FRA-lagen ska behållas genom bred uppgörelse

Precis som jag tidigare trott kommer den borgerliga regeringen i slutändan att vända sig till socialdemokraterna för att gemensamt komma fram till skrivningar om FRA-lagen som kan accepteras av båda parter. Miljöpartiet kommer förmodligen också att acceptera det som regeringen och socialdemokraterna kommer fram till. Det är inte många man kan lita på.

Redan i riksdagsdebatten om FRA-lagen var det klart att detta var vad socialdemokraterna efterfrågade. Socialdemokratiska riksdagsmän återkom ständigt till frågan om att de inte tillfrågats om FRA-lagen och att de var beredda att göra upp.

En bred uppgörelse mellan alliansen, socialdemokraterna och miljöpartiet på detta sätt kommer tyvärr att innebära ett ökat misstroende mot våra politiker och de etablerade politikerna då de verkligen går i otakt med folket i denna fråga. Majoriteten av det svenska folket är idag mot FRA-lagen. En uppgörelse i detta läge mellan alliansen och sossarna kommer att gynna partier som står utanför kohandeln i riksdagen. Dvs i första hand Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet, det enda parti i riksdagen som konsekvent är mot FRA-lagen kommer tyvärr ovkså att dras med i misstroendet mot riksdagspartierna. Detta då partiet tycks ha osedvanligt svårt att profilera sig och koma ut med sina åsikter i frågan. Ett annat parti som säkerligen kommer att gynnas är Piratpartiet.

När det gäller de små partierna på vänsterkanten, varav jag tillhör ett, Socialistiska Partiet, kommer dessa endast marginellt att gynnas av det hela. Detta därför att litenheten gör att de inte framstår som alternativ. Detta kan avhjälpas genom en samverkan mellan de olika grupperna i nästa val.

Nu ska det väl också klargöras att jag inte är en principiell motståndare till signalspaning, det handlar mer om hur lagarna utformas och den demokratiska insynen.

Intressant?
Bloggat: Björn Wadström, Kulturbloggen, Badlands, Christian Engström, Opassande, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SDS, SVD4, SVD5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror faktiskt motståndet är för stort för att sossarna ska ge sig i lag med borgarna.
  De (s) kommer att luta sig tillbaka, se alliansen gräva sin egen grav och sikta på en majoritetsregering i riksdagsvalet 2010.

 • Morgan Wall-Enberg

  Svårt att säga hur (s) kommer att (re)agera, eftersom Mona Sahlin är en så svag ledare att det idag inte finns någon som talar med tillräcklig auktoritet inom partiet.

  Vad gäller FRAinfelt är den senaste tidens agerande bara en taktisk fint. Han har inte en tanke på att förlora den här striden och som gammal basketspelare tror han sig veta hur man fintar bort en motståndare. Motståndet bland folket kan han strunta i – det är långt till valet 2010 – och den interna oppositionen inom allianspartierna kommer att dö ut. Återstår att splittra det rödgröna blocket, och det ska nog gå bra – eftersom förslaget ursprungligen kom från den lika guldlockige som oduglige fd. justitieministern finns det egentligen inget genuint motstånd mot detta inom (s).

  M

 • Pingback: Underrättelseavtalen som gör att FRA-lagen inte kan tas bort | Svensson()

 • Pingback: Israellobbyns falsarier | Jinges web och fotoblogg()

 • Hur har du tänkt dig samverkan i valet skall fungera utan att någon rätt vad det är smäller igen dörren under livligt ryande om maoism-stalinism, byråkrati och liknande? Det kanske behövs sådana odiplomatiska frågor för att rensa luften i förväg. Är SP exempelvis villigt att hjälpa in en KP-are i Göteborgs fullmäktige? Kan ens de olika trotskistiska grupperna samverka, eller är det viktigare att man är med i olika internationella grupperingar än att man samverkar här hemma? Kan det vara så att smågruppsfolket i själva verket har anpassat sig och trivs rätt bra med sin smågruppstillvaro och egentligen inte bryr sig så mycket om dagens sakfrågor, eller att de klarar av att gnälla över världens elände men inte har ork att lägga fram hållbara alternativ?

 • Anders_S

  Björn: När det gäller KP finns det en hel del invändningar i min egen organisation. Personligen kan jag tänka mig en teknisk valsamverkan i kommunalval till att börja med. Men onekligen är KP:s stöd till Nordkorea och det faktum att de är mycket illa omtyckta bland SP:s sympatisörer ett problem i sammanhanget, i alla fall i Göteborg. Det sistnämnda gäller också RS.

  När det gäller RS är situationen likartad. Jag kan tänka mig en teknisk samverkan i kommunval till att börja med.
  Nu är situationen den att vi inte finns på samma orter i nån större utsträckning. I stort sett finns alla tre endast i Göteborg, Umeå och Stockholm. I Göteborg och Stockholm finns väl också SKP. I Malmö finns KP och SP liksom i Jönköping och några ställen till. I Göteborg är storleksförhållandet ungefär 5:2:1 med ordningen KP, SP, RS. I Umeåa är det väl 10:1:1 med RS som största organsiation. I Stockholmsområdet är man väl kanske ungefär jämnstora.

  RS är problematiskt, då deras agerande delvis styrs från England. SP beslutar själv hur vi ska göra. Detsamma gäller förstås KP.

 • Anders_S

  Björn: För övrigt är det ingen i dagens vänster som skulle bete sig på det sättet du beskriver. Sånt händer inte och vi inom SP i Göteborg samarbetar flitigt med KP i antikrigsarbete och annat. Extremvänstern idag påminner i stort sett ingenting om 70-talsvänstern. Kritik och samarbete kan faktiskt gå hand i hand.