Olja bakom konflikten i Georgien

Mycket talar för att det är olja som ligger bakom konflikten i Georgien. Där USA har stora intressen i den pipeline som byggts för att exportera olja från Azerbajdzjan till hamnar i Svarta havet. En pipeline som alltså möjliggör oljeexport utanför Rysslands kontroll. Vilket givetvis är till förtret för Ryssland som därmed stöder vissa Sydossetiens och Abchaziens krav på viss självständighet.

USA försöker samtidigt på olika sätt garantera sin försörjning med olja. Ett steg för att göra detta var att störta Saddam Hussein och skaffa sig kontroll över de irakiska oljetillgångarna. Ett annat steg är att ge stöd till diktaturerna i Saudi-Arabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten. Ett tredje har varit att försöka skaffa sig en säker tillgång till oljekällorna kring Baku:

I takt med att USA började intressera sig för olje- och gastillgångarna i i länderna kring Kaspiska havet, så dök den stora problematiska frågan fram. Hur skulle man säkra transporterna av dessa viktiga energiprodukter till väst?

I öst ligger Kina, söderut Iran och Afghanistan och i norr Ryssland. Det var i det sammanhanget som Turkiet och USA redan i mitten av 1990-talet gemensamt började planera för olje- och gasledningar från Kaspiska havet via Kaukasien till Turkiet. För att undvika transporter genom Iran och Ryssland fanns i stort sett bara ett alternativ, Georgien.

[…]

Georgien är i dag i praktiken splittrat i tre delar även om separatistregionerna Abchasien och Sydossetien inte erkänns som självständiga stater internationellt. Regeringen i Tbilisi har som mål att återta kontrollen över dessa regioner och har numera en stark bundsförvant i USA.

I Georgien finns i dag ryska så kallade fredsbevarande trupper i separatistregionen Abchasien men också ett par hundra amerikanska soldater som officiellt håller på att utbilda den georgiska armén.

[…]

Oljeledningen som går under namnet, BTC, är ett gigantiskt västligt projekt som alltså initierats av Turkiet och USA. Ledningen går från Baku i Azerbajdzjan via Georgien och sedan vidare till Turkiet. Det handlar om en 1 700 kilometer lång sträcka genom mycket besvärlig terräng.

Hela det västliga projektet bygger på att i framtiden kunna frakta det mesta av oljeproduktionen från Kaukasien och Centralasien via de här ledningarna till väst.

USA har under lång tid byggt upp den georgiska stridsmakten så att den tillsammans med Turkiet, en annan av USA:s allierade i området, kan säkra USA:s intressen av säker tillgång på olja. Något som naturligtvis är en nagel i ögat på Ryssland som också har anklagat Georgien för att ge stöd till de tjetjenska rebellerna. Något som inte verkar helt otroligt om man tänker på att detta kan ligga i USA:s intresse.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Jinge,
Borgarmedia: SR, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DB1, DB2, DB3, DB4,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Olja bakom konflikten i Georgien”

 1. I debatten kommer antagligen Ryssland att ges den största skulden för den här konflikten. Naturligtvis är Ryssland att kritisera eftersom de precis som USA jobbar hårt i kulisserna för vad som gynnar deras intressen i området.

  Men Georgiens USA-utbildade president sitter ju där han sitter pga USA:s kulissagerande och hans konfrontationskurs med separatisterna i Abschasien och Sydossetien hade inte heller sett likadan ut om han inte haft USA:s ambitioner i ryggen.

  Det som är mest nedslående är att ingen på allvar, vare sig Ryssland eller USA är intresserade av att områdets lokala konflikter ska lösas på ett sätt som gynnar demokrati och de som bor i områdena. Ingen verkar vilja analysera hur pass väl förankrade separatiströrelserna i dessa områden är bland befolkningen, hur rättmätiga deras krav på självständighet eller större autonomi är. Man saknar den debatt för och emot som exempelvis nyligen fördes om Kosovo. Här tycks det bara finnas alternativen att områdena antingen ska tillhöra Georgien eller den ryska federationen.

  Och allra mest nedslående är förstås att lokala konflikter utnyttjas av såväl Ryssland som USA i ett större politiskt och ekonomiskt maktspel där de lokala intressena inte betyder något alls för parterna.

 2. Intressant artikel, och jag instämmer att oljan troligen är bakomliggande orsaken till situationen. Eller kanske bättre säga kontrollen av flödet, dvs BTC. Georgien har haft en ganska stabil ekonomisk tillväxt för vara fd sovjetrepublik, men ack så korrupt. En av mina georgiska vänner säger att samtliga i regeringen har anknytningar till den organiserade brottsligheten, annars har man inte ens en chans att hamna i regeringen. USAs intresse handlar om säkerhetsställa BTC, och de sk anti terrorist förband är i egentlig mening oljeförband vars uppgift är bevaka just BTC. Men det är inte bara olja som flyter fram längst BTC, utan även mängder med heroin som skeppas ut via Turkiet. Den stora heroin huben var förrut Kosovo men Putin satte stopp för det genom hårda kontroller av rysk militärt flyg. Något man inte kan beskylla USA för då Afghanistan numera producerar mer heroin än någonsin, vilket är priset de är villiga betala i jakten på talibaner och Bin Laden och nya bundsförvanter. Men liksom talibanerna en gång var USA bundsförvanter så kan man gissa vad kommer hända med dessa nya. Rysslands närvaro och oroligheterna i Kaukasus är kanske den egentliga anledningen till USAs intresse för Iran och inte eventuella framställning av uran som det heter i media. Det finns källor som hävdar att planer för ny pipeline från Kaspiska havet över Iran existerar. Den är inte bara kortare än nuvarande BTC utan säkrare (ifall USA kontrollerar Iran). Då slipper man Rysslands direkta närvaro och Kaukasus oroligheter. Samt att man även då får kontroll på Kinas import av olja. Något som kan vara USA fördelaktigt vid handelsavtal. Så innan man bestämmer sig vad som är rätt och fel i den nuvarande konflikten måste man försöka se på situationen med olika ögon och inte bara ”köpa” det som står eller sägs. Inte ens det jag skrivit 🙂

 3. Konspirationsteorier är ju alltid roligt att läsa. Och givetvis gör varken USA eller Ryssland något av filantropiska skäl utan det handlar givetvis om olika geopolitiska intressen.

  När det gäller vem som gör rätt eller fel här är det dock ganska lätt att avgöra bara man tittar upp ur det mörkröda kaleidoskopet. Ryssland bombar en annan suverän stat som inte på något sätt angripit ryskt territorium. Om det är fel när USA gör det så är det fel när Ryssland gör det. Lite konsekvens får man begära även av vänsterbloggare.

 4. Nu är ju detta kanpapst nån konspirationsteori. Även hos BBC, Times och andra medier hittar man samma förklaringar. Följ länkarna så får du se.

  Det är klart att Ryssland har fel. Precis lika klart är det att Georgien har fel. På samma sätt som det i Irak var uppenbart att Saddam hade fel och att USA har fel. Bara för att en har fel behöver inte den andre ha rätt.

  Jag skulle vilja säg att jag är kosnekvent och att du har alltför många fördomnar om vänsterbloggare för att faktiskt läsa vad jag skriver.

 5. Ämnet är visserligen ”dött”, men för de kraxar om konspirationer då det nämns att mer än endast olja flyter fram längs BTC pipelines så kommer lite fakta från CRS och DEA:

  I en rapport från amerikanska Congressional Research Service går det att läsa att somliga analytiker hävdar att öppnandet av BTC lett till storskalig smuggling, emedans CRS vagt antyder att BTC troligen inte är en rutt för storskalig narkotika smuggling.

  Märk väl ordet ”troligen”, dvs de vet inte eller så är ämnet en het potatis.

  Fakta från amerikanska DEAs hemsida: År 2001 tillverkade Afghanistan 7.0 MT heroin (Taliban kontroll). År 2005: 526 MT (Amerikansk kontroll). En känd smugglingsrutt går från Badakshan – Tajikistan – Georgien – Turkiet. Konspiration eller inte, fakta är att alla nämnda områden står under den amerikanska demokratins beskydd. Slut.

Kommentarer är stängda.