Säpos jakt på aktivister

sapologga.gifSäpo i Göteborg skriver brev till aktivister och andra. De vill att man ska ta kontakt med dem. Brevet är obehagligt formulerat och har sänts till folk som är politiskt aktiva, men även till skol- och arbetskamrater, grannar och släktingar till sådana som är politiskt aktiva. En förutsättning för att Säpo kan skick ut alla dessa brev som man skickat ut är vad jag förstår att man har någon form av register över aktivister och deras bekanta och släktingar.

Utöver breven har man också ringt till en del aktivister och framfört olika önskemål. Vid sådana här kontakter i samband med Göteborg så erbjöd Säpo ofta pengar för att man skulle bli angivare åt dem. Denna gång verkar det mera som om man kört med. Man har pratat med överordnade på arbetsplatser och likande för att baktala personer man vill få som tjallare. Man har i samtal och på telefon hotat människor med att se till att de inte kan få några jobb inom det område de utbildar och utbildat sig. Den senare typen av hot har också framförts direkt till aktivister som utan synbar anledning stoppats av poliser på gatorna i Göteborg och tryckts upp mot väggen.

Självklart äventyrar det här agerandet från Säpo den sköra dialog och den fredlighet som präglat demonstrationer i Göteborg efter år 2001, så som dialogolisen Fredrik Dahlgren säger:

Efter Göteborgskravallerna för åtta år sedan har det i Göteborg växt fram ett samarbete mellan lokala aktivister och den vanliga polisen. Genom att lyssna på arrangörer, planera demonstrationer tillsammans med dem samt medla mellan ordningspolis och demonstranter har våld och bråk i princip försvunnit helt vid demonstrationer, berättar Fredrik Dahlgren vid dialogpolisen i Göteborg.

En planerad demonstration
Han är kritisk till breven och berättar att han bett Säpo sluta med utskicken.
– Vi vill alla att det ska gå lugnt till under ministermötena och att alla ska få sin åsikt framförd på ett demokratiskt sätt. Men det är med fingertoppskänsla man måste agera och det här blev inte bra. Man måste tänka på hur man uppfattas, särskilt med tanke på att motparten har en rädsla för Säkerhetspolisen, säger han.

Intressant?
Borgarmedia: GP, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Johan Frick skriver Vad livet går ut på, enligt Cecilia Frode, Björn Nilsson skriver Forskande robotar, Kristoffer Ejnermark skriver Debattartikel i Clarté om maoist-stalinismen inom DFFG, andread0ria skriver Apartheid, anyone?

Advertisements

25 Svar på “Säpos jakt på aktivister”

 1. Känns som att detta är ganska typiskt för något som Säpo skulle kunna hitta på.
  Säpå känns mest som en pajasmyndighet, vi kommer väl alla ihåg den absurda ubåtsjakten på 80-talet, eller åsiktsregistrering av personer som ansågs vara ett hot.

  Tips till moderaterna och alliansen: ni brukar ju alltid vara så måna om att lägga ner statliga myndigheter och snåla med skattepengar, här har ni en jättechans! Lägg ner Säpo och spara miljarder!

 2. Hmm… Stod inte Lars Ohly tillsammans med Sahlin i TV nyligen och intygade att dethär med övervakning av ’vänster om sossarna’-grupper hör till historien? Han såg dock lite obekväm ut, såsom han brukar då han intygar att han är kompis med Mona.

 3. Men å andra sidan, vad kan egentligen säpo göra utan att få kritik? Kul att de till och med får hård kritik när de försöker inleda dialog.

 4. Krille
  Fast avskaffar moderaterna SÄPO, så måste de ju ordna med en motsvarande privatiserad myndighet istället, med utökade befogenheter.

 5. Det tragiska är att Säpo antagligen har goda intentioner, och verkligen bara vill inleda en dialog med potentiella aktivister. Men de saknar ju fullständigt fingertoppskänsla för hur man ska gå tillväga, och framstår bara som provocerande.

 6. Säpo har inga goda intentioner, bara sina egna intressen. Dom vill inte ha dialog. Var inte naiva hörrni!

  Vill man ha en dialog med mig så är det en vansinnig strategi att skicka brev till min chef och mina släktingar (har dom inte gjort vad jag vet, men dom verkar ju ha gjort det mot andra). Det är ju rena trakasserierna, inget annat!

 7. Fast det är inte ”dialog” med aktivister Säpo håller på med.

  Säpo har skrivit brev till många människor som är helt opolitiska men råkar känna nån aktivist, även avlägset. Dom bjuder in dom här personerna och försöker sedan pumpa dom på information om den bekante aktivisten.
  Alltså få dom som tjallare.

  På det sättet försöker Säpo ringa in personer och nätverk bakom ryggen på folk -det handlar alltså inte på något som helst sätt om dialog.

  Det är bara det vanliga spioneriet.
  Fast det nu har dragits fram i dagsljuset så Säpo tvingats avbryta den här aktionen.
  —–

  För ett par år sedan gjorde Säpo en stor aktion för att få lärare och elever vid skolorna landet över att rapportera in om muslimer.
  Nu är ju inte folk automatiskt terrorister för att de är födda som muslimer eller bekänner sej till islam -så lärare, rektorer och elever drog fram Säpoaktionen i dagsljuset och fördömde den. Därmed tvingades Säpo avbryta den.

  Mera sånt -dra fram Säpos skumma agerande i dagsljuset!

 8. Ja, vad ska man säga. SÄPO framstår mer och mer som ett svenskt STASI. Att man använder sig av olagligt avlyssning på ’farliga’ individer d v s Vänsterfolk är ju känt sedan tidigare, men att pressa anhöriga till att bli informatörer är faktiskt något jag inte ens trodde SÄPO kunde tänka sig att göra. Mitt redan innan låga förtroende för denna lömska organisation är nu kört i botten. Lägg ner skiten och satsa skattepengarna på något vettigt, och framförallt demokratiskt, istället.

Kommentarer är stängda.