Repressiv lagstiftning på löpande band

Huliganlagen ska skyndas på, lagrådet gör tummen upp för piratjägarlagen. Säpo får utvidgade möjligheter till avlyssning och åsiktsregistrering. FRA-lagen kanske kommer att se bättre ut än den gör nu, men får Säpo som de vill i det fallet så är det tveksamt.

Det borgerliga övervakningssamhället breder ut sig snabbt på alla fronter. Det ska inte fildelas, huliganer ska jagas med blåslampa och den som vågar protestera ska avlyssnas och kontrolleras. Det kan ju tänkas att han/hon kommer att göra sig skyldig till att “förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer”. Det där är verkligen en gummiparagraf. Tänk er den i händerna på en Hitler eller en Stalin.

Intressant?
Bloggat: Engström, Håkan Fleischer,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

26 Svar på “Repressiv lagstiftning på löpande band”

 1. Jojo, friheten är alltid större med borgerliga regeringar än med vänsterdito har man alltid fått höra. Nu får vi se sanningen!
  Vad säger alla borgerliga frihetsälskare nu?

 2. Och vilken anledning har man att kasta sten och krossa fönster i en demokrati?

  Vad är det för fel på att marschera med plakat och agitera på torgen?

  Bra lag.

 3. Nu spelar väl lagar ingen roll alls för Hitlerar eller Stalinar, så det argumentet kanske inte är så intressant.

  Det intressanta är väl att vi har demokratiskt valda regeringar i det här landet som stiftar samma typer av kontrollagar som Hitler och Stalin gjorde, eller i varje fall lagar som fungerar i dessa personers anda och gör deras praktik fullt laglig. Det är detta som är rent otroligt. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det som sker idag, varken med en socialdemokratisk eller en borgerlig regering. I det här fallet är det ju ingen skillnad mellan dem.

  Vad som är ännu sorgligare är att FRA-motståndare verkar vara mycket mindre intresserade nu, när det inte direkt berör fildelning och nerladdning av musik eller filmer, som om sådant skulle vara den enda mänskliga rättighet värd att verkligen bevara. Milda makter!

 4. Kerstin: Jo de spelar i högats grad roll. Helt vanliga lagar i en vanlig liberal demokati möjliggjorde för Tyskland att förbjuda kommunispartiet på helt laglig väg och med helt lagiga metoder i en helt normal liberal demokrati. Sen kunde Hitelr komam till makten med hjälp av helt vanliga lagar i en helt vanlig liberal demokrati därför att dessa lagar gav underlag för förbud mot vissa åsikter och ett visst parti.

  Sn kund Hitlers regim använda andra existerande, helt demokratiskt genomförda lagar i en liberal demokratisk stat för att driva igenom mer repression. Det spelar roll vilka lagar man har.

 5. Glöm inte passagerardata-förslaget som amerikanerna (?) försöker pressa genom EU. Det är en avsevärd mängd till synes irrelevant data som de ska få tillgång till. De försöker utöka registreringen från flyg till bussar och tåg, och vem vet vart de tar det sen? Erik Josefsson sitter på mer information om detta.

Kommentarer är stängda.