Socialistiska Partiet om Stieg Larssons testamente

Mullvaden citeras två uttalanden av Socialistiska Partiets Erik Pettersson. Ett från Västerbottens-Kuriren:

– Ja, det var oväntat. Och ovanligt, säger han. Men jag vet egentligen för lite om det för att kunna kommentera saken.
– Dessutom får man ju lite funderingar av moralisk karaktär. Stieg dog ju redan 2004 och man kan undra varför ett testamente dyker upp nu, fyra år senare, säger Erik Pettersson.
Men om det nu skulle bli så att ni, ett litet parti med få medlemmar, skulle få pengarna – fler hundra miljoner – vad skulle ni då göra?
– Det har jag ingen anledning att spekulera kring. Jag har överhuvudtaget ingen kompetens att avgöra giltigheten eller annat när det gäller sådana här juridiska saker.

Ett annat från Aftonbladet:

– Vi demonstrerade mot kriget i Vietnam på 70-talet och deltog i möten. När Stieg flyttade till Stockholm förlorade vi kontakten. Men jag visste att han blivit journalist och när han var hemma så hälsade vi, säger Erik Pettersson.

Hur kommer ni agera beträffande arvet?
– Jag vet inte, det här är ju helt nytt. Vi får diskutera det inom avdelningen.

I en artikel i DN uttalar sig Jan-Olov Carlsson på följande sätt om testamentet:

Om ni får ärva Stieg Larsson, vad gör ni med pengarna?
– Det är att gå händelserna i förväg men vi skulle följa hans vilja, säger Jan-Olov Carlsson. Jag vill verkligen, verkligen understryka att vi har inga egna anspråk. Hans arbete skulle få fortsätta med nya resurser. Ja, de skulle gå till hans livsverk: kampen mot högerextrema krafter och rasism.

Vad ska ni göra nu?
– Vi har över huvud taget inte hunnit så långt, vi måste få smälta det här. De som är mest upphetsade just nu är journalisterna. Förhoppningsvis kan vi fortsätta vår vardagslunk på fabriken.

Läs också om KAF:s verksamhet i 1970-talets Umeå ur Säpos perspektiv.

Så om det osannolika skulle inträffa, att testamentet på något sätt blev förklarat giltigt, kanske en idé vore att starta en stiftelse till Stieg Larssons minne. En stiftelse som skulle syssla med att ge stöd till kamp mot rasism och högerextremism. En åtgärd som skulle ligga helt i linje med SP:s syn på politiskt arbete och i linje med Jan-Olov Carlssons tankar i DN.

Intressant?
I media: SDS, HD, PDK, DB,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Socialistiska Partiet om Stieg Larssons testamente”

Kommentarer är stängda.