Det svenska klassamhället

Det som moderaterna skriver på DN Debatt är en beskrivning av det svenska klassamhället. Ett klassamhälle som kanske är tydligare i Göteborg än någon annan stans i Sverige. I Göteborg finns de fattigaste områden i Sverige, i Göteborg kommer en stor del av befolkningen att ställas på gatan, utan arbete, nästa år.

Att kalla klasskillnader och segregation för utanförskap är borgarnas sätt att försöka dölja vad det handlar om. Klasskillnader på grund av ett orättfärdigt och orättvist kapitalistiskt system. Ett system som nu med finanskris, bilkris och ekonomisk kris visar hur instabilt och orättvist det är.

Det är klassamhället, inget annat, som moderaterna beskriver när de skriver så här:

Det höga utanförskapet skapar ett stort beroende av försörjningsstöd. I riket är fyra procent av befolkningen i arbetsför ålder i behov av försörjningsstöd men i utanförskapsområden är nivåerna mycket högre. I Göteborgsområdena Bergsjön och Angered har 57 procent av befolkningen socialbidrag, exklusive introduktionsersättning. Därtill är andelen som har arbetslöshetsersättning eller är förtidspensionerade ofta hög i många områden, ibland upp till 30 procent i respektive kategori.

Olika ersättningar dominerar olika mycket men det finns områden där det är höga tal i samtliga: hög sjukskrivning och förtidspensionering, många med a-kasseersättning samt ett omfattande socialbidragsberoende. Dessa områden behöver specialriktade åtgärder, och består av Bergsjön i Göteborg, Västra Skrävlinge (Rosengård) i Malmö, Södra Vallby i Västerås, Angered i Göteborg, Fosie i Malmö, Kortedala i Göteborg samt Vivalla i Örebro.

Det var likadant på 1970-talet. Det såg likadant ut då. Klassamhället har inte förändrats nåt nämvärt. Villkoren för arbetarklassen är fortfarande dålig och håller snabbt på att bli ännu sämre på grund av den borgerliga regeringens politik, en politik som på område efter område ökar segregationen och klasskillnaderna. En politik som gynnar de rika och missgynnar de fattiga. Moderaternas nya rasistiska förslag om invandrare går också i den riktningen.

Det enda som kan hjälpa mot den borgerliga regeringens politik och mot kapitalismens orättvisor är ett annat samhälle, ett annat system. Så låt oss följa Erik Wijk i spåren och börja prata om hur det kan se ut.

Intressant?
Bloggat: Björnbrum1, Alliansfritt1, Alliansfritt2, Blogge Bloggelito, Claes Krantz, Björnbrum2, BiologyandPolitics,
Borgarmedia: AB, DN, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Det svenska klassamhället”

  1. Inget nytt under solen i Angered således. Har varit tillbaks dit ett par gånger sedan jag lämnade stället för 25 år sedan. Kanske det tydligaste exemplet på att integration och invandrare inte utgör problemet. Problemet är den ekonomiska segregationen, klassamhället. I Angered har invandrare kommit och gått, de talar annat språk idag än när jag var grabb där för 25 år sedan, men problemen i Angered är de samma.

    Den som på allvar vill göra en insats för integration måste göra något åt fattigdomen. Att arbeta emot klassamhället är att arbeta för integration.

  2. Marti: Finska är fortfarande det vanligaste invandrarspråket i flera av Göteborgs förorter. Men svenska är allra vanligast om man tar förorterna som helhet.

  3. Jo, finska var en mycket stor grupp i gbg. Men det brukar inte vara finnar det handlar om när politiker pratar om integration.

    När jag bodde i gårdsten var det förutom finnar mest latinamerikanska flyktingar. Det har tillkommit en hel del språk förutom finska och spanska där de senaste decennierna.

Kommentarer är stängda.