Privata arméer och gangstergäng 1

I samband med Irakkriget har det faktum att allt fler legosoldater används istället för reguljära soldater uppmärksammats en del. Mindre känt är kanske att soldater på olika håll i världen bildat rena gangstergäng, elller gått över till gangstergäng. Här kommer några exempel på detta.

Från kriget i det forna Jugoslavien har vi dock ett exempel på när gangstrar bildar en egen privat armé. Det jag tänker på är den i Sverige ökände gangstern Zeljko Raznatovic, mer känd som Arkan. Han återvände till Jugoslavien på 1980-talet från en kriminell tillvaro i västeuropa. Väl i Jugoslavien tog han enligt boken Svensk Maffia kontroll över fotbollslaget Röda Stjärnans supporterklubb, Delije, som redan var känd för sin våldsamhet. 1990 ombildades delar av Delije till en privatarmé, Tigrarna.

Sen 1970-talet var Arkan den viktigaste personen i det som brukar gå under namnet juggemaffian i Sverige. Ett löst nätverk av gangsters med huvudsakligt ursprung i Jugoslavien. Under inbördeskriget i 90-talets Jugoslavien kom Arkans tigrar att delta i plundring, folkmord och smuggling. Arkan blev en rik man som drog sig tillbaka till en lyxtillvaro i Belgrad när kriget tog slut. Arkan är ett typexempel på en gangster med koppling både till extremhögern och fotbollshuliganer. Dessutom fanns det förmodligen kopplingar till den jugoslaviska staten.

I Mexico och USA finns ett annat gangstergäng som grundades av avhoppade elitsoldater och som fortfarande i stor utsträckning rekryterar poliser, agenter och soldater. Ursprungsgruppen i det kriminella gänget Zetas med förgreningar även i USA kommer från en specialstyrka inom den mexikanska armén, Special Air Mobile Force Group, med uppdrag att bekämpa drog- och människosmuggling vid den mexikanska gränsen. Kring 1991 deserterade de och bildade istället ett gangstergäng och tog i ett gangsterkrig kontroll över den undre världen i staden Nuevo Laredo i den mexikanska delstaten Tamaulipas. En del i gänget har förmodligen utbildats vid School of the Americas i Fort Benning för att bekämpa terrorister och gangstergäng men funnit det mer profitabelt att bli gangsters själva. De är kända för att samarbeta med den så kallade Gulf-kartellen som kontrollerar en del av droghandeln i USA och Mexico.

Zetas som gäng har kopplingar till MS-13 (Mara Salvatrucha) och även till både Juárez-kartellen och som jag redan nämnt Gulf-kartellen.

Intressant?
Bloggat: Blog of the Gods,
I media: NYT, AB1, AB2, BBC,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , ,

Advertisements