur dom utfördom och om dom letar efter fisken…
    eller ej innan massa fina hugsflux antagande sätter fart men men!

Kommentarer inaktiverade.