Vem profiterar på privat sjukvård?

Bloggen Ekonomikommentarer uppmärksammar idag det faktum att de privata sjukvårdsföretagen gör stora vinster:

Attendo-koncernen, 113 miljoner kronor första kvartalet 2008.
Capio, 180 miljoner kronor år 2007.
Carema, 347 miljoner kronor år 2007.

Samtidigt föreslår en statlig utredning att modellen från Stockholm, med privata vårdcentraler och ökade orättvisor i vården ska införas över hela landet. I slutändan är det någon som tjänar pengar på den privata vården och ibland låtsas man i debatten som om det skulle vara lokala kooperativ, enskilda läkare osv. Men så ligger det i allmänhet inte till, utan det är i allmänhet storkapitalet som tjänar pengar, som profiterar på sjuka människor. De största företagen inom privat vård i Sverige är Attendo Care, med 5 600 anställda, Aleris AB med 5 000, Capio med 14 500, Carema och Förenade Care.

Attendo Care kontrolleras av Private Equity-bolaget IK Investment Partners, som totalt kontrollerar företag i framförallt Norden och Frankrike med cirka 30 000 anställda. Misskötsel av patienter och anställda liksom olika skandaler har kantat Attendos väg till profiter.

Aleris ägs av Europas mäktigaste finansfamiljer, Wallenbergs, via företaget EQT som också är ett Private Equity-bolag.

Capio, som är det största företaget, har verksamhet i flera länder förutom Sverige, exempelvis Frankrike och Tyskland. Bolaget kontrolleras också av Private Equity-bolag, närmare bestämt två stycken, Nordic Capital och Apax Partners. Apax har också eller har haft intressen i många andra vårdföretag i fler delar av världen samt även i företag som tillverkar produkter för sjukvården, såsom exempelvis Mölnlycke Health Care, ett företag som Wallenbergs maktbolag Investor har ett dominerande ägande i sen man köpt det av Apax. Nordic Capital har också intressen i andra bolag med sjukvårdsintressen, som exempelvis företag som levererar utrustning och material och läkemedelsföretag.

Företaget Carema, som är ett dotterbolag till Ambea AB som har totalt 6 700 anställda, i sin tur ägt till 75% av 3i som också är ett Private Equity-bolag. Innan dess ägdes Carema av ett liknande bolag, Priveq som på sin hemsida skriver ut det som kanske är ett signum för Private Equity-bolag:

DE FÖLJANDE FYRA ÅREN ÄGNADE CAREMA ÅT ATT prioritera lönsamhet före tillväxt. 2004 kände ägarna återigen att det var dags att gå in i en försäljningsprocess.

En av intressenterna i Priveq, Peter Weiderman äger fortfarande en mindre del av Ambea.

Det sista av de stora bolagen inom privat vård i Sverige är Förenade Care som ägs av danska Forenede Service med omkring 7 000 anställda och ägat av en dansk familj, Krogh.

Det är som jag ser det ingen tillfällighet att majoriteten av de stora privata vårdföretagen i Sverige ägs av Private Equity-bolag. Det är nämligen bolag som prioriterar kortsiktiga, snabba och stora vinster. Tillväxten i den privata vårdsektorn är stor och inslaget av egentlig marknad är obefintligt vilket bäddar för stora vinster. De politiska beslutsfattarna gynnar dessutom den privata vårdindustrin och på så sätt garanteras stora avkastning för de företag som äger vårdbolagen. Något som de kortsiktiga ägarna i form av Private Equity-företag utnyttjar.

Samtidigt är det också ofta svårt att veta vilka egentliga kapitalintressen som egentligen ligger bakom Equity-bolagen som ju placerar pengar åt andra. Bakom EQT finns Wallenbergs men de övriga bolagen är det svårare att hitta vilka som står bakom. När det gäller Nordic Capital verkar det som om det finns band till SHB och när det gäller IK Investment Partners kan det finnas band till SEB, men även till en del andra banker i andra länder.

Läs mer om privat vård: Utbrändhet och utförsäljning, Släpp inte in privata vinstintressen, Låt inte VD:n sköta vården, Stora vårdföretag slår ut små, Vårdföretag lägger bud på hjärtoperationer,

Intressant?
Bloggat: Smulans blogg,
Borgarmedia: SVD, E24, DN1, SDS, DN2, DN3, UNT, E24_1, E24_2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

17 Svar på “Vem profiterar på privat sjukvård?”

 1. Om man vill bidragsfuska så är vårdföretag det man ska starta. Dom har inte revisionsplikt till skillnad från kommun och landsting. Med revisionsplikt så menar jag att utförda timmar måste stämma överens med det som rapporteras in till Försäkringskassan.
  Låt oss säga att man startar ett företag för personlig assistens. Sedan ser man till att bara ha väldigt sjuka människor som brukare (gärna utan tidsperspektiv).
  För det bästa i det hela är att brukaren måste kolla så att schemat stämmer. Och är dom tilldelade 500 timmar om månaden, men får 200 timmar så är det 300 timmar i ren vinst utan lön (för givetvis redovisar man för försäkringskassan att man utfört 500 timmar). Detta system går också att utföra utan direkt manipulation för att en brukare får lika många timmar tilldelat per månad oavsett hur lång månaden är. Man lägger schemat som en januari året igenom och då tjänar man 7 dagar på ett år. Och som sagt, det bästa är att ingen får kolla så att schemat stämmer förutom brukaren. Och kan inte dom kolla så är allt frid och fröjd 🙂

 2. hej hej! jag har en fråga och hoppas att ni kunna svara på den:)
  alltså min lärare sade att vi måste säka på nätet för att kunna hitta svaret
  frågan är: Ska vi i Sverige behöva privata sjukvård?
  Varför? är det dålig eller bra? Varför?

  den som vet vad svaret är snälla svara på mig

  Hoppas att ni kunna hjälpa mig
  snälla om nån vet, svara så fort som möjligt:):):)
  hälsningar från Ragad!:)

 3. När undersköterskan Titti Bruun larmade Lerums kommun om att neddragningarna av personal på hennes arbetsplats Ekebackens äldreboende lett till ett ökat antal fallskador fick hon omedelbart sparken.

  http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080813-3

  Attendo Care har fått 28 anmälningar
  Vårdkoncernen Attendo Care som driver Ekebackens äldreboende har dragit på sig 28 Lex Maria-anmälningar för vanvård. Enligt en undersökning utförd av Malmö Social- och vårdsyndikat av SAC tystar företaget de anställda och bryter mot arbetsrätten. Samtidigt ökade företagets vinst med 44 procent i år.

  http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080813-4

 4. ”Riskkapitalägda vårdbolag tar över allt mer av äldrevården i landet. Aleris, Carema och Attendo Care äger över hälften av den privata äldrevården. Men hur gör bolagen för att konkurrera ut små privata företag? Kalla fakta har hittat en förklaring i skatteparadisen. ”

  Många anställda på Attendo vittnar om att boenderna som de har jobbat på varit underbemannade.

  ”En av de pensionärer som bodde på Baggeby gård var Margareta Borgelins far. Personalen hann inte med honom och till slut slog personalen på ett rehabcenter larm ‚Äì hans bandage på armar och ben hade inte lagts om på fjorton dagar. Misskötseln av Margaretas far blev droppen – sedan januari i år är Baggeby gård åter i kommunal regi och Attendo Care har sparkats ut. Nu har personalstyrkan nästan fördubblats för att utföra samma vård”

  http://www.tv4.se/1.394508/2008/04/27/billig_aldrevard_med_hjalp_fran_skatteparadis

  Varför är det olika i olika kommuner?

 5. Som tidigare anställd sjuksköterska inom både Förenade Care,Attendo Care samt Aleris som alla är privatägda säger både vårdtagare och vårdgivare en och samma sak,det blev mycket sämre med vården i och med denna privatisering ?.Varför undrar man ju då.Svaret är kort när dessa bolag lever på andras sjukdom och ska omsätta detta i ren vinst.Man livnär sig med andra ord på andras väl och ve i sjuka situationer.En hemsk tanke men tyvärr sann när jag stött på de mest sorgliga ting i dessa bolag som mer än gärna profiterar över andras sjukdomstillstånd i rent kapitalintresse.

  Senast i raden är Förenade Care som nu nere i Skåne skär ner på personalens löner för att spara pengar när aktieinnehavarna vill ha mer utdelning.En personal som tappar all inspiration och intresse för sitt sätt att bli belönade har jag hört för ett bra arbete samt vårdtagare som helt klart märker att något är riktigt fel.Är det detta som är god vård ?.Knappast men så ska det tydligen vara i detta moderna samhälle.Min rekomendation till anhöriga med vårdtagare är att omgående se sig om efter en bättre vård än dessa privata alternativ.Konceptet med att tjäna pengar på sjuka människor har aldrig fungerat och lär aldrig göra det heller.Vill vi ha en bra fungerande vård så måste man vara beredd att betala annars får man finna sig att kanske sitta i en situation där man en dag gick miste om den där extra såromläggningen för att vårdbolaget ville spara samt tjäna pengar på denna patient.Vilket redan existerar.

 6. Hela kommunist- och sossesjukvården har ju brakat samman.
  Skolan likaså.  Förstår att ni vänsteraktivister vrider er i konvultioner.
  Leve de privata alternativen som ingen längre kan ta bort.
  Kommunismen har dessutom mördat 400.000.000 miljoner människor,
  det skall de svinen veta att det glömmer vi inte.
  Vem fan vill ha deras djävla diktaturer?  De som vill det kan ju flytta
  till Nordkorea.
  Bo Peterson

Kommentarer är stängda.