Massakern fortsätter

Israels invasion av Gaza påminner om tyskarnas hämnd på Warsawaborna (nu pratar jag inte om ghettot) under andra världskriget efter andra världskriget. Sättet som Israel agerar i Gaza är nämligen liknande, man bombar och skjuter på alla sorters byggnader, man försöker förvandla staden till en grushög. Man dödar civila och värnlösa barn. På samma sätt påminner motståndet i Gaza om motståndet i Warsawa, militärt mycket underlägsna människor försöker förtvivlat försvara sig och sitt liv. Men krigsmaskinen fortsätter mala ner både liv och byggnader i Gaza, precis som tyskarna gjorde i Warsawa.

Omvärldens reaktion är också densamma. Det är tyst från många, ”kålsuparteorier” från andra, till inte förpliktigande uttalanden, rent stöd till Israel från andra och i huvudsak total passivitet från världen länder och regeringar. Precis som när det gällde Warsawa. Då stod Sovjettrupper på andra stranden och gjorde inte ett skit. Nu står hela världen och tittar på när Israel mördar palestinier och förvandlar Gaza till ruiner.

På ett sätt skiljer sig situationerna åt. Folket i Warsawa hade möjligheter att fly, till andra sidan floden, ut förbi de tyska trupperna osv. Invånarna i Gaza har ingenstans att ta vägen, ingen stans att fly. De får inte fly till Israel och de får inte fly till Egypten. I detta perspektiv påminner situationen istället om när tyskarna gick in i Warsawaghettot för att krossa motståndet där. Det fanns ingen stans för judarna att fly då, precis på samma sätt som det inte finns nånstans för palestinierna att fly idag.

Situationen i Gaza påminner också om situationen i Warsawaghettot på ett annat sätt. Motståndet är totalt militärt underlägset och består av en koalition mellan religiösa krafter höger- och vänsterkrafter. Då, i ghettot leddes kampen av fundamentalister från organisationer som Hachomir Hatzair, Hechalutz och Akiva. Och av män från socialistiska organisationer som Poale Zion, Bund och PPR (kommunisterna). Det är klart att dessa samarbetade med varandra mot nazisterna. Är det nån idag som skulle anklaga dem för det samarbetet? De enda som vägrade samarbeta med de andra var de judiska högerextremisterna, som dock också bekämpade nazisterna, under Vladimir Jabotinski.

Idag, i Gaza, leds kampen av religiösa extremister i form av Hamas som nu ska till Kairo för samtal. Andra organisationer (ett 20-tal) inklusive vänsterorganisationer som PFLP deltar i försvaret. Situationen och läget är liknande.

Om vi går tillbaka till kampen i Warsawa mot tyskarna, när dessa förstörde staden och omvärlden tittade på, så var dett också ett samarbete mellan olika politiska krafter. Nationellt motstånd har en tendens att bli det. Så också i Palestina och Gaza.

Intressant?
Bloggat: Paolo Pissoffi, Annarkia, Steve Lando, Roya, Rawia Morra, Esbati,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

14 Svar på “Massakern fortsätter”

 1. Jag hoppas som du att detta lidande för båda parter upphör så snart det är möjligt. Trots allt är det bara kärleken som kan rädda denna världen.

 2. ”Massakren” stopper så fort Hamas slutter å skyte raketter inn i Israel. Hamas er mye v?¶rre en Israel, de bruker sivile som skjold og vil ikke akseptere at Israel har rett til eksistere.

 3. Ola dunK: Du tycker alltså att man ska mörda 100-tals, förmodligen tusentals bara för att några enstaka israeler blivit dödade.

 4. Du är bedrövlig, Anders. Nazisterna gick in i Warszawagettot för att LIKVIDERA det.

  Israel går in i Gaza för att förhindra Hamas-terrorister att kunna beskjuta israeliska civila. Israel har inget otalt med civilbefolkningen. Däremot gör Hamas terrormetoder att civilbefolkningen är utsatt eftersom Hamas skjuter från tätbebyggda områden.

  Israel tycker inte att detta är roligt. Man sörjer alla civila som drabbas. Men Israel har skyldighet att se till att den egna civilbefolkningen som beskjutits i 8 år av Hamas, inte längre ska behöva leva i terror.

  Ditt försök att demonisera israelerna och hävda att israelerna tycker att det är kul att döda civila är skamligt och en förfalskning av verkligheten. Det kanske ger dig några läsare, men det är förakt för människor och i grunden rasistiskt.

  /*Falska påståenden utan relevans eller bekräftad sanningshalt som dessutom pådyvlar mig åsikter jag inte har, borttaget*/ #AS

 5. Simon: Jag har aldrig påstått att Israel går in i Gaza för att likvidera det. Eller att det finns några likheter i den aspekten. Däremot har jag visat på några likheter som finns. (motståndets politiska organisering och de begränsade möjligheterna till flykt)

  Däremot är Israel en rasistisk stat som gynnar viss grupepr i befolkningen och missgynnar andra. I själva verket tillämpar Israel apartheid. Israel har förtryckt palestinierna, jagat bort dem, förföljt dem, fängslat dem, mördat dem, tvingat dem att leva i flyktingläger osv i 60 år.

  Jag har inte heller påstått att israeler gilla att döda folk. Det är ingen skillnad på israeler och andra folk. Vi kan alla bli torterare och mördare. Alla människor har den kapaciteten.

 6. Anders
  Jag håller inte med dig om att alla människor kan bli torterare och mördare. Psykologiska experiment visar på att det alltid finns de som står emot. De som har modet att säga nej. I verkliga livet är det likadant. Ett av många exempel är massakern i Song My som unndersökts noga. Där fanns soldater som hade modet att vägra lyda order. I Israel vapenvägrar unga människor på grund av att de inte vill delta i illdåden mot Palestinier. Det som är intressant här är vad det är som ger människor kraften att stå emot.

 7. Annarkia. Det finns ofta några eller någon som kan stå mot. Men majoriteten går alltid att få till deltagare eller medlöpare. Det rär därför det är så viktigt att man efterlever krigslagar och beivrar brott mot dessa.

 8. Ja du Anders_S målande bilder du har. Men jag tror inte att du varit i varken Warszawa eller gazaremsan under de svåra tiderna. Jag tycker att man då skall vara mycket försiktig med de retoriska knep man tar till när man förösker demoniser de som man uppfattar som fienden/onda när man ändå är helt utlämnad till filtrerad information från båda sidor. De vi uppenbarligen tror oss veta är att palestinier och israeler dör och raketerna fortsätter regna över Israel. Jag önskar att israel visade moderation i sina attacker och att palestinierna slutade försöka mörda oskyldiga israeler med raketer. Dessa raketer har ju möjlig gjort Israels attack genom stark israeliks opionion för hela debaclet. Men nu får de militanta palesinierna sin chans att slå tillbaka när israelerna marscherar in i Gazaremsan. Hämnd ljuva hämnd, eller ?

 9. Haha, ironi eller ?Jag såg just att uppe i högra hörnet på din blog hade du reklam från google för israeliska hotell om man nu vill åka dit på semester. Kul.

 10. Apan har väl inte suttit i koncentrationsläger, och har då följaktligen ingen rätt att påstå att de funnits. Apan lär väl inte varit på plats i Nagasaki 1945 och kan väl därför inte hävda att staden atombombades. Ska man ha varit på den ena eller andra platsen för att få uttrycka en åsikt om en fråga så får man nog mest sitta tyst och låta skiten fortgå. Men det är ju antagligen det apan vill. Att vi ska ge fan i att kalla mördare vid deras rätta namn. Vidrigare ursäkter till mänskopack får man leta efter. Hoppas att de israeliska snorvalparna i uniform får sig en jävla läxa nu när de ska in och jaga terrorister.

Kommentarer är stängda.