Gangsterkrigen lite värre i Mexico

Nog för att våra svenska gangstergäng är obehagliga och otrevliga, men det är ingenting i jämförelse med gangstergängen i Mexico. När Bandidos säljer svartjobbare till polisen och och X-team misshandlar tidigare kompisar så är Juárez-kartellen och Gulf-kartellen inlandade i rena kriget mot polisen och andra gäng i Ciudad Juárez i Mexico. De första tre månaderna i år har över 200 människor dödats i gangsterkriget i den mexikanska gränsstaden. En strid som handlar om kontrollen över smugglingsvägarna för narkotika i området. Något som varit i Juárez-kartellens kontroll under lång tid.

Förhoppningsvis kommer gangstergängen i Sverige aldrig att bli lika våldsamma som gängen i Mexico eller Centralamerika. Det är alldeles tillräckligt obehagligt ändå. Men det värsta kanske är att gängen i Sverige och växer mest gör Bandidos med supportergrupper. Och även en del danska gäng som Black Cobra tycks intresserade av verksamhet i Sverige.

Men än så länge behöver vi dock inte kalla ut militären för att bekämpa gangstergängen som de behöver göra i Ciudad Juárez.

Från amerikanska Drug Enforcement Administration (DEA) uttalar man sig så här:

John Riley, the special agent in charge of the Drug Enforcement Administration office in El Paso, said the fighting in Ciudad Juárez stemmed from the same battle for territory among various Sinaloa traffickers, the old Carrillo Fuentes family and the Gulf Cartel that has shaken the entire country over the last two years, costing thousands of lives.

He added the alliances among various factions shifted constantly, creating a chaotic situation for law enforcement. “A lot of these lines have been blurred since the first of the year,” he said. “It’s extremely confusing.”

City officials said that before the recent gangland war, Mr. Ledezma had tried to establish himself as a gangster in the American sense, controlling extortion rackets, prostitution and gambling, as well as the cocaine traffic.

Officials say he has also recruited local street gangs like Los Aztecas as gunmen and drug distributors. The Gulf Cartel has brought in a corps of hired hit men, known as the Zetas.

Men jag undrar ibland när jag läser en sådan artikel som den i New York Times om inte just amerikanska myndigheters drakoniska åtgärder mot illegala invandrare och misslyckade aktioner mot gangstergäng orsakra en stor del av problemen. Sen funderar man ju över i hur mycket polisen själva är inblandade i narkotikasmugglingen. Polisen i Mexico lär ju vara en av världens mest korrumperade. Men gängen är också gränsöverskridande precis som gänget Mara Salvatrucha som jag skriver om i en tidigare artikel. Således är Los Aztecas ett gäng som ursprungligen kommer från El Paso i USA. Zetas skapades av tidigare militärer så linjerna gentemot den mexikanska militären verkar också lite oklara. Ett mycket obehagligt gangstergäng av tidigare elitsoldater alltså.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SPTimes,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements