Reclaim the Streets – ett problemfyllt koncept

Idén med en Reclaim-fest är att man för en dag, för en kort period ska ta makten över ett territorium. Meningen är att man så att säga skapar ett autonomt område inom vilket de vanliga maktahavarna i samhället inte har någon makt. Det kan säga vara den teoretiska basen uttryckt i väldigt korta och förenklade ordalag.

Men själva konceptet innebär också vissa problem. Arrangemanget som sådant lockar ofta grupper som inte arrangören har någon som helst kontakt med. Eller kontroll över. Detta gär det svårt att upprätthålla de riktlinjer som man gått ut med. I Malmö var dessa riktlinjer att man skulle förhålla sig passiv till polisen så länge dessa inte ingrep mot gatufesten/demon.

Gatufester drar dessutom gärna till sig folk som är erjält berusade. Det var uppenbart redan från starten. Det fanns stora grupper med aspackade punkare och andra redan vid stadshuset klockan 20:00. Det är erkänt svårt att få berusade människor att uppföra sig civiliserat och arrangörerna för RTS i Malmö klarade definitivt inte detta. Har man dessutom en grundinställning, som många anarkister har, att beslut måste fattas med koncensus och att det inte ska finnas nån ledning så inser alla att de finns stora problem med ordningshållandet vid Reclaim-fester. Det går inte att fatta koncensusbeslut bland aspackade människor.

På det sättet finns alltså flera problem inbyggda i Reclaim-konceptet redan från början. Problem som blir större ju fler människor som deltar. I Malmö blev detta uppenbart. Man kunde inte kontrollera en grupp som försökte provocera fram bråk med polisen genom flask- och stenkastning. Inte heller kunde man kontrollera den grupp med rejält berusade ungdomar som slog sönder SEB. Det mesta tyder på att dessa grupper inte var desamma och att de dessutom slogs med varandra, med andra i reclaimen osv. Arrangörerna av RTS, arrangörernas kontaktperson med polisen och de på lastbilen som många gånger uppmanade folk att sluta kasta sten och flaskor saknade uppenbart auktoritet (jag vet, många anser till och med att auktoritet är något felaktigt och förkastligt) i gruppen (grupperna) och kunde inte hålla det hela lugnt.

Eftersom många problem alltså finns inbyggda i reclaim-konceptet redan från början anser jag det vara helt oansvarigt av arrangörerna att ordna denna typ av fest under ESF. För resultatet av den förhållandevis lilla, men helt oacceptabla skadegörelse som det hela handlade om blev att hela ESF-skadades. Något man faktiskt uttalat att man inte ville göra. Men genom bristande kontroll gjorde ändå. Det är oansvarigt, dumt och klantigt. Förhoppningsvis kan vi dock alla lära oss något av det hela.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Kildén & Åsman, LOKE, Utsikt från höjden, Tomas Jonsson, Röda Malmö,
Borgarmedia: SDS, AB, DN, DB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

13 Svar på “Reclaim the Streets – ett problemfyllt koncept”

 1. va inte en sån trotte…Vi kan inte leva på medias föreställningar om oss. Vilka är vi? vi är fönsterkrossare, vi är seminariebesökare, vi är clowner, vi är militanter, vi är arbetare, vi är studenter, vi är ickevåldare, vi är teoretiker, vi är antiintellektuella, vi är intellektuella. Vi är en jävla massa saker, partilinjen är död. Detta blogginlägg bevisar det…

  jaja, snart dör ni gamlingar av 😀 och vi yngre tar över, det känns bra…

  patte

 2. Jag håller med om många poänger som tas upp. Det är viktigt att de förs fram. Men framställningen att ”många” anarkister förespråkar koncensus (det gör väl huvudsakligen flummiga miljöpartister?).. samma gäller påståendet om att det ”inte ska finnas någon ledning”, det vet du ju inte är sant.

 3. Altemark: när det gäller de autonoma/anarkister jag har kontakt med i Göteborg vet jag att det inte är sant. Men när det gäller de som höll i saker i Malmö så verkar det tyvärr alltför sant. I alla baserat på vad som sades till mig under flera av de aktioner där jag var närvarande.

  Men naturligtvis kan jag ha fel.

 4. Patrik:

  ”Partilinjen” finns där oavsett om du vill det eller inte. Tough luck, kid. Om folk inte vill ha stenkastning på sitt arrangemang så träder partilinjen in. Om folk vill ha stenkastning så träder partilinjen in. Har du inte fattat att politik inte är en happening?

 5. Hej Patrik! Synes du, det er OK at kaste en sten i hovedet på en betjent, hvis han/hun ikke har kastet en sten i hovedet på dig? Bare nyfiken.

 6. Jag blir så sjukt trött på den typ av ”diversity in tactics” resonemang som Patrik för fram. Det är som att säga ”jag respekterar ditt val att inte förstöra ESF så då måste du respektera mitt val att skapa en riktig jobbig stämning i det här demonstrationståget”. På så sätt får vi alla vad vi vill ha.

Kommentarer är stängda.