Säpos jakt på aktivister

sapologga.gifSäpo i Göteborg skriver brev till aktivister och andra. De vill att man ska ta kontakt med dem. Brevet är obehagligt formulerat och har sänts till folk som är politiskt aktiva, men även till skol- och arbetskamrater, grannar och släktingar till sådana som är politiskt aktiva. En förutsättning för att Säpo kan skick ut alla dessa brev som man skickat ut är vad jag förstår att man har någon form av register över aktivister och deras bekanta och släktingar.

Utöver breven har man också ringt till en del aktivister och framfört olika önskemål. Vid sådana här kontakter i samband med Göteborg så erbjöd Säpo ofta pengar för att man skulle bli angivare åt dem. Denna gång verkar det mera som om man kört med. Man har pratat med överordnade på arbetsplatser och likande för att baktala personer man vill få som tjallare. Man har i samtal och på telefon hotat människor med att se till att de inte kan få några jobb inom det område de utbildar och utbildat sig. Den senare typen av hot har också framförts direkt till aktivister som utan synbar anledning stoppats av poliser på gatorna i Göteborg och tryckts upp mot väggen.

Självklart äventyrar det här agerandet från Säpo den sköra dialog och den fredlighet som präglat demonstrationer i Göteborg efter år 2001, så som dialogolisen Fredrik Dahlgren säger:

Efter Göteborgskravallerna för åtta år sedan har det i Göteborg växt fram ett samarbete mellan lokala aktivister och den vanliga polisen. Genom att lyssna på arrangörer, planera demonstrationer tillsammans med dem samt medla mellan ordningspolis och demonstranter har våld och bråk i princip försvunnit helt vid demonstrationer, berättar Fredrik Dahlgren vid dialogpolisen i Göteborg.

En planerad demonstration
Han är kritisk till breven och berättar att han bett Säpo sluta med utskicken.
– Vi vill alla att det ska gå lugnt till under ministermötena och att alla ska få sin åsikt framförd på ett demokratiskt sätt. Men det är med fingertoppskänsla man måste agera och det här blev inte bra. Man måste tänka på hur man uppfattas, särskilt med tanke på att motparten har en rädsla för Säkerhetspolisen, säger han.

Intressant?
Borgarmedia: GP, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Johan Frick skriver Vad livet går ut på, enligt Cecilia Frode, Björn Nilsson skriver Forskande robotar, Kristoffer Ejnermark skriver Debattartikel i Clarté om maoist-stalinismen inom DFFG, andread0ria skriver Apartheid, anyone?

Advertisements